Ilmari Nurmisen terveiset eduskunnasta: Yhteistyön ja toivon vuosikymmen

Ilmari Nurminen. Kuva: Konsta Leppänen.

Joulunpyhistä loppiaiseen sain aikaa ottaa happea ja rauhoittua politiikan kiireisistä tapahtumista Sastamalassa. Tapahtumia riittikin loppuvuonna kerrakseen aina hallituskriisistä lopulta pääministerin vaihtumiseen saakka. Tauko teki hyvää: se mahdollisti hengähdyksen ja rauhoittumisen, joka kaikessa tohinassa liian usein meiltä unohtuu. Uudenvuoden toiveena minulla on, että yhteistyö ja yhdessä tekemisen henki vahvistuisi työmaalla, sillä sellaista politiikka on parhaimmillaan.

Kalenterissa on kääntynyt uusi vuosikymmen. Se tietää samalla jotain uutta. Tämä on Marinin hallituksen budjetin ensimmäinen vuosi. Budjetti pitää sisällään paljon neuvottelujen tuloksia sekä arvovalintoja. Se luo myös toivoa.

Yhteistyötä ja toivoa paremmasta tarvitaan tässä ajassa enemmän kuin koskaan. Keikyän riippusillan ahkerat talkoolaiset saivat 200 000 euron valtionavun kulttuurikohteen korjaamiseksi. Heillä on niitä molempia: yhteistyötä ja toivoa paremmasta.

Budjetin myötä vuodenvaihteen jälkeen yli 600 000 suomalaista huomasi eläkkeidensä nousevan. Nousu ei ehkä ole monenkaan lompakossa vielä riittävä, mutta olen tyytyväinen siihen muutokseen, jonka budjetti tarjoaa. Tämä korotus oli ensimmäinen ja ainakin kolme budjettia on vielä edessä. Vuosien nollakorotukset ovat nyt historiaa. Sen sijaan ostovoimaa vahvistetaan ja myös sote-palveluita parannetaan.

Aktiivimalli jäi uudenvuoden rakettien saattelemana historiaan. Tänä vuonna subjektiivinen päivähoito-oikeus palautetaan ja ryhmäkokoja pienennetään. Nämä ovat tärkeitä askelia kohti yhdenvertaisuutta ja näistä sekä monista muista päätöksistä voi olla iloinen. Tämä on hyvä alku.

Omalle työpöydälleni saan heti työhön palattuani sote-uudistuksen, jonka pakertamista jatkamme läpi vuoden. Uskon, että saamme aikaiseksi uudistuksen, jossa ihmisten palvelut paranevat ja monikansalliselle terveysbisnekselle laitetaan stoppi. Tämä tulee olemaan tämän vuosikymmenen suurin uudistus.

Meidän pitää löytää ratkaisuja, joiden avulla yhä useampi pääsee työnsyrjään kiinni. Kaiken työnteon pitää olla kannattavaa. Samaan aikaan työstä on saatava kunnon palkka. Parhaillaan järjestöt neuvottelevat tulevista palkkaratkaisuista. Toivon, että etenkin naisvaltaiset hoito- ja hoivatyöntekijät saavat kurottua palkkakuoppaansa umpeen.

Tästä kaikesta huolimatta 2020-luku ei näytä pelkästään ruusuiselta, vaan pikemminkin huolestuttavalta. Lähi-Idän sotatilanne, kiristynyt suurvaltapolitiikka ja ilmastonmuutos Australian massiivisten metsäpalojen ilmentämänä ovat kaikki läsnä arjessamme. Tämä huolestuttaa meitä kaikkia. Voimme kuitenkin tehdä kaikkemme yhdessä sen eteen, että Suomi ja maailma olisivat turvallisia tulevinakin vuosikymmeninä meille sekä tuleville sukupolville.

Työ paremman tulevaisuuden eteen ei ole helppoa, mutta pystymme siihen yhdessä.

