Asuntomarkkinoilla näkyy kiinnostus maalla asumiseen – Mökkikaupoilla vesistön läheisyys viehättää, mutta myös kuivanmaan kohteet tekevät kauppansa

Mökin ja usean rakennuksen muodostaman kokonaisuuden lähdepohjaisen lammen rannalla saa Sastamalan Kiikoisista 110 000 eurolla.

Valtakunnan uutiset kertovat, että koronakriisi on kasvattanut kesämökkien kysyntää ja asuntomarkkinatkin ovat piristyneet pienen notkahduksen jälkeen. Kysyimme jakelualueellamme toimivilta alan ammattilaisilta heidän kokemuksiaan koronan vaikutuksista.

Länsi-Suomen Metsätilat Oy:n toimitusjohtaja Jukka Pusa kertoo, että metsä- ja peltomaiden myynnissä koronaepidemian vaikutus on ollut vähäinen.

”Toisia myyjiä luonnollisesti arveluttaa poikkeustilanne, mutta metsälle ja pelloille on edelleen kova kysyntä. Tarjontaa ei ehkä ole aivan yhtä paljon kuin olisi normaalisti. Nyt on siis hyvä aika myydä. Myös asuinkiinteistöt ja mökit kiinnostavat.”

Erityisesti vapaa-ajan kiinteistöjen kohdalla kysyntä on Pusan mukaan parantunut.

”Toimimme hyvin pitkälti maaseudulla, jossa kysyntä on edellisvuosina ollut heikohkoa. Mökkejä ja rantatontteja saisi nyt olla enemmänkin myynnissä. Sastamalassa ja lähialueella on nyt joitakin kuivan maan mökkipaikkoja ja joenrantamökki, sekä Parkanossa pari edullista järvenrantamökkiä. Rantatontteja on hyvä valikoima, mutta lähinnä Ikaalisten suunnalla ja Tampereen pohjoispuolella”, Pusa selvittää.

Pusan mukaan pitkään jatkuneen kaupungistumisen vastapainoksi on nyt alkanut näkyä aitoa kiinnostusta myös maaseutuasumiseen. Viimeksi viikonloppuna hän esitteli nuorelle tamperelaispariskunnalle pariakin edullista maaseututaloa.

”Asumisen hinta kasvukeskuksissa on ollut kovassa nousussa, ja samaan aikaan maaseutu halpenee. Asumisväljyyteen ja omaan rauhaan yhdistettynä se voi jälleen olla houkutteleva vaihtoehto.”

Sastamalan Kiikasta saa remontoidun omakotitalon 79 000 eurolla.

Kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Sanna Stenfors-Kouhia KotiElosta on samoilla linjoilla.

”Maaseutu on ollut hyötyjä asuntomarkkinoita ravistelevassa tilanteessa. Noin 90 prosenttia haja-asutusalueilla olevista kohteistani kiinnostuneista ovat olleet joko Tampereelta tai Nokialta. Kun ihmiset on ohjattu olemaan kodeissaan ja välttämään turhia ihmiskontakteja, luonnon merkitys ja arvostus on kasvanut”, Stenfors-Kouhia toteaa.

Koronan vaikutus kesämökkejä kohtaan on yllättänyt Stenfors-Kouhian.

”Vielä viime vuonna niiden myynti takkusi ja tarjontaa oli enemmän kuin ostajia. Nyt menevät kaupaksi vaatimattomat kuivanmaan mökitkin. Järvenrantamökeille olisi ostajia jopa jonossa.”

Stenfors-Kouhia miettii, että osa nuorista alkaa herätä luonnon merkitykseen ja ympäristön vaikutukseen arjessa, ja maalle muutto alkaa tuntua hyvältä ajatukselta.

”Tämä kriisi voi tuoda myös hyvää, kun opitaan arvostamaan uudelleen luontoa.”

Sastamalan Illossa on tarjolla asunto tai vapaa-ajankoti hintaan 75 000 euroa.

Kiinteistönvälittäjä Marko Matoniemi OP Koti Sastamalasta kertoo, että turvallisuussyistä he ovat pitäneet ainoastaan yksityisnäyttöjä, ja liikkeellä ovat olleet lähinnä tosiostajat. Myös kesämökit ovat kokeneet koronakriisin myötä kovan kysynnän.

”Halutuimmat mökit ovat hintaluokassa 90 000 – 150 000 euroa. Sellaiset myydään käytännössä alle viikossa. Erityisen kysyttyjä ovat kesämökit pienen vesistön ääreltä”, Matomäki selvittää.

Myös Matomäki on havainnut kiinnostuksen maaseutua kohtaan kasvaneen.

”Olemme tehneet koronakriisin aikana paljon kauppoja haja-asutusalueilla sijaitsevista omakotitaloista, jollaisten myynti oli varsin haasteellista aiemmin. Ostajina on ollut usein nuoria, joista jotkut ovat olleet ensiasunnonostajiakin”, hän kertoo.

Ylistenjärveltä saa oman saaren 248 000 eurolla.

Sp-koti Huittinen/Sastamalan kiinteistönvälittäjä ja yrittäjä Hannu Hurrin mukaan alkuvuosi, maaliