Ilmari Nurminen: ”Suuntamuutos kohti tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa”

Kuvassa kansanedustaja Ilmari Nurminen
Kansanedustaja Ilmari Nurminen. Kuva: Konsta Leppänen.

Sastamalalainen kansanedustaja Ilmari Nurminen (sd) iloitsee uudesta hallitusohjelmasta.

”SDP:n johtaman hallituksen politiikka on iso suunnanmuutos kohti tasa-arvoisempaa ja inhimillisempää yhteiskuntaa. Ohjelma on taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä. Panostamme koulutukseen, köyhyyden vähentämiseen sekä ilmastonmuutoksen torjumiseen”, Nurminen painottaa.

Hänen mukaansa ohjelma on rakennettu niin, että talous on kestävällä pohjalla ja velkaantuminen taittuu.

”Jos Suomen taloudessa ja työllisyysasteessa tapahtuu odottamattomia muutoksia, tehdään korjaustoimenpiteitä. Lähtökohtana ohjelmassa on oikeudenmukaisuus. Ei tässä tietenkään vielä kaikkea ole, mutta suunta on oikea, ja tästä muutos alkaa”, Nurminen toteaa.

Hän korostaa myös pienten yrittäjien aseman parantamista, sillä esimerkiksi yritys- tai tuloverotus ei ole kiristymässä.

Hallitusohjelmaa on julkisuudessa kiitelty erityisesti tasa-arvon näkökulmasta. Näistä Nurminen mainitsee esimerkiksi perhevapaauudistuksen, joka parantaa naisten työmarkkina-asemaa.

” Tärkeitä asioita ovat myös subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttaminen, toisen asteen koulutuksen muuttuminen maksuttomaksi sekä eläkeläisköyhyyden ehkäiseminen.”

Hallitus lupaa toteuttaa myös hoitotakuun, jonka mukaan lääkäriin on päästävä viikossa.

”Tämän toteuttamiseksi palkataan tuhat uutta lääkäriä ja hoitajaa julkiselle sektorille. Näin kavennetaan hyvinvointi- ja terveyseroja”, Nurminen selvittää.

Suomen lukiolaisten liitto kritisoi tuoreeltaan hallitusohjelman koulutuspäätösten lisäävän lukiolaisten paineita pakollisen ruotsin osalta. Tätä Nurminenkaan ei kannata.

Hän muistuttaakin, että hallitusohjelmassa on kirjaus, että asiaa vasta selvitetään.

”Selvityksen tuloksena toivon, että edelleenkin kannustetaan mieluummin vapaaehtoisuuteen, ja tuetaan laajasti eri kielten opiskelua.”

 • avatar EKo

  Sosialistihallitus käyttää nyt niitä rahoja, jotka Sipilän hallitus ehti tienata.
  Ilmari pesunkestävänä populistina saa asian kuulostamaan siltä, että sossut olisivat aikaansaaneet jotain merkittävää.
  Rahaa osaa käyttää kuka tahansa, mutta sen hankkiminen onkin ihan eri juttu.

 • avatar Mullikuhnuri

  Sinulle Eko tuntuu olevan harhainen käsitys rahasta ja sen käytöstä. Ei rahan kerääminen ole sen perimmäinen tarkoitus, raha on vaihdannan väline, jolla sen omistaja voi hankkia tarvitsemiaan asioita. Valtion rahat ja omaisuuden omistamme me kansalaiset, ei Sipilä tai muut kapitalistien sylikoirat ja me käytämme nitä omiin tarpeisiimme valitsemiemme edustajien välityksellä. Nykyinen hallitus palauttaa keräämänsä verorahat palveluina kansalaisille ja jos se päättää myydä yli kolmenkymmenen miljardin valtionomaisuudesta kaksi miljardia rahoittaakseen kansamme tulevaisuutta palvelevia ja sijoituksen moninkerroin palauttavia hankkeita, ei minulla ainakaan ole mitään sitä vastaan. Väistyvä porvarihallitus jakoi verovarojamme kaverikapitalismin hengessä veroparatiisifirmoille ja yritti myydä pilkkahintaan valtionyhtiöt hyväveliringilleen. Jopa terveydenhuolto, tieverkko ja rautatiet oli määrä lahjoittaa pois. Meille kansalaisille jäi kuoppaiset tiet, ala-arvoiset hoivapalvelut, tukehtuvat terveyspalvelut, köyhien ja sairaiden kärsimykset.
  Varmaankin vastaat tähän taas uusilla muunnetuilla totuuksillasi, mutta pidä mielessä, että tämänkin lehden lukijat ovat medialukutaitoisia ja jättävät valeuutiset ja propagandan omaan arvoonsa.

