Terva tuoksuu taas Yli-Kirralla – Talonpoikaismuseo on jo 65-vuotias

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra
Talonpoikaismuseo Yli-Kirran pihapiiriä.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla Punkalaitumella tuoksuu jälleen terva. Tervahauta sytytetään 4. heinäkuuta kello 17.30, ja sen tuikkaa tuleen punkalaitumelaissyntyinen toimittaja, sanoittaja ja kirjailija Jukka Saarinen tervamestari Valtteri Ylösmäen avustuksella.

Tervahautoja on Yli-Kirralla poltettu vuodesta 1977 lähtien säännöllisen epäsäännöllisin välein. Nyt poltettava tervahauta on yhdestoista. Sytyttäjien joukossa on monia Punkalaitumelle siteet omaavia henkilöitä, kuten presidentti Mauno Koivisto, jonka puoliso Tellervo Koivisto (o.s. Kankaanranta) on kotoisin Punkalaitumelta.

28. Kaikkien Aikojen Maatalousnäyttely järjestetään Talonpoikaismuseo Yli-Kirralla 6. ja 7. heinäkuuta. Museon portit ovat avoinna molempina päivinä klo 10 – 17. Talkootyön taidonnäyte, Yli-Kirran perinnetapahtuma, on järjestetty yhtäjaksoisesti kesästä 1992 lähtien.

Talonpoikaismuseon voi luonnehtia heräävän henkiin näyttelyviikonloppuna, ja silloin Yli-Kirra esittäytyykin toiminnallisena museona, jossa esineisiin ja koneisiin saa koskea. Viikonlopun aikana museolla erilaisissa tehtävissä toimii noin 200 talkoolaista.

Noin viiden hehtaarin museoalueella esitellään vanhoja maalaistalon työtapoja lukuisissa talkoovoimin toteutetuissa työnäytöksissä. Perinnetapahtuman ohjelmassa on jo usean vuoden ajan ollut muun muassa puintinäytös, kyntönäytös, traktoriparaati, plankkusaha, klapikone ja pärehöylä. Lisäksi jatkuvia työnäytöksiä ovat mm. kasvivärjäys sekä naisten käsityöt kuten kehräys ja matonkudonta. Museonmäellä paistetaan myös kakkoa ulkouunissa, keitetään saippuaa sekä punamultamaalia ja punotaan köyttä.

Useilla näytöksillä on tärkeä museaalinen merkitys museomiljöön säilyttämisen kannalta. Tapahtumasta on vuosien saatossa kehittynyt yhä enemmän koko perheen tapahtuma.

Talonpoikaismuseo Yli-Kirra viettää tänä vuonna myös 65-vuotisjuhlaa, sillä museon vihkiäisiä juhlittiin 1.8.1954. Museoalueen omistaja ja sitä ylläpitävä Punkalaitumen Museo- ja Kotiseutuyhdistys on perustettu 3.8.1947.