Yleisöltä: Sastamalan keskustaa pitää kehittää viisaasti

Näkymää Liekovedeltä Sastamalan keskustaan. Kuva yleissuunnitelman materiaalia.

Alueviestissä esiteltiin uudenvuoden aattona suunnitelmia Sastamalan keskustan kehittämisestä. Moni asia tuntui hyvältä: uimahalli tarvitaan ehdottomasti, muitakin palveluja tarpeen mukaan, tori ja kävelyalueet kaupunkilaisten kohtaamis- ja kokoontumispaikoiksi ja pyöräilyäkin pitää suosia.

Rantaan sijoitettu viistokulmainen kerrostalo on todella hyvä ajatus, se pitää vain sijoittaa niin, että kaikista asunnoista on kunnollinen järvinäköala. Jotta se ei kokonaan peitä takana olevien talojen näköaloja, sen rakennusalaa on syytä pienentää, mutta lisätä kerroksia.  

Tekstiin liittyneet kuvat sen sijaan herättivät muunlaisia kysymyksiä:

Miksi isoissa yleisötilaisuuksissa (esim. Wappuparaati ym. toritapahtumat) tarvittava iso torin ja pysäköintialueen muodostama keskusaukio pilkotaan korkealla rakennuksella kahteen osaan?

Miksi yksi keskustan merkittävimmistä rakennuksista (virastotalo) piilotettaisiin asuinkerrostalojen taakse? Päinvastoin, se pitäisi ottaa paremmin esiin purkamalla sen edessä oleva erillinen rakennus.

Mitä vikaa linja-autoaseman nykyisessä paikassa on? Aittalahdenkadun risteysjärjestelyjen jälkeen liikenne sinne on toiminut aivan hyvin ja paikka on keskellä kaupunkia.

Aittalahdenkatua ei taksien ja poliisiautojen takia voi katkaista ajoneuvoliikenteeltä,  joten torin siirtäminen linja-auto-aseman paikalle ei ole senkään vuoksi hyvä ratkaisu.

Mitäs, jos tori pysytettäisiinkin nykyisessä paikassa ja muutetaan Onkiniemenkatu torin kohdalla pihakaduksi, jolla autoliikennekin sallitaan? Uudisrakentamistakin tarvitaan, mutta laskekaapa, kuinka paljon keskustassa on tyhjiä katutason liiketiloja! Miten niihin saataisiin uusia käyttäjiä?

Risto Tuori