Saksitut: Sastamala kaipaa omia tehostetun asumisen yksiköitä näimmä lisää

Sastamalan kaupunki on hieman hankalassa tilanteessa vanhusten hoivatyön kanssa. Kaupunkiin on lähivuosina syntynyt useita tehostetun palveluasumisen yksiköitä yksityisten yritysten voimin. Niistä moni kuuluu palveluseteleitten piiriin. Näitä seteleitä kaupunki vanhuksille mieluusti tarjoilee, koska omissa yksiköissä taitaa olla ruuhkaa ja jonoa.

Ehkä tämän vuoden alkupuolella kohutut yksityisten yksiköitten ongelmat ovat vaikuttaneet siihen, että useat vanhukset ja heidän omaisensa haluavat jonottaa sitä viimeistä kotipaikkaa kaupungin omista yksiköistä. Niitä on kuitenkin rajallisesti, koska kaupungin päättäjät ovat aivan omilla ratkaisuillaan paikkoja vähentäneet.

Kiikan vanhainkoti suljettiin mieluummin, kuin siitä olisi tehty tehostetun palveluasumisen yksikkö. Suunnitelmat kuitenkin laadittiin jo vuosia sitten, mutta toteuttaminen jäi tekemättä. Viimeksi lopetettiin Kotikallio Hopun alueelta. Nämä ratkaisut eivät mitenkään ole tukeneet vanhusten hoivapalveluja. Jos osa ihmisistä haluaa viettää elämänsä loppuajat kaupungin tuottamassa hoivassa, niin miksi se ei ole mahdollista? Siksi tietenkin, että se on ehkä hieman kalliimpaa kuin palveluseteleitten tarjonta, vai onko?

Jo hyvin pitkään on ollut tiedossa se, että ikäihmisten määrä kasvaa. Siihen on vastattu kotihoitoa tehostamalla älykännyköiden avulla. Ihmisten halutaan asuvan kotonaan jokseenkin loppuun saakka, vaikka vasten tahtoaan. Yksinäisyys ja pelkotilat eivät tilannetta paranna.

Joskus suurena ajatuksena oli, että kaupungin omissa yksiköissä hoivattaisiin hieman yli puolet vanhuksista. Se ajatus on kuopattu. Koskahan ne Hopun yksiköt myydään?

No, onpa tuleva viikonloppu täynnä iloisempia juttuja. On Vanhan kirjallisuuden päivät Sylväällä ja Kiikoisten Purpurit seuraintalon kupeella. Siis Sastamalassa tapahtuu jälleen.

Eiköhän oteta tapahtumista vaari viikonlopun kotiseutukierroksen merkeissä. Ja myös kesäteattereiden näytökset alkavat, tai ovat alkamassa.