Säkylän torilla: “Tässä paikassa on sitä jotain aitoa ja oikeaa”

Unto Toronen saapuu Säkylän torille ostoksille 60 kilometrin päästä Kodisjoelta. ”Tunnelman vuoksi matka kannattaa ehdottomasti ajaa useamman kerran kesässä.”

Torstaina Säkylän keskustassa käy kuhina aamusta alkaen. Yhdeksän jälkeen torin lähettyviltä on lähes mahdotonta löytää vapaata parkkipaikkaa. Autoja on pysäköity pitkin tienreunoja niin pitkälle kuin silmä kantaa. Paikalliset vinkkaavat kesäasukkaita, että torille pitää saapua ennen kello kahdeksaa, jos haluaa varmistaa, että saa kaikki toivomansa tuotteet.

Vielä ennen kymmentäkin myyntipöydissä näyttää kuitenkin riittävän ostettavaa mansikoista silakoihin ja koruista ränneihin. Joskin kulkeminen torin kapeilla käytävillä on hidasta, sillä väkeä on liikkeellä tungokseksi asti.

Unto Toronen on saanut oman ostoskierroksen suoritettua, ja siirtynyt torin laidalle vaihtamaan kuulumisia tuttujen kanssa sillä aikaa kun vaimo ostaa vielä viikonloppuna tarvittavat vihannekset.
Pariskunta on Säkylän torin vakiokävijöitä.

”Tänne me aina tulemme, vaikka Kodisjoelta olisi lyhyempi matka Raumalle”, Toronen kertoo.

Heinäkuun alun visiitti Säkylän torille on Toroselle tämän kesän ensimmäinen, muttei varmasti viimeinen.

”Vähintään kaksi kertaa käydään vielä tämän kesän aikana. Riippuu vähän muista menoista”, mies tuumii.

Kahvi ja munkki, ne Säkylän torilta pitää jokaisella käynnillä ostaa. Tällä kerralla kotiin viemisiksi on hankittu muikkuja ja ohravelliä.

”Koskaan ei voi etukäteen tietää, mitä tulee ostettua. Täällä kun on tarjolla kaikkea mahdollista ihan laidasta laitaan. Joskus on taidettu joku kirpputorilöytökin tehdä.”

Torikäynti on Toroselle ennen kaikkea sosiaalinen tapahtuma. Tällä kerralla toisen Rauman Lukon kannattajan kanssa pohditaan, miten huippusuositun torin yleisövessaa ei ole vieläkään saatu avattua.

”Se on tämän paikan ainut miinus”, Toronen sanoo.

Kirkkaasti paistava aurinko ja taustalla soiva iloinen haitarimusiikka tekevät Torosen toripäivästä täydellisen.

”Tunnelma on tänään aivan parhaimmillaan. Säkylän torissa todellakin on sitä jotain aitoa ja oikeaa.”

Kesäaikaan Kivikylän Kotipalvaamon myyntiauton ehdoton hittituote on grillimakkara. Teemu Laitinen kertoo, että Säkylän torilla kauppa käy aina hyvin.

Poikkeuksellisen vilkas paikka myös myyjän mielestä

Kuulumisia vaihdetaan myös Kivikylän Kotipalvaamon myyntiautolla. Viehättävästi harmaantunut rouva kertoo Teemu Laitiselle ostaneensa auton, jolloin myyntimies innostuu esittelemään kyynärvarteensa tatuotua kuplavolkkaria.

Kun myös keskustelu Kivikylän kuuluisista lihapullista on käyty, rouva päätyy ostamaan kaalikääryleitä. Useimmiten Laitinen tietää asiakkaiden ostokset jo ennen tilausta.

”Säkylässä ostetaan eniten Maalaispalvia ja lihahyytelöä. Näin kesällä makkarakassilla on joka paikassa kova menekki ja myös grillattavat pihvit tekevät kauppansa.”

Laitinen kiertää myyntiautolla Säkylän lisäksi muun muassa Hämeenlinnassa ja Karkkilassa. Työkseen toreilla kiertävä mies pitää Säkylää poikkeuksellisen vilkkaana paikkana.

”Varsinkin kesäaikaan täällä on huomattavasti enemmän myyjiä kuin muualla. Se vetää puoleensa tietenkin myös asiakkaita. Yksi tämän torin menestyksen salaisuus on varmasti se, että toripäivä on keskitetty olemaan kerran viikossa.”

Laitiselle torimyynti on unelmatyö. Torielämän suola on kohtaamiset erilasten ihmisten kanssa.

”Toritunnelma on rento ja täällä tulee mukavasti tutuksi asiakkaiden kanssa. Torille ei tulla pipo kireällä, vaan hyvällä mielellä ja iloisella asenteella.”

Laitinen kannustaakin käymään torilla ainakin kerran kesässä.

”Toivon kovasti, että myös nuoremmat löytäisivät tiensä torille ja kulttuuri jatkuisi.”

Säkylässä toripäivä on torstai. Myyjiä on ympäri vuoden kymmeniä, mutta kesällä tori on täynnä viimeistä paikkaa myöten.