  • avatar Patapata

   Erinomainen kommentti Mullikuhnurilta,komppaan täysillä.On ihan kiva viettää Berneritön periodi välillä.Sipilätönkin olisi kelvannut.Onneksi harras ex-pääministerimme ei sentään kehdannut sääli-salkkua vaalikatastrofin jälkeen napata.

  • avatar EKo

   Tarkentanet mikä oli mielestäsi muunneltua totuutta? Minä, kun en niitä viljele.
   Ei valtion-/kuntataloudessa rahaa pidä liikaa kerätäkään, olen samaa mieltä.
   Mutta sekin on varmaa, että jokapäiväistä elämistä ei velkarahalla voi rahoittaa, mikä tuntuu olevan sosialistien lääke, kun lupailevat ummet ja lammet kaikille, vaikka rahaa ei jaettavaksi olekaan.
   Rinne ei ole hoksannut, että ensin pitää saada talous kuntoon tuottamaan rahaa palveluille ja sen jälkeen sitä voi jakaa. Sipilä onneksi ehti saada työllisyyden ylös ja kilpailukykyä paremmaksi, joten Rinne voi nyt jonkin verran tuhlatakin. Mutta ei ne rahat kuitenkaan loputtomiin riitä, jos niitä ei lisää tienata.
   Sossut ovat kautta aikojen pitäneet kovaa meteliä itsestään ilman suurempaa tulosta. Porvaripuolueet ovatkin sitten siinä välissä joutuneet paikkomaan sossujen tekemisiä . . .

   • avatar Mullikuhnuri

    Eko, Rinteen halkitus ei ole toiminut vielä päivääkään, etkä sinä ole osallistunut hallitusneuvotteluihin tai lukenut saati ymmärtänyt parisataasivuista hallitusohjelmaakaan. Arvostelusi ei perustu tosiasioihin tai tapahtuneeseen kehitykseen. Sinä pidät kovaa meteliä ja propagoit menneen hallituksen “maineteoilla”, jotka kurjistivat kansaa ja perustuivat tilastokikkailuun. Eihän Sipilän hallitus saanut edes soteuudistusta aikaan, onneksi, koska sekin oli vain yritys myydä Suomi kansainvälisille veronvälttelijöille. Joten annapa olla tukematta propagandallasi Suomen kansaa jakavien verkkovaikuttajien myyräntyötä.

   • avatar EKo

    Arvioni perustuu tiedotusvälineissä oleviin uutisiin hallituksen linjauksista. Et ole tainnut niitä huomata?
    Sote-uudistusta ei edellinen hallitus saanut aikaan – eipä kyllä kaksi sitä edellistäkään hallitusta. Nyt, kun soteasiat on pureskeltu moneen kertaan ja monesta suunnasta, Rinteen hallituksella on oleellisesti helpompi työ saada sote pakettiin. Hän epäilemättä ottanee siitä kaiken mediahyödyn irti.
    ‘Tilastokikkailua’ kannattaa siinä tapauksessa jatkaa, jos kerran sen pohjalta Suomen talous kukoistaa pitkästä aikaa.
    Jakakoon Rinne rahaa holtittomasti. Sitähän saa sitten lisää lainaamalla.

