Sastamalalaisyrittäjä kehitti tapaamisbussin, jossa asukkaan on turvallista kohdata omaisensa

Esperille valmistunut ensimmäinen tapaamisauto sai nimekseen Juttubussi. Innovaation takana on sastamalalainen Jari-Pekka Lehtinen.

Esperi Caren hoivakodeissa ympäri Suomea kulkee tänä keväänä täysin sastamalalainen innovaatio, Juttutupa-nimen saanut pikkubussi.

Ulkoapäin tarkasteltuna ajoneuvo näyttää ihan tavalliselta pakettiautolta, mutta kätkee sisäänsä täysin turvalliset tilat hoivakotiasukkaan tavata läheisiään koronaviruksesta huolimatta.

Tapaamisbussin taustalla on sastamalalainen yritys, Laatukumppani Oy, joka toimii sote-alalla rakentaen, remontoiden ja saneeraten hoivakoteja.

“Innovaatiot syntyvät tarpeesta. Noin kuukausi sitten minulta kysyttiin, miten omaiset voisivat tavata turvallisesti hoivakodeissa asuvia läheisiään. Tarjolla on kyllä tapaamiskontteja, mutta niiden käyttö ja paikalleen siirto ovat hankalia”, taustoittaa yrittäjä Jari-Pekka Lehtinen.

Niin syntyi ajatus tapaamisautosta; notkeasta, muuntuvasta ja helposta vaihtoehdosta järeän kontin rinnalle.

Ennen ensimmäisen bussin rakentamista Lehtinen selvitti Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tarvittavat säädökset ja määräykset. Lisäksi hän kyseli kunnilta sekä isoilta yksityisiltä palveluntuottajilta kiinnostusta mahdollista tapaamisautoa kohtaan.

“Sain isot peukut idealleni ja ryhdyin tuumasta toimeen. Pari kolme viikkoa meni suunnittelussa, ja yhdeksän päivää sen jälkeen kun ensimmäinen auto oli haettu, se oli valmis.”

Esperi Hoitokoti Marjalinnassa työskentelevä Tiia-Mari Piranen pääsi viime viikolla testaamaan bussia yhdessä Jari-Pekka Lehtisen kanssa. Auton osastoja erottaa pleksi, keskustelu käydään mikrofonein.

Tapaamisbussin takaosa on jaettu kahtia. Asukas menee sisään autoon sen takaovesta, omaiset sivuovesta. Tilojen väliin on rakennettu komposiittimuovista väliseinä, jonka yläosassa on polykarbonaattipleksi. Kumpikin puoli on täysin ilmatiivis, ja molemmilla osastoilla on oma tehokas ilmanvaihtonsa.

“Autossa olijat puhuvat toisilleen mikrofonien kautta. Äänentoisto on radioluokkaa, mikkiin ei tarvitse huutaa, eivätkä kaiuttimet rätise”, Lehtinen lupaa.

Bussia kuljettamaan on palkattu lomautettu taksinkuljettaja, joka hoitaa tilan desinfioinnin tapaamisten jälkeen. Kuljettaja myös saattaa asukkaan autoon ja sieltä tapaamisen jälkeen takaisin hoivakotiin.

“Tapaamisen aikana hän ei tietenkään ole autossa, vaan antaa henkilöille rauhan jutella”, mies huomauttaa.

Asukas käy autoon takaovista. Kaikki istuvat Juttubussissa pyörätuolissa, vaikka pääsisivätkin liikkumaan omatoimisesti.

Tapaamisbussin rakentamisessa on ollut mukana useampi paikallinen yritys. Jari-Pekka Lehtinen on iloinen siitä, miten hyvin hänen ideansa otettiin sastamalalaisten toimijoiden keskuudessa vastaan.

Paikallinen kädenjälki näkyy kaikessa muussa paitsi äänentoistossa ja ilmanvaihdon puhaltimissa.

“Sitä tunnettua tyrvääläistä kyräilyä ei ole esiintynyt yhtään, vaan yhteistyö on ollut saumatonta alusta saakka.”

Lehtinen korostaa, ettei hän kehitellyt tapaamisbussia tuottamaan rahaa, vaan tuomaan hyvää mieltä poikkeukselliseen kevääseen ja nostamaan esiin sastamalalaista osaamista.

“Ei tällä rikastumaan pääse, mutta kulut on tietysti saatava peittoon”, hän toteaa.

Esperin Juttubussi pääsi tositoimiin viime viikolla. Lehtinen kertoo asiakastyytyväisyyden olleen sataprosenttisen kiittävää.

“On ollut ilo katsoa kohtaamisia. Tuntuu, että voi olla oikeasti avuksi.”

Tänään tiistaina valmistuu yksi bussi lisää.

“Se aloittaa työt heti tällä viikolla. Bussiin on palkattu sastamalalainen yrittäjä, jonka liiketoiminta on jäissä koronan takia.”

Juttubussissa on hyödynnetty sastamalalaista osaamista.