Abraham Brax ruotii monologissa koko elämänsä

Abraham Braxin elämän monologissa tulkitsee Jarkko Mäkipää.

Mies makaa vuoteellaan. Hän on 84-vuotias Abraham Brax. Hän on Suomen sodan veteraani, Tyrvään pappilan torppari ja kirkkoherrojen kuski. Eletään 1800-luvulla, jonne Vammalan Teatterin Jarkko Mäkipää on siirtynyt Abrahamin roolissa. Monologi, yksinpuhelu sijoittuu Abrahamille niin tutulle paikalle, eli Tyrvään pappilan amfiteatteriin. Siellä Abraham on kotonaan.

Tyrvääläistä henkilöhistoriaa Abrahamin kautta luotaava monologi paneutuu niin kasvatukseen, sotaan, kunniaan kuin naisiinkin. Mukaan mahtuu kirkkoherroja, vallesmanni, eri nimisiä naisia ja ruotuväkikavereita. Abraham palveli Porin rykmentissä, kun Venäjä kävi sotaa Ruotsin kanssa Suomessa.

Tyrvääläisyys on kunniassa. Ja miksei olisi, sillä Abraham Braxin kunnia perustuu saman nimiseen kirjaan, joka on tyrvääläissyntyisen Olavi Toivolan käsialaa. Tarina on herkullinen. Sen monologiksi käsikirjoittaneella Marko Vesterbackalla on ollut silmää, ajatusta ja varmasti myös hauskaa työtä tehdessään.

Näytelmä ei huikentele lavasteilla. Yksinkertaisuus puhuttelee. Mutta eniten puhuttelee Jarkko Mäkipää Abrahamin roolissa. Monologi sopii juuri hänelle, sillä ilmeet, liikkuminen ja ääni luotaavat Abrahamia saumattomasti. Hän on yhtä hyvin kunnian kuin naistenkin mies. Monologi on teatteritaiteen vaativin laji. Yhden henkilön on pidettävä yleisö otteessaan herpaantumatta. Siinä Mäkipää onnistuu, vaikka tekstiä on 25 liuskaa. Kunnioitettava määrä, jonka opettelu vaatii aikaa. Viime perjantain ensi-illassa kuiskaajaa tarvittiin vain kahdesti. Ja sekin huumorilla.

”Paas plikka kertoen, mitä mun piti seuraavaksi sano”, totesi Abraham luontevasti.

Abraham Braxin kunnian viimeinen näytös on 3. elokuuta. Näytösajat: www.tyrvaanpappila.fi.

Kommentointi ei ole käytössä.