 • avatar Töissä

  Krista Kiuru kaatoi edellisen soten ja sai sen nyt eteensä, nyt on jo kommentoitu että ei täytä perustuslakipykäliä tämä nykyinenkään lähtökohta.
  Yhtään konkreettista työllisyystointa ei ole nykyisessä hallitusohjelmassa, se kuvastaa missä mennään : myydään omaisuutta että saadaan maksaa tukia kotona makaaville.
  Tyhmyydestä sakotetaan; kotitalousvähennyksen leikkaus oli tyhmintä mitä kukaan voi kuvitella tilanteessa missä pitäisi ihmisiä työllistää.Ei tarvi olla suurikaan ennustaja kun jo nyt näkee että aktiivimalli jatkuu edelleen, leikkauksia tulee ja vielä velkaakin joudutaan ottamaan lisää.
  Tämä touhu päättyy kaaokseen ja jaettavat rahat vaan loppuvat, mikään puu ei kasva taivaaseen saakka.

  • avatar Mullikuhnuri

   Kyllä porvarien sote kaatui ihan itse, mutta saahan siitä Kiurulle pisteet antaa, jos siltä tuntuu. Kiuru ei saa eteensä vanhan soten ääliömäisintä osaa, terveysbisneksien rikastumista hoivapalveluilla. Maakuntamalli saattaa olla jotakin aivan muuta kuin Sipilän ajana, sen näkee sitten, kun asiaa valmistellaan. Kun veroparatiisifirmat eivät rosvoa voitto-osuuttaan valtion palveluihin varaamista rahoista, ne riittävät paremmin ja palveluita voi tuottaa halvemmalla ja laadukkaammin. Kannattaa seurata muitakin kuin vain itseä miellyttäviä, omia mielipiteitä vahvistavia tietolähteitä, niin voi oppia uutta eikä muutu aivopestyksi mielipidevaikuttajien apulaiseksi jakamaan kritiikittä propagandaa. Nettikeskustelu on muuttunut raivoamiseksi, itsensä kiihottamiseen raivoon pelkkien otsikoiden provosoimana. Asialla ei ole niin väliä, tärkeintä on huutaa kovempaa kuin muut. Tähän pitäisi saada muutos.

 • avatar Töissä

  Joo suosittelen samaa, faktantarkistusta. Suomalainen terveydenhuolto ei tule toimeen päivääkään ilman yksityisiä palveluntarjoajia mutta jos pistää päänsä pensaaseen eikä tunnista tosiasioita paluu arkeen voi olla karu.Jos vähänkin seuraat aikaasi, mitä epäilen päätellen kommenteistasi, huomaat että kunnat ovat solmineet vähitellen omia tai kuntayhtymätasoisia sopimuksia yksityisen palvelutarjoajan kanssa ja jopa myyneet omia kiinteistöjään, Kiuru kun pelasi peliään niin sote viivästyy entisestään ja nämä firmat joita niin mollasit keräävät voitot ja nauravat partaansa .
  Kategorinen julkisen sektorin puolustaminen maksoi mitä maksoi-periaatteella johtaa kilpailukyvyttömään, kalliisiin palveluihin jotka sinä loppukädessä maksat.
  Joten tarkista faktat, ota punaiset aurinkolasit pois päästäsi ja varaudu pahimpaan.

