Kirjapäivät ovat sekoitus luovaa hulluutta ja väsymätöntä talkoohenkeä

Tuottaja Iida-Amalia Nikkilä, tuotantoassistentti Vivika Ahtiala ja toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula valmiina 28. – 29.6. vietettäviin kirjapäiviin. Kuvassa myös kaupunkibussin pysäkkikyltiksi tuunattu polkupyörä.

Vanhan kirjallisuuden päivien tuottaja Iida-Amalia Nikkilä esittelee Kulttuuritalo Jaatsin pihamaalla punaiseksi maalattua polkupyörää. Rakennuksen sivustalla niitä on enemmänkin, sievä rivi käytöstä poistettuja rikkinäisiä polkupyöriä, jotka ovat saaneet uuden elämän tapahtuman aikaan katukuvassa suhaavan kaupunkibussin pysäkkien merkkeinä.

Nikkilä sanoo, että kierrättäminen ja vanhan tuunaaminen sopii loistavasti kirjapäivien luonteeseen. Tavoitteena on ympäristöystävällinen ja ekologinen tapahtuma.

Vanhan kirjallisuuden päivät on ajan hermolla, mitä tulee myös tapahtuman sisältöön. Yksi aihio tämän vuoden Oikeus ja kohtuus -teeman synnyssä oli juuri luonto, ympäristö ja ilmastonmuutos. Se näkyy kirjapäivien ohjelmassa esiintyjävalintoina. Elämänsä tietokirjoista kertoo vihreiden europarlamentaarikko Ville Niinistö.

”Oikeus ja kohtuus -teema aukeaa kirjapäivillä myös monesta muusta näkökulmasta. Keskustellaan moraalista ja anteeksiannosta, ahneudesta, kohtuuttomuudesta ja ruuasta. Avajaisissa on luultavasti ripaus huumoriakin, kun Sinikka Nopola kertoo maailman kohtuullisimmasta kansasta”, toiminnanjohtaja Päivi Mäki-Kerttula toteaa.

Sirkustelttamallista suorakaiteeseen

Kirjapäivänaiset toteavat, että kulttuuri-into, luova hulluus ja väsymätön talkoohenki ovat jo vuosia taanneet myös Vanhan kirjallisuuden päivien jatkuvuuden. Kirjapäivät on tapahtuma, joka muuntuu joka vuosi.

”Edelleen tapahtuma ytimessä ovat kirjat, kirjailijat ja lukijat, mutta joka vuosi tehdään jotakin toisin tai kehitetään kokonaan uutta.”

Kirjaimellisesti näkyvin muutos tapahtumassa on uusi kirjateltta. Vanhasta sirkustelttamallista siirrytään suorakaiteen muotoiseen telttaan.

Näytteilleasettajia tapahtumassa on mukana lähes sata, joista antikvariaatteja on nelisenkymmentä.

”Toisinaan olen kuullut puhuttavan vanhojen kirjojen myynnin hiipumisesta. Tämän valossa on todella ilahduttavaa, että on perustettu uusia antikvariaatteja, jotka ovat myös kirjapäivillä mukana”, Nikkilä sanoo.

Tapahtumaan mukaan pääsyä on helpotettu siten, että tarjolla on ollut useita pienempiä, yhden pöydän myyntipaikkoja.

Mäki-Kerttulan mukaan muutoksella on haluttu tehdä kirjapäivistä vielä monimuotoisempi, kirjallisuuden ilosanomaa välittävä tapahtuma.

Koko jutun voit lukea keskiviikkona Alueviestin välissä ilmestyvästä Kirjaviestistä.