Nuorten työllistäminen koetaan tärkeäksi Huittisissa – “Meillä ei ole halua leikata siitä tässä tilanteessa”

Henna Pihko ja Aliisa Kankaanpää ovat jo aloittaneet tämän kesän työurakkansa jäätelökioskilla.

Moni kunta on koronapandemian aiheuttaman poikkeustilanteen seurauksena päätynyt ratkaisuun jättää nuoret kesätyöntekijät palkkaamatta tänä vuonna.

Huittisten kaupunki on ottanut tilanteeseen erilaisen näkökulman ja päättänyt täyttää kesätyöpaikat alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Hallintojohtaja Sami Ylipihlaja kertoo, että ratkaisusta linjattiin yksimielisesti.

“Teimme ensimmäisessä yt-neuvottelussa huhtikuun 14. päivä linjauksen koskien kaikkia Huittisten kaupungin tarjoamia kesätyöpaikkoja. Totesimme, että nuorten kesätyöllistämisellä ei ole juurikaan vaikutusta siihen, miten koronatilanteen vuoksi vähentyneet työtehtävät ja uudet korvaavat työtehtävät kohtaavat.”

Kesätyöpaikkojen rekrytoinnin jatkaminen on kaupungilta selkeä signaali, että nuoria koskeva asia koetaan tärkeäksi.

“Meillä ei ole halua leikata siitä tässä kaikille ongelmallisessa tilanteessa”, Ylipihlaja toteaa.

Kaupungille 28 kesätyöntekijää

Kesätyöpaikkojen kustannusvaikutukset ovat kaupungille noin 50 100 euroa, mitä hallintojohtaja ei pidä taloudellisesti kovin suurena satsauksena.

“Itse näen kesätyöllistämisen varsinaisten työsuoritteiden ohella myös tietynlaisena ennaltaehkäisevänä sosiaalipalveluna, joka aivan varmasti maksaa itsensä takaisin yhteiskunnalle positiivisten kerrannaisvaikutusten kautta”, hän perustelee.

Huittisten kaupungille palkataan tulevaksi kesäksi yhteensä 28 kesätyöntekijää. Kaksi heistä toimii somevelhoina elinvoimapalveluissa ja kaupungin matkailussa, perusturva kaipaa yhtä toimistotyöntekijää ja vanhustenhuollon avustaviin tehtäviin otetaan neljä työntekijää. Tietohallinto palkkaa yhden atk-tukihenkilön. Eniten kesätyöntekijöitä otetaan tekniselle puolelle, jossa puistotyöntekijöitä tarvitaan 17 ja liikunta-alueiden hoidossa kolme kesätyöntekijää.

Hallintosihteeri Leena Hakanen kertoo, että paikkoihin tuli yhteensä 97 hakemusta.

“Yt-prosessi pitkitti valintoja, mutta tässä vaiheessa melkein kaikki kesätyöntekijät on valittu. Valituille on jo lähtenyt tieto ja muutkin saavat tiedon näinä päivinä”, hän sanoo.

Tavallista haasteellisempaa löytää kesätöitä

Huittislaiset Henna Pihko ja Aliisa Kankaanpää työskentelevät tulevan kesän Toripuodin jäätelökioskissa.
Nuoret naiset kokevat itsensä onnekkaiksi, kun töitä on mahdollisuus tehdä myös tänä kesänä.

“Todella monen muun työt on peruttu vallitsevan tilanteen takia. Iso osa kavereista on vailla kesätöitä”, Kankaanpää tietää.

Vielä keväällä kesätyötilanne näytti nuorten näkökulmasta hyvältä, korona kuitenkin käänsi tilanteen täysin.

“Minullakin piti olla useampi työpaikka, mutta tämän tilanteen myötä työt ovat vähentyneet radikaalisti”, Pihko harmittelee.

Torilla olevaa jäätelökioskia pyörittävän HiMa Cateringin Susanna Hirsikangas kertoo, ettei korona vaikuta heidän yrityksessään kesätyöntekijöiden palkkaamiseen.

“Meille on tärkeää pitää sovitusta kiinni ja tarjota töitä niille nuorille, joiden kanssa asiasta oli jo tehty sopimus. Koronasta huolimatta pyörien pitää pyöriä ja toiminnan jatkua.”

Hirsikangas ei usko, että poikkeustilanne tulee vaikuttamaan merkittävästi jäätelökioskin myyntiin.

“Kioskilla on helppo asioida myös näin koronan aikana, kun jäätelöt ja kahvit voi herkutella sivummalla puistossa.”

Jätä kommentti