Kaalisaaren hyppytornin käyttöön rajoituksia – yöllä pääsy kielletty, kahdeksasta metristä ei hypitä ensinkään

Hyppytornin käyttöä rajoittava portti tulee näille paikkeille, esittelee liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho.

Sastamalan kaupunki rajoittaa Kaalisaaren hyppytornin käyttöä.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kiersi viime lokakuussa tarkistamassa kaikki Sastamalan keskusta-alueen liikuntapaikat ja päätti rajoituksesta, joka koskee hyppytornin vapaata käyttöä öiseen aikaan.

“Koska paikalla ei ole valvontaa, tullaan pääsy torniin estämään kello 21.30 ja 8 välillä. Kyse on puhtaasti käyttäjien turvallisuudesta”, sanoo liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho.

Käytännössä rajoitus tapahtuu portilla, joka tullaan asentamaan lähiviikkojen aikana rannasta hyppytornille johtavan laiturin päähän. Aho kertoo, että porttiin kiinnitetään rajoituksesta kertova kyltti.

“Iltaisin portin sulkee vartiointiliike ja aamulla sen avaavat liikuntapaikkatyöntekijät, jotka käyvät päivittäin tarkistamassa rantojen kunnon.”

Kaalisaaren laiturilta saa edelleen hyppiä myös yöuinnilla, mutta torniin ei ole asiaa. Korkeimmalle tasolle eli kahdeksaan metriin ei ole menemistä edes päivällä, sillä alla on liian vähän vettä.

Toinen rajoitus liittyy hyppypaikkojen syvyyteen.

Kaalisaaren hyppytornissa on tasot kolmessa, kuudessa ja kahdeksassa metrissä, mutta niiden alla on vettä korkeintaan neljä metriä.

“Tämän vuoksi ylin eli kahdeksan metrin taso on jo otettu pois käytöstä. Tästä korkeudesta hypättäessä vettä pitäisi Tukesin ja Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan olla vähintään viisi metriä”, Aho toteaa.

Liikuntapalvelupäällikön mukaan lisäsyvyyttä hyppytornin juurelle saataisiin ainostaan ruoppaamalla, mutta kaupunki ei toistaiseksi ole suunnitellut ryhtyvänsä urakkaan.

Sen sijaan ajan patinoimat laituri ja hyppytorni tullaan kunnostamaan lähivuosien aikana. Edellisestä kunnostuksesta on aikaa ainakin 10 vuotta.

Jokakeväinen sukellus Kaalisaaren rannassa ei liikuntapäällikön mukaan tuottanut tänä vuonna suuria löytöjä. Aiempina vuosina Liekovedestä on kalastettu muun muassa polkupyöriä ja jopa ostoskärryt.

Aho kertoo, että hyppytornin alueella tehdään tänäkin kesänä useampia sukelluksia, jotta uimareiden on mahdollisimman turvallista hyppiä veteen.

Kaalisaaren hyppytorni on olennainen osa Sastamalan kaupunkikuvaa. Hyppytorni ja laituri tullaan kunnostamaan lähivuosina.

Jätä kommentti