 • avatar Jerry

  Ei taida Illu-poika edelleenkään tajuta, että hänen kirjoituksessaan luettelemat ‘parannukset’ osaltaan syöksevät Suomen hyvän talouskasvun syöksykierteeseen. Toisaalta, onhan lainaa saatavana. Kyllä sen sitten joku maksaa . . .

 • avatar Töissä

  Joo siellä on päättäjiä ,lähes kaikki, jotka eivät koskaan ole olleet töissä, mitä ny vähän kesätöissä kaupan kassalla mutta sillä kokemuksella ei Suomea rakenneta.

  • avatar Mullikuhnuri

   Mikä se olisi oikea koulutus tai kokemus Suomen johtamiseen: sahuri ja hyvä viinapää vai muinaiskirkkoslaavin tohtori? Olisiko hallintotieteitä lukenut maisteri pätevä pääministeriksi tai työministeriksi, kun on kouluttautunut kunnallis- ja valtionhallintotehtäviin? Tai valtiotieteiden tohtori sisäministeriksi? Johan se nähtiin Sipilän hallituksesta, että kouluttamattomat tai muuten asioita tuntemattomat tekevät huonosti valmisteltuja lakeja ja päätöksiä, joita peruttiin tai jos pääsivät eduskunnasta läpi, jäivät seuraavan hallituksen korjattaviksi. Oikeusministeriksi on aina valittu juristi, mutta Sipilä teki poikkeuksen: muuan paperitehtaan työmies Lindström oli ensimmäinen ja viimeinen epäpätevä, mutta sopiva oikeusministeri. Nyt on taas varatuomari oikeusministerinä, kuten kuuluukin.
   Kouluja käymättömät lienevät kateellisia niille, jotka ovat työtä pelkäämättä opiskelleet itselleen ammatin ja aseman. Ei se somessa koulutukseksi ilmoitettu “elämän kova koulu” ole mikään ylpeyden aihe saati että se nykyään pätevöittäisi yhtään mihinkään tehtävään. Paitsi Allah-ahon opetuslapseksi, Siihen asemaan pudonneilla riittää vähäinenkin järki ja tietämättömyys tosiasioista, koska Mestari tarvitsee lammaslaumansa totuutta kyseenalaistamatta määkimään ja suorittamaan ajattelematta annetut tehtävät, kuten maalitettujen uhkailun ja häirinnän.

   • avatar Jerry

    Oletko missään vaiheessa huomannut, että sinulla on varsin voimakas taipumus pilkata ihmisiä ja väännellä heidän nimiään? Ei ole nimittäin ensimmäinen kirjoituksesi, jossa moista harrastat.
    Sikäli ymmärrettävää, että kun varsinaiseen kontekstiin ei löydy mitään sanottavaa, niin pitää väännellä ihmisten nimiä.

   • avatar Töissä

    No jos ei ymmärrä mikä ero on oppiarvolla ja osaamisella on varmaan turha keskustella siitä asiasta.Osaaminen hankitaan työelämässä ja johtotehtävissä tai yrittäjänä, kyse on miten ymmärtää yhteiskunnan rakenteen ja työn merkityksen .
    Tämänpäivän työelämässä osaaminen ratkaisee, ainoastaan eduskunta ja nykyinen hallitus tekee tästä poikkeuksen. Hallituksen vihervasemmistoministereistä ainoastaan Harakalla ja Skinnarilla jotain kokemusta työelämästä, Tuppuraisellakin hieman, muut ovat poliittisten avustajiensa varassa. Voi vaan kuvitella minkälaisia päätöksiä tai päättämättömyyttä pääministerillä syntyy kun viesti avustajakunnasta onkin ristiriidassa .No lisätään vielä muutama avustaja niin eiköhän se tietämättömyys peity sinne sekasortoon.
    Rinteen malli taitaa olla käytössä tälläkin hallituksella joten syksyllä totuus paljastuu ja pukkaa uutta hallitusta, sitä odotellessa.

