Lantulan teatteriporukka: Ikä ei erota, vaan yhdistää

Lotta Luukkanen (edessä vas.), Tuomas Laaninen, Jutta Hirvonen, Aleksi Juvela (ylhäällä vas.), Marita Tuomilaakso ja Tomi Maatsola ovat nauttineet yhdessä tekemisestä.

Esiintymisvarmuutta, rohkeutta ja uusia ystäviä. Näitä eväitä alkukesäänsä ovat ammentaneet nuoret näyttelijänalut Jutta Hirvonen, Lotta Luukkanen, Aleksi Juvela, Tuomas Laaninen ja Tomi Maatsola. Viisikko muodostaa toisen puolen Lantulan teatteriporukan kesäkuun alkua ilahduttavasta näytelmästä Tehtävä mummulassa, joka on syntynyt yhteistyössä Sastamalan Opiston kanssa. 

Koko perheelle sopiva esitys on valmistunut opiston kurssilla ohjaaja ja käsikirjoittaja Tiina Laanisen vetämänä, ja se sai ensi-iltansa lauantaina Lopenkulman nuorisoseurantalolla osana Avoimet kylät -tapahtumaa. 

”Ensi-ilta jännitti”, näyttelijät myöntävät yhdestä suusta. Esitystä seurasi 118 silmäparia, ja erityisesti lapsikatsojien runsas lukumäärä ilahdutti nuorta porukkaa.

”Tämä onkin sellainen näytelmä, että se sopii kaikille vauvasta vaariin”, he muistuttavat. 

“Huikean hyvä prosessi” 

Jos katsomossa ikähaarukka oli ensi-illassa laaja, on se sitä myös näyttelijöiden keskuudessa. Porukan nuorin, Tuomas, aloittaa syksyllä kolmannen luokan. Kokeneimmat konkarit joukossa hätyyttelevät seitsemääkymppiä. 

”Kokemattomaksi konkariksi” itseään kuvaileva Marita Tuomilaakso edustaa kypsempää puolta näyttelijöistä, mutta on yhtä kaikki ensi kertaa teatterilavalla. 

”Tämä on ollut huikean hyvä prosessi. On ollut ilo seurata, miten hyvin olemme hitsautuneet yhdeksi porukaksi ja siinä sivussa saaneet kasaan oikean näytelmän”, hän suitsuttaa. 

Nuoria Marita kehuu vuolaasti.

”He ovat eteviä, osaavia ja innostuneita. Yhteistyömme on sujunut hienosti.”

Jutta, Lotta, Aleksi, Tuomas ja Tomi kuuntelevat myhäillen. Heille oli aluksi yllätys, että opiston kurssille osallistui aikuisiakin.

”Kuvittelin, että kurssi olisi lapsille ja nuorille tarkoitettu”, Tomi myöntää, mutta jatkaa sitten, ettei yllätys osoittautunut ollenkaan huonoksi. 

Aikuiset ovat oppineet matkan varrelta lapsilta ja lapset varttuneemmilta. 

”Koskaan ei ole tullut sellainen olo, ettei uskaltaisi kysyä jotain tai ettei meidän mielipiteitämme olisi otettu huomioon”, vakuuttaa Jutta. 

Opiston kurssille viisikko päätyi pitkälti vanhempiensa kannustamana. Lotta kertoo isänsä huomanneen mainoksen kurssista.

”Hän tiesi, että tykkään näyttelemisestä ja ehdotti tätä minulle. Ajattelin, että kurssilla voisin rohkaistua puhumaan enemmän.”

 Kepeää menoa syvemmilläkin sävyillä

Tehtävä mummulassa kertoo kesälomalle mummulaan tulevista nuorista ja siitä, mitä tapahtuu kun pappa unohtaa vaimonsa syntymäpäivän ja ostaa itselleen elämänsä ensimmäisen kännykän. 

”Näytelmä on kepeä, mutta tarkkasilmäinen katsoja voi löytää siitä syvempiäkin sävyjä. Maailma on muuttunut ja lankapuhelimet vaihtuneet kännyköihin, mutta pysyvää ihmiselle on yhä tarve tulla kuulluksi ja nähdyksi. Ehkä näytelmän jälkeen herää ajatus keskustella kotona kännykän käytöstä: siitä, paljonko peliaikaa lapset ja nuoret päivittäin saavat tai paljonko meistä itse kukin viettää aikaa päivittäin kännykkää naputellen”, Tiina Laaninen miettii.  

Kurssin vetäjälle erityisen ilahduttavaa on ollut eri-ikäisen ryhmän kasvaminen rooleihinsa ja siinä samalla yhteen.

”Näytelmä on hyvä osoitus siitä, ettei ikä ole erottava, vaan yhdistävä tekijä.”

 Tehtävä mummulassa nähdään vielä tänään ke 12.6. Vehmaan tilalla (liput kannattaa varata ennakkoon tiina@laaninen.fi tai 040 737 6063) sekä su 16.6. Virrin suulin iltamissa Lantulassa.