AVI vaatii selvitystä: Puheterapiaan pahimmillaan yli vuoden jono – palvelu ei vieläkään lain mukaista

Moni lapsi joutuu odottamaan Sotesin puheterapiaan pääsyä liian kauan. Kuvituskuva: Pixabay.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on lähettänyt Sastamalalle selvityspyynnön puheterapiapalveluiden pitkiksi venähtäneistä jonoista. Hoitoonpääsyä joutuu Sastamalassa ja Punkalaitumella odottamaan liian kauan.

Terveydenhuoltolain mukaan puheterapiaan pitäisi päästä kolmessa kuukaudessa. Pahimmillaan Sotesin asiakkaat ovat joutuneet odottamaan puheterapiaan pääsyä lähes 14 kuukautta. Se oli jonotilanne toukokuussa 2019.

21. helmikuuta 2020 päivätystä selvityspyynnöstä käy ilmi, että asia on ollut aluehallintovirastossa vireillä jo viime vuoden maaliskuusta lähtien, ja Sotesi on saanut kesäkuussa hallinnollista ohjeistusta, jotta puheterapian hoitoonpääsy toteutuisi kolmen kuukauden enimmäisajassa. Vuoden 2019 lopussa AVI oli jälleen pyytänyt selvitystä siitä, mihin toimenpiteisiin tilanteen korjaamiseksi on ryhdytty sekä millainen tilanne hoitojonon suhteen on.

Kyseessä voi olla laiminlyönti terveydenhuoltolain 51 pykälän mukaisissa toimissa. Aluehallintovirasto harkitsee uhkasakon antamista ja vaatii tilanteen korjaamista.

AVI haluaa Sotesilta selvityksen siitä, toteutuuko hoitoonpääsy nyt määräajan puitteissa sekä kuinka monta potilasta tällä hetkellä odottaa puheterapian alkamista yli kolme kuukautta. Sastamalan on myös selvitettävä, mihin toimenpiteisiin on ryhdytty palvelun saattamiseksi lainmukaiselle tasolle. AVI kysyy myös ovatko puheterapian resurssit riittävät.

Liian moni odottaa liian kauan?

Sotesin johtava ylilääkäri Urpo Hautala sanoo aluehallintovirastolle laatimassaan vastauksessa, että tällä hetkellä hoitoon pääsy puheterapiaan ei vielä toteudu terveydenhuoltolain mukaisesti.

Puheterapian alkamista yli enimmäisajan, eli kolme kuukautta, odottaa tällä hetkellä 18 potilasta.

Jonotilanne on tällä hetkellä kuusi kuukautta, mutta on kohentunut joulukuusta kuukaudella.

Sotesissa ongelmaa on yritetty ratkoa monin keinoin. Esimerkiksi lasten puheterapian hoitolinjauksia on päivitetty ja yhdenmukaistettu. Terapiamäärät on linjattu eri asiakasryhmille. Myös aikuisten hoitokäytäntöjä on päivitetty. Puhumattomille 2-3 -vuotiaille lapsille järjestetään ryhmäkuntoutusta, ja suunnitteilla on epäselvästi puhuvien lapsien ryhmätoiminnan aloittaminen.

Ostopalveluna ostettava puheterapia on ollut myös yhtenä vaihtoehtona, mutta perheillä ei ole ollut mahdollisuutta kuljettaa lasta Sastamalan ulkopuolelle.

Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalveluissa on kolme puheterapeutin virkaa, jotka on kaikki tällä hetkellä täytetty. Kolmas puheterapeutin virka saatiin täytettyä viime elokuussa, mikä on osaltaan parantanut tilannetta.

”Teemme jatkuvasti töitä tavoitteen saavuttamiseksi”, kirjoittaa Hautala vastauksessaan.

Asia on ollut esillä sosiaali- ja terveyslautakunnassa tänään keskiviikkona.

Poimintoja