   • avatar Mullikuhnuri

    Töissä, et selvästi ymmärrä, että oppiarvo on todiste siitä, että on hankkinut osaamisen. Hallintotieteilijällä on osaaminen yhteiskunnallisiin hallintotehtäviin, opiskellessa saatu tieto, millainen rakenne, vastuut ja valtuudet on valtion ja kuntien hallinnossa, sekä miten kansainvälisiä sopimuksia tehdään, sovelletaan ja mikä niiden merkitys on valtion vakauden, turvallisuuden, hyvinvoinnin ja tulevaisuuden kannalta. Tätä oppia ei saa kirvesmiehenä, pikkuyrityksen omistajana tai “elämän kovassa koulussa”, ei edes pornokaupan omistajana Joensuussa, jota uraa persujen Mestari suunnitteli ollessaan siviilipalveluksessa. Mutta osaamisella ei ole työelämässäkään merkitystä, ellei ole kokemusta alallaan. Kun jätetään pois luvusta populistien kehonrakentajat, BB-örveltäjät ja muut mediapersoonat, poliitikko on hankkinut kokemusta kunnallisvaltuustoista, lautakunnista, eri maakuntatason ja työelämän luottamustoimista jne. ennen kuin harkitseva äänestäjä heidät päästää eduskuntaan. Ilman kokemusta poliittisista luottamustehtävistä kansanedustajaksi ryhtyvä on hukassa kuin sahuri Brysselissä.

 • avatar Mullikuhnuri

  Jos persut käyttävät valtakunnanjohtajastaan Mestari-nimitystä kuten kristityt Jeesuksesta, niin väistämättä tulee mieleen uskonnollinen kiihkomielisyys. Sekulaarisessa maailmassa lienee sama, vaikka tautofonian välttämiseksi käyttää välillä muitten uskonnollisten esikuvien nimiä, varsinkin kun kannattajien asenne on yhtä mustavalkoinen.

  • avatar Töissä

   Juu jos ei ole työelämäkokemusta ei ymmärrä mikä ero on osaamisella ja koulutuksella.Meillä on kortistoissa satoja tohtoritutkinnon suorittaneita muiden työtävieroksuvien lisäksi.
   Osaamisen hankkiminen ei välttämättä vaadi päivääkään istumista koulunpenkillä, onneksi nykyinen koulutusjärjestelmä mahdollistaa myös tutkinnon suorittamisen muilla tavoin.
   Ei tarvi olla kummonenkaan näkijä kun ymmärtää että Nurmisen ja muiden demarien esittämät työllistämisvisiot ovat lähtöisin työelämän ulkopuolelta, yhteiskunnan kustantamia suojatyöpaikkoja.
   Oikeat työpaikat syntyvät yrityksissä kuten Juhan hallitus niitä viime kaudella synnytti 120 000. No Petteri Orpo esitteli eilen laskelmat että saman verran tarvitaan edelleen tällä nelivuotiskaudella eli se Rinteen 60 ooo ei riitä mihinkään eikä niitä töitä ole edes näköpiirissä.
   Duunarille on tulossa kylmää kyytiä punaviherhallituksen päättämättömyyden ansiosta; ansiosidonnaista hallitus joutuu lyhentämään ja jaksottamaan , aktiivimalli 2 on jo tehty mutta ei vielä julkistettu. Iso hässäkkä kuntapuolella mahdollisine lakkoineen aiheuttaa konkurssikypsille kunnille ison irtisanomisaallon, se on jo käynnissä.
   Maahanmuuttoon pitää saada vauhtia jotta saadaan Suomeen työhaluisia pitämään yllä yhteiskunnan rattaita, muuten ei Kalaneuvoksen, Vexven ja Lojerin pyörät pyöri muutamia mainitakseni.

   • avatar Jerry

    Huoli pois.
    Kohta Antti tai joku puoluetoveri suhahtaa työmarkkinaosapuolten luokse ja kertoo mitä ja miten pitää sopia. Sehän on hallituksen tehtävä, onhan?

