Näkökulmia Sastamalan kirkkoihin – Kaikille avoimilla kursseilla ammennettiin kulttuurimaisemasta

Elena Sattilainen, Maija-Liisa Tenhunen ja Maagi Grahn toivottavat kaikki tervetulleiksi Kirkko-näyttelyyn.

Kulttuuritalo Jaatsilla tiistaina avautunut Kirkko-näyttely tarjoaa kiinnostavia näkökulmia Sastamalan kirkkoihin. Esillä on yli parinkymmenen eri tekijän töitä ja näkemyksiä kymmenestä paikallisesta pyhätöstä.

”Onhan se poikkeuksellista, että näin pienellä paikkakunnalla on niin paljon kauniita kirkkorakennuksia, siitä kai kuuluu kiittäminen kuntaliitoksia”, tuumii yksi näyttelyn taiteilijoista, Porissa asuva Maagi Grahn.

Näyttelyn työt ovat syntyneet neljän kesän aikana sastamalalaisen Maija-Liisa Tenhusen vetämillä piirustuskursseilla.

”Keväällä 2016 sain idean kaikille avoimesta ja maksuttomasta piirustuskurssista, jossa kiertäisimme yhdessä ulkona tallentamassa sastamalalaista kulttuurimaisemaa. Ajatuksena oli, että jokainen kurssilainen saa työnsä näyttelyyn, jokainen on paikkansa osallistumalla ja tekemällä ansainnut”, kertaa Tenhunen.

”En usko, että kukaan Suomessa on aiemmin vienyt läpi tällaista neljälle vuodelle ajoittuvaa kirkkojen piirustusurakkaa. Tämä on ainutlaatuista”, sanoo Grahn.

Elena Sattilainen on piirtänyt omanlaisiaan “näkyjä” Sastamalan kirkoista ja niiden yksityiskohdista.

Ympäristö vaikutti teoksiin

Työvälineenä kaikissa näyttelyn töissä on ollut grafiikkakynä.

”Ensin ajattelin, että mikä kauhea pökäle, miten tällaisella voi piirtää, mutta kynään tottui. Sen jälkeä on helppo pehmentää, oikeastaan tulin kynän kanssa ystäväksi”, kuvailee Grahn.

Ja kuten näyttelyn töistä näkee – samalla välineellä syntyy keskenään todella erilaisia töitä. On tunnelmaltaan unenomaisia kuvia, joiden kuvaama rakennus voisi hyvin olla kirkon tornin sijaan vaikka etäisellä luodolla seisova majakka. On terävämpää, grafiikanomaisia töitä sekä sellaisia, joissa on mielikuvituslisää, esimerkiksi kastemaljan reunalle lennähtänyt kyyhkynen.

”Jokainen sai vapaasti valita mitä piirtää. Joku on kuvannut kirkkoa, toinen jotakin yksityiskohtaa kirkossa tai sen ympäristössä. Näyttely tarjoaa erilaisia taiteellisia näkemyksiä ja mielikuvia Sastamalan kirkoista”, kiteyttää Tenhunen.

Grahnin mukaan ulkona piirtäminen oli hieno, erilainen kokemus. Toisinaan kurssin taiteilijoille kävi niin, että luonto tuli kuin varkain osaksi piirrosta. Yhdessä työssä on kuvattu rautaristille laskeutunut korento, joissakin naakkojen lento ja eräässä keskeiseksi nousee kirkon sijaan sen läheisyydessä kasvava puu.

”Itseäni puhuttelivat myös kirkkojen ja kirkkomaiden kirjoitukset, kaikki ympäristön tekstit hautakivistä aina virsikirjojen sisältöön”, kertoo Grahn.

Näyttelyyn on vapaa pääsy, ja siihen voi tutustua Jaatsilla 29.9. saakka ti-su kello 12-18.