  • avatar Mullikuhnuri

   Kunhan lääkäreitä koulutetaan tarpeeksi, saadaan julkisen sektorin avoimet virat täytettyä, eikä yksityistä sektoria tarvita kuin täydennykseksi vakuutusyhtiöiden ja työterveysasemien palvelukseen. Onko tolkullista, että sairaaloiden lääkärit häipyvät heti aamun lääkärikierron jäljeen yksityisiin bisneksiin? Eikä yksityinen lääkäribisnes voi tuotaa julkista halvempia palveluita, kun niiden pitää tuottaa voittoa osingonomistajilleen. Virassa olevat lääkärit maksavat palkastaan veroa, mutta yksityisten lääkäriasemien lääkärit ovat yhtiöittäneet itsensä ja nostavat palkkionsa matalammalla verotuksella osinkoina lääkäriasemalta. Yhteiskunta häviää siis sekä verotuloissa että palvelun hinnassa. Yhdysvalloissa, jossa terveydenhuolto on yksityistä ja yksityisen vakuutuksen varassa, sen kustannukset ovat suhteessa bruttokansantuotteeseen kaksinkertaiset verrattuna Suomeen . Taannoin oli uutisissa suomalaisen Marin normaalisti sujuneen synnytyksen hinta. Synnytyslaskun lisäksi hän sai erillisen laskun lastenlääkäriltä, anestesialääkäriltä ja päivystysosaston lääkäriltä. Yhteensä laskut olivat 28 000 dollaria. Suomessa selviää kympeillä. Suomalainen nuorten lääkärien yhdistys julkaisi tapauksen umpisuolipotilaan hoitokuluista USA:ssa: 20-vuotiaan nuorukaisen umpisuoli tulehtui lokakuussa 2013. Akuutti appendisiitti hoidettiin Kalifornian Sacramentossa sijaitsevassa Sutter Health sairaalassa, kuten missä tahansa korkeatasoisessa terveydenhuollon hoitolaitoksessa: Päivystyspoliklinikan kautta leikkaussaliin, appendektomia yleisanestesiassa, heräämön kautta osastolle, 1 vrk sairaalahoitoa suonensisäisine antibiootteineen ja kotiutus. Prosessiketjun osasista syntyi kustannuksia kaikkinensa 55 000 yhdysvaltain dollaria, josta potilaan isän vakuutus kattoi 45 000 USD. Henkilökohtaista maksettavaa jäi vielä noin 11 000 USD. Vuosia kestävä syöpähoito maksaa satoja tuhansia. USA:ssa raha ratkaisee kuinka pitkälle potilasta hoidetaan, köyhät heivataan kadulle maksukykyisten asiakkaiden tieltä. Presidentti Obama korjasi tilannetta vakuutusuudistuksellaan, mutta “presidentti” Trump yrittää purkaa nämä yksityisen terveydenhoidon suorittamaa rahatusta haittaavat lait.
   Sairauksia, kuten muitakaan onnettomuuksia ei pitäisi nähdä yksityisinä bisnesmahdollisuuksina, vaan yhteiskunnan pitää hoitaa ne tasa-arvoisesti ilman voitontavoittelua, riippumatta maksukyvystä. Tässä kohtaa en katsele asiaa punaisten lasien läpi, vaan inhimillisyyden kautta.

   • avatar Töissä

    Sote-uudistus olisi korjannut suomalaisen järjestelmän ylilyönnit, nyt on asia on korjattu että ei voi istua kahdella tuolilla.
    Ei kannata kommentoida amerikkalaisten terveydenhuoltojärjestelmää jos ei ymmärrä miten yhteiskunta siellä toimii , ei kannata verrata sääntösuomeen. Suosittelen että tutustut mm. verotukseen, palkkatasoon,varallisuuteen amerikkalaistalouksissa ja yrittäjyyteen
    .Amerikkalainen yhteiskunta perustuu työntekoon ja yrittäjyyteen missä yhteiskunta ei kerää veroilla ihmisten ansaitsemaa varallisuutta vaan ihmisillä on siellä paljon rahaa kuten pitää ollakin.Juuri tehdyn tutkimuksen mukaan suomalaisilla menee pohjoismaista kaikista heikoimmin. Varallisuutta ei juuri kerry ja se on huono asia, puskureita eli säästöjä pitäisi olla , se nostaa elämisen tasoa ja hyvinvointia.
    No se on sitten makuasia kumpi on parempi: saada köyhänä ilmaisia hoitoja vai varakkaana maksaa saamistaan hoidoista.

