Muistokirjoitus: Toimittaja Tuula Helariutta on kuollut

Tuula Helariutta.

Toimittaja Tuula Helariutta o.s. Taalikka kuoli Huittisissa 10. syyskuuta 2019 vakavaan sairauteen. Tuula Helariutta syntyi Punkalaitumella 24. huhtikuuta 1949. Kun hän sai maaliskuussa diagnoosin vakavasta sairaudestaan, hän kieltäytyi raskaista hoidoista, lohdutti läheisiään ja laati ohjeet poismenostaan.

Tuula Helariutta kirjoitti ylioppilaaksi Punkalaitumen yhteiskoulusta 1968. Hän opiskeli Tampereen yliopistossa toimittajatutkintoa 1970-1973, ja oli samalla Vaasa-lehden kesätoimittajana ja toimittajana Tampereella Kaks+ -lehdessä.

Puolisonsa Heikki Helariutan siirryttyä Rovaniemelle Helsingin Pankin johtajaksi Tuula seurasi mukana, ja toimi Kalevan aluetoimittajana 1974-1980. Muutto puolison mukana vei Kauhavalle. Hän oli Ilkan kunnallistoimittaja 1980-1984, ja palasi sitten Rovaniemelle Lapin Kansaan. Vuonna 1990 hän työskenteli Tampereella Tampellan sisäisenä tiedottajana, kunnes palasi Lapin Kansaan uutistoimittajaksi. Tämän työn ohella hän tuurasi uutispäällikköä vuosina 1990-2001. Hän oli Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen MTT:n tiedottajana Jokioisissa 2002 ja palasi Lapin Kansan toimittajaksi 2003. Eläkkeelle hän jäi 2004.

Tuula Helariutta toimitti Round Table:n naisjärjestön LC-lehteä ja Lapin Reserviupseeripiirin Lapin Nuija -lehteä. Hän toimi Rovaniemen maanpuolustusnaisissa ja oli jonkin aikaa Rovaniemen toimittajien Polar Press -yhdistyksen puheenjohtaja.

Eläkkeelle jäätyään hän muutti Huittisiin. Pari vuotta hän asui naapurikaupungissa Sastamalassa, kunnes asettui pysyvästi Huittisiin.

Hän toimi diabetesyhdistyksissä asuinpaikoillaan, ja oli mm. Huittisten diabetesyhdistyksen varapuheenjohtaja ja tiedottaja. Hän kuului Huittisten seurakunnan tiedotustoimikuntaan ja Vammalan kansallisiin senioreihin.

Tuula oli tinkimätön toimittaja, idearikas, loppuun saakka aktiivinen ja seurasi tarkasti yhteiskunnan tapahtumia. Hän otti kantaa ja kirjoitti lehtien yleisönosastoihin. Tuula oli laaja-alaisesti sivistynyt, lämminhenkinen ja huumorintajuinen. Sukulaiset ja ystävät oppivat tuntemaan hänet reiluna ja luotettavana.

Tuula Helariutalla oli yksi poika ja pojanpoika.

Tuulan tuhkauurna on laskettu Taalikoiden sukuhautaan Punkalaitumella.

Risto Kuusivaara, Pirkko Vuorio ja Marita Tuomilaakso
Kirjoittajat ovat Tuula Helariutan ystäviä ja kollegoita.