   • avatar Mullikuhnuri

    Nykyään ei ilman koulutusta pääse mihinkään työhön, jonka palkalla voi elättää itsensä. Jatkuva kouluttautuminen on edellytys työuran jatkumiselle, osaaminen kun vanhentuu ja käy tarpeettomaksi yhä nopeammin. Kokemus, jota nykyään tarvitaan, liittyy yhä harvemmin työtehtävän osaamiseen. Tarvitaan kykyä ja laaja-alaista peruskoulutusta uusien taitojen omaksumiseen. Kouluttamattomille kehityksestä pudonneille on jäljellä vain orjatöitä, joiden palkasta suurimman osan työnantaja on siirtänyt veronmaksajien kontolle asumistukina yms. Jos kouluttamaton olisi työnantajalle haluttu palkattava, Suomi olisi täynnä oppisopimuspaikkoja. Näin ei ole, päinvastoin työnantajat valittavat ammattikoulutuksen tason heikkenemistä, jonka Sipilän hallituksen koulutusleikkaukset aiheuttivat.

    On varsin tyhmää kritisoida korkeakoulutettuja. Erikoislääkärit ovat lääketieteen tohtoreita, tekniikan saavutukset ovat tohtoritason työn tulosta. Sinulla ei olisi nykyisenkaltaista autoa, matkapuhelinta, televisiota, internetiä, verkkolehtiä, maatalouden koneita ja laitteita, lääketieteellisiä tutkimus- ja hoitolaitteita, sääennusteita, kompassia ja sekstanttia parempia navigointilaitteita, ei juuri mitään käsityökaluja kummempaa ilman insinöörien ja tohtorien tekemää tutkimus- ja kehitystyötä. Tuo korkeasti koulutettujen työ on luonut lähes kaikki nykyiset työpaikat. Jopa persut tarvitsevat tohtoreita aatteensa kirkastamiseen: puheenjohtaja on muinaiskirkkoslaavin tohtori ja heidän ydinsanomaansa levittävän Suomen Perusta -ajatuspajan johtava ideologi on tyrvääläissyntyinen filosofian tuplatohtori. Jälkimmäisen ajattelu kiteytyy hänen pääteoksessaan Enkelirakkaus: filosofia, tiede ja uskonto perustuvat homoseksuaaliseen rakkauteen.

    Tohtorien tekemä tutkimustyö on lähtökohtaisesti pätkätyötä, määräaikaiset tutkimusprojektit seuraavat toisiaan. Sipilän hallituksen määrärahaleikkausten vuoksi perustutkimusta tekevät joutuvat jonottamaan rahoitusta jokaiseen tutkimushankkeeseen, oli se sitten uuden syöpälääkkeen tai maatalouden menetelmien ja kehitystä. Tohtoritason viratkin ovat pääosin muutaman vuoden kestäviä määräaikaisia; uusia ammattilaisia kouluttavat professorit joutuvat hakemaan virkaansa yhä uudelleen.

    Sipilän hallitus ei synnyttänyt muita kuin palkattomia harjoittelu- työkokeilu- ja kuntouttavan työtoiminnan orjatöitä. Noususuhdanne loi muut työpaikat rehellisiin, työntekijöitään arvostaviin yrityksiin.

    Ansiosidonnaisen työttömyysturvan lyhentämisen ajatus on lähtöisin porvaripuolueista ja työnantajaleiristä. Sillähän saadaan kansa nöyräksi, pelkäämään työttömyyttä ja hyväksymään huonotkin työehdot. Sama päämäärä oli keskitetyistä työehtosopimuksista luopumisessa ja ay-liikkeen heikentämiskampanjan aloittamisessa. Aktiivimalli purettiin vuodenvaihteessa, eikä uutta ole tulossa. Jatkossa pitää hakea työtä eikä keinoja leikkurin välttämiseen hakemalla ketterien bisnesmiesten kättäpäivää-kursseille. TE-keskus antaa jatkossa tukea työllistymiseen. Jos työpaikkaa ei onnistu saamaan, siitä ei rangaista leikkaamalla tukia ja vaikeuttamalla siten entisestään työnhakua. Jos jättää työn hakemisen kokonaan, voi edelleen saada kuukauden karenssin, kuten on tapahtunut jo ennen aktiivimallejakin. Tästä lienee konsensus kautta puoluekentän.