 • avatar Mullikuhnuri

  Jos Töissä olisit ollut töissä USA:ssa tavallisten keskiluokkaisten tai montaa pätkätyötä päivittäin tekevän köyhän kanssa, tietäisit mikä on todellisuus. Porvarilehtien, valitsemiesi, omaa mielipidettäsi vahvistavien väritettyjen nettijuttujen lukeminen tai lomailu Floridassa pitää sinut tehokkaasti irti todellisuudesta. Minulla on omakohtaista kokemusta työstä ja elämästä ympäri Pohjois-Amerikkaa, eikä siellä elämä ole mitään unelmaa. Saathan sinä uskoa paratiisiisi, kunhan et toivo sitä Suomeen. USA:n keskiluokkaisten varallisuus muuten on rahastossa, jolla maksetaan lapsen koulutus. Perustason valtionkoulussa ei siellä opita lukemaan tai kirjoittamaan, joten maksettu koulutus on tarpeen. Köyhä jää ilman kunnollista koulutusta ja näin köyhyys periytyy. Jos vielä jää säästettävää, rahastoidaan omaan eläkkeeseen. Tosin rahastot hupenevat hetkessä, jos sattuu sairastumaan. Siksi vanhukset työskentelevät vaikka ostarin kassinpakkajina, jotta pysyvät vähän pidempään hengissä. Ruoka on halpaa, kun liha on hormoneilla ja GMO-rehulla tuotettua, kana kloriitilla pestyä, hedelmät torjunta-aineisiin kuolevilla kertakäyttömehiläisillä pölytetyistä hedelmäpuista… Mutta turha minun on jatkaa, kun TV-sarjojen aivopesemät Trump-uskovat eivät kuitenkaan uskontoaan hylkää.

 • avatar Töissä

  No nyt kun uusi hallitus on kolme(3 ) päivää ollut virassaan taitaa unelmahöttö haihtua ja tulla arki.
  Rahat ei vaan riitä edes nykyisiin palveluihin ja katteettomat lupaukset pitäisi edes osaksi kattaa niin edessä on katastrofi. Yhteiskunnan menestys ja varallisuus perustuu yksityisen sektorin työpaikkoihin ja tuottavuuteen, siis vientituloihin, Vasemmistolla ei riitä kompetenssi tälle puolelle lisäämään työpaikkoja, heillä kun ei ole kokemusta yrittäjyydestä tai yritysjohtamisesta,työkokemus on hankittu yhteiskunnan tarjoamista suojatyöpaikoista.
  Edellisen hallituksen kokoama potti ei riitä pitkäksi aikaa joten taitaa tulla aika vahvat leikurit sosiaaliturvaan, otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaita.

  • avatar Mullikuhnuri

   Laskenet siis keskustalaisetkin hallituspuolueensa kannattajat sosialisteihin, maataloustuella elävät, ja kaikki starttirahalla aloittavat yrittäjät, vientituen varassa elävät telakat, jopa Hukkasen Veijon, jolle kaupunki kustantaa parin miljoonan vesi- ja viemäriliittymän…

 • avatar Töissä

  Edelleen suosittelen faktantarkistusta. Politiikka on peliä mihin keskusta on lähtenyt mukaan ainoastaan omien intressiensä ajamana. Saivat pahimmat ylilyönnit torjuttua hallitusohjelmasta mutta jäihän sinne esim. tämä eläkenosto minkä toteutus käytännössä ei ole ihan yksinkertainen juttu, vaatii koko järjestelmän maksuperiaatteiden muutosta ja se onkin iso juttu.
  Eli toreilla voi huudella vappuna mitä vaan mutta kun arki koittaa silloin puheet punnitaan, luultavasti suurin osa lupauksista joudutaan perumaan ja silti ollaan vaikeuksissa.
  Jos nykyinen hallitus jatkaa koko kauden, mitä epäilen kepun kannatus on 10% luokkaa ja demareiden 13% seuraavissa vaaleissa.

Kommentointi ei ole käytössä.