Valtatien 12 aidatulla alueella enemmän peurakolareita kuin vuosi sitten – ”Eivät eläimet tyhmiä ole”

Riista-aidan odotetaan vähentävän hirvieläinkolareita. Tarkempia tietoja saadaan vuoden loputtua.

Valtatie 12 sai riista-aitaa Vammalan Roismalan risteyksestä Nokialle viime vuoden lopulla. Koko matkaa ei aidattu, lähinnä aidattiin ohituskaistojen osuus.

Yllättävä tieto kertoo, että huhtikuun puoliväliin mennessä niin sanotulla aidatulla alueella on tapahtunut 11 peurakolaria, viime vuonna vastaavaan ajankohtaan mennessä kolareita oli 8. Tieto ilmenee Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen tilastoista.

Yhdistyksen toiminnanjohtaja Kari Kumpulainen kuitenkin kertoo, että tarkemmat tiedot aidan toimivuudesta saadaan tämän vuoden jälkeen.

”Keväällä peurat ja hirvet liikkuvat vähän. Heinä-elokuun tietämillä eläimet alkavat liikkumaan enemmän.  Eli pitää katsoa koko vuosi ennen varsinaisten johtopäätösten tekemistä.”

Valtatiellä 12 Vesilahdentien ja Huittisten rajan välillä sattui viime vuonna huhtikuun puoliväliin mennessä 16 peurakolaria ja yksi hirvikolari. Tänä vuonna peurakolareita on 15, eikä yhtään hirvikolaria.

Kaikkiaan Sastamalan riistanhoitoyhdistyksen alueella sattui 177 hirvieläinkolaria vuonna 2019. Vastaava luku vuonna 2018 oli 172.

Roismalan risteyksen ja Nokian välillä on pitkiä taipaleita ilman aitaa. Kari Kumpulainen ei lähde tässä vaiheessa pohtimaan, että pitäisikö aitaa lisätä.

”Mahdollinen tarve nähdään vuoden päätyttyä. Eli ovatko kolarit siirtyneet aitaamattomille alueille. Totta on kuitenkin se, että eivät eläimet tyhmiä ole. Kyllä ne löytävät aina parhaat ja helpoimmat reitit kulkemisilleen.”