    Kuntien vaikeudet johtuvat Sipilän hallituksen suuresta neronleimauksesta Kiky-sopimuksesta. Kun kuntien työntekijöiden työaikaa lisättiin palkattomilla talkootunneilla ja lomarahoja leikattiin, hallitus katsoi kuntien säästävän rahaa ja leikkasi valtionosuuksia. Kiky-sopimuksen purkaminen korottaisi valtionosuudet entiselle tasolleen ja helpottaisi merkittävästi kuntien taloutta.

    Työnantajat kaipaavat ulkomailta ensisijaisesti valmiiksi koulutettuja, osaavia tekijöitä. Heitä ei löydy tarpeeksi omasta maasta Sipilän koulutusleikkausten vietyä ammatti- ja ylemmän asteen koulutukselta voimavarat.

    Toki tarvitaan myös marjanpoimijoita, kalanperkaajia ja siivoojia. Kun alipalkatut pätkätyöt, joilla ei elä ja perusta perhettä yleistyvät, ei ole ihme, että tulevaisuudenuskonsa menettäneet nuoret aikuiset eivät hanki lapsia. Haitanneeko tuo toisaalta, kyllä tänne tulijoita muualta riittää. Historiassamme on ennenkin käynyt näin: me maahanmuuttajat työnsimme alkuperäiset suomalaiset, saamelaiset tieltämme pohjoisen tuntureille. Siellä tavataan!

 • avatar Jerry

  Koville tuntuu ottavan vasurille se, että Sipilän hallitus sai Suomen työllisyyden rakettimaiseen nousuun. Totuutta ei tietysti vähättely ja mustamaalaaminen muuta. Niitä on helppo Mullikuhnurinkin viljellä, kun ei tunnu muuta osaavan.

 • avatar Töissä

  Joo nää vihervasemmiston höpinät ei tunnista sitä realiteettia että kaikki raha mitä meillä on käytössä tulee työnteosta. Ne luulee että on joku valtion pohjaton kassa mistä käydään tarpeen mukaan hakemassa, työ on kirosana.
  Samoin talousosaaminen ja ymmärrys budjetista ei tunnetusti ole vasemman laidan vahvuuksia päätellen siitä mitä tämä Kuhnuri kirjoittaa. No kaikki lähtee siitä ajatuksesta niin kuin pikkulapsella että rahaa tulee seinästä kun kortin sinne lykkää.Näihin kun perustamme tarinamme niin satujahan siitä syntyy, ei kylläkään kovin viihdyttäviä ja uskoneeko itsekään näihin juttuihinsa.

 • avatar Mullikuhnuri

  Jerry ja Töissä, näyttää teiltä tietämys ja sitä kautta asialliset argumentit loppuneen. Kun keskustelu karkaa uutisen aiheesta ja faktat sivuutetaan vanhojen, väsyneiden ja valheellisten persuiskulauseiden loputtomalla toistelulla ja lapsellisella panettelulla, kannattaa omilla aivoillaan ajattelevan laittaa piste keskustelulle.

  • avatar Jerry

   Niinpä. Luovutustappio on joskus se järkevin valinta.
   Ja ihan tiedoksi sinulle, että lukemattomat kommenttisi persuista yhdistettynä minuun menee kyllä pahasti pieleen. Joskin minua ei asia sen enempää vaivaa, joten voit halutessasi vaikka jatkaakin väärää assosiaatiotasi.

  • avatar Töissä

   No persujutuista ja aatteista ulkopuolisena en voi tuntea syyyllisyyttä siitä että olet saanut jonkinlaisen trauman näistä persuista.Työelämä pelaa omilla säännöillään mutta politiikan tehtävä on edistää ja luoda hyvät puitteet työnteolle, yksinkertaista.
   Kannattaa keskittyä faktantarkistukseen, se auttaa ymmärtämään politiikan ja työelämän realiteetteja, ne pitää ymmärtää jotta voi aiheesta keskustella .

Kommentointi ei ole käytössä.