Rami Piiraisen terveiset koronan hiljentämästä Bangkokista: ”Nauttikaa puhtaasta ilmasta ja kauniista luonnosta”

Ladawan, Mikael ja Rami Piirainen viettävät nyt hiljaiseloa kotonaan. ”Onneksi talossamme on mukava kattopuutarha, jossa voi käydä kävelemässä”, Rami Piirainen kertoo.

Vammalalaissyntyinen Rami Piirainen asuu perheineen Thaimaan Bangkokissa. On asunut jo liki 20 vuotta. Enkelten kaupunki, joka ei ole koskaan nukkunut, on sekin nyt hiljentynyt.

Thaimaassa koronan vaikutukset alkoivat Piiraisen mukaan näkyä jo tammikuussa, jolloin Kiina alkoi rajoittaa turistimatkoja.

”Kiinalaiset turistit ovat suuri asiakasryhmä Big C -hypermarketeissa, joten selvittelin työssäni näitä vaikutuksia”, hän kertoo.

Piirainen toimii Berli Jucker -nimisessä yrityksessä sijoittajasuhdejohtajana ja kyseinen yritys omistaa Big C:n tavaratalot.

Koska Thaimaassakin kaikki finassialan konferenssit ja tapaamiset on peruttu, Piiraisen työ hoituu nyt etätyönä kotoa. Kotona ovat myös hänen vaimonsa Ladawan sekä pariskunnan 7-vuotias poika Mikael.

Normaalisti Ladawan työkentelisi hotelliportieeripäälikkönä yhdeksi maailman parhaaksi hotelliksikin mainitussa The Peninsula Bangkokissa, joka on nyt kiinni, ja Mikael olisi englanninkielisessä kansainvälisessä koulussaan. Koulut ovat nyt kiinni Thaimaassakin.

Maskit päässä monta kuukautta

Bangkokissa ihmiset ovat kulkeneet maskit päässä jo monta kuukautta: ensin saasteiden takia ja nyt koronan vuoksi.

”Itse en ole liikkunut ulkona juuri muuta kuin pakollisilla kauppareissuilla, mutta liikenne on ainakin vähentynyt dramaattisesti Bangkokin kaduilla. Mikael sanoi eilen parvekkeelta katseltuaan, että Bangkokin liikenne näyttää ihan samalta kuin Suomen liikenne.”

Piirainen kertoo, että Thaimaassa maskin käytön tärkeyttä on painotettu jo pitkään.

”Tosin sen toimivuudesta taitaa olla ristiriitaista tietoa, ainakin mitä olen Suomen lehdistä lukenut”, hän toteaa.

Rami Piirainen uskoo, että Thaimaalla on kohtalaisen hyvät valmiudet kriisienhallinnassa.

”Joskaan yksikään maa maailmassa ei voinut olla valmis näin laajaan pandemiaan”, hän lisää.

Thaimaassa mittailtiin Piiraisen mukaan kuumetta jo helmikuussa monien julkisten paikkojen edustoilla, eikä tiloihin päässyt, jos kuumetta oli 37,3 tai enemmän.

Mies myöntää itsekin miettineensä tilannetta Helsinki-Vantaan lentokentällä, kun luki suomalaislehdistä suosituksia 14 päivänä karanteenista.

”Ihmettelin, millä kotiin palaavat henkilöt pääsevät lentokentältä kotiinsa olematta tekemissä kenenkään muun kanssa.”

”Onneksi asuntomme on tilava”

Piiraiset asuvat kerrostalossa Bangkokin keskustassa, eivätkä tällä hetkellä ole sosiaalisissa kontakteissa muiden kanssa.

”Onneksi asuntomme on niin tilava, että emme törmäile toisiimme koko ajan. Aika kuluu nyt töitä tehden, lautapelejä pelaillen ja elokuvia katsellen. Lisäksi talossamme on mukava kattopuutarha, jossa voi käydä kävelemässä”, hän selvittää.

”Jos tilannetta vertaa normaaliin, niin aikaa riittää nyt enemmän perheelle, kun ei tarvitse käyttää tunteja päivässä työmatkoihin.”

Suomessa Piiraiset käyvät niin usein kuin mahdollista, mikä on käytännössä ollut pari kertaa vuodessa. Tuleva matka on ymmärrettävistä syistä vielä hämärän peitossa. Sukulaisilleen ja ystävilleen Suomeen ja Sastamalan seudulle Rami Piirainen haluaa toivottaa jaksamista tämän vaikean tilanteen keskellä.

”Nauttikaa puhtaasta ilmasta ja kauniista luonnosta. Olen itse vasta sieltä poissaoltuani alkanut ymmärtää, miten kaunis ja hyvä maa Suomi on”, hän sanoo.

Bangkokin halki virtaava Chao Phraya -joki on normaalisti täynnä turistilaivoja, mutta nyt liikennettä ei ole. Rami Piirainen on ottanut kuvan heidän parvekkeeltaan.