Kolmannessa Sastamalan Wanhat Talot -tapahtumassa parikymmentä uutta kohdetta

Katariina Pylsy on jälleen urakoinut Sastamalan Wanhat Talot -kohdejulkaisun.

Eri puolilla Sastamalaa sijaitsevaa perinteikästä talonpoikaiskulttuuria esitellään taas elokuussa, kun kolmas Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuma koittaa.

Sunnuntaina 18. elokuuta ovensa avaa ennätysmäärä kohteita.

”Mukana on nyt 55 kohdetta, joista parikymmentä on uusia”, iloitsee tapahtuman äiti Katariina Pylsy.

Hän kertoo muutaman talon ilmoittautuneen tapahtumaan omatoimisesti, mutta muita osallistujia hän on kosiskellut itse.

Tällä kertaa talonpoikaiskulttuurin rinnalla esitellään muutamaa uudempaakin kohdetta, kuten Herkkujuustolaa Häijäässä. Myös naapurissa sijaitseva Neste Häijää on luettelossa.

”Onhan huoltamolla pitkät perinteet. Nykyisten omistajien isä piti Kesoil-huoltoasemaa jo 1960-luvulla”, Pylsy huomauttaa.

Kaltsilassa sijaitseva Vanhakylän kartano on yksi uusista kohteista.

Paljon puuhaa

Kävijät ovat toivoneet vuosittain tapahtumasta kaksipäiväistä, mutta muutosta ei ole näköpiirissä.

”Jo yhden päivän mukanaolo on kohteille suuri ponnistus. Heille kyse ei ole vain yhdestä päivästä, vaan isosta työstä ennen h-hetkeä kun on siivoamista, leipomista ja ohjelman järjestämistä. Kumarran joka paikkaan, joka ovensa avaa.”

Pylsyn mukaan vanhojen talojen tapahtumassa vallitsee hyvä yhteishenki, jonka ovat aistineet myös ulkopaikkakuntalaiset. Tänä vuonna kohteita kiertämään on tulossa varsinaissuomalainen ryhmä päättäjiä, yrittäjiä ja hankeväkeä, joka ottaa oppia järjestelyistä.

Jos puuhaa on kohteiden omistajilla, on sitä ollut myös Katariina Pylsyllä, joka on jälleen koonnut tapahtumajulkaisun. Siitä on otettu 1000 kappaleen painos, jota on myynnissä Tyrvään Kirjakaupassa, Pukstaavissa ja Häijään Kapsäkissä. Lisäksi julkaisua voi tilata Facebookin kautta Pylsyltä itseltään.

”Viimeiset kaksi päivää olen kierrellyt kohteita ja toimittanut niihin kengänsuojia, kylttejä ja esittelijän kortteja. On tämä melkoista rumbaa”, nauraa nainen.

Harakkamyllyn torppa on sekin avoinna ensi kertaa.

Bussikyyti tulossa

Sastamalan Wanhat Talot -tapahtuman tarkoituksena on jakaa tietoa perinnerakentamisesta, terveestä asumisesta ja maaseudun elinvoimaisuudesta tarinankerronnan avulla. Yksityiset henkilöt ja julkiset toimijat esittelevät rakennuksia perinnerakentamisen, sisustuksen, historian säilymisen, pihapiirin hoidon ja yksilöllisen maaseutuasumisen näkökulmasta.

Kohteissa on tarjolla historiaa ja tarinoita. Lisäksi kohteista riippuen on paljon monenlaista muutakin oheistoimintaa.

Kohteet ovat auki pääsääntöisesti klo 11-20 välisen ajan. Poikkeavat aukioloajat on ilmoitettu kohdekohtaisessa esittelyssä.

Katariina Pylsy lupaa, että tapahtumaan järjestetään tänäkin vuonna bussikuljetus.

”Viime kesänä isoja busseja oli kaksi. Paikat myytiin loppuun kahdessa päivässä.”

Kaikkiin mukana oleviin kohteisiin pääset tutustumaan tästä: https://www.wanhattalot.fi/18.8.2019–tapahtuman-kohteet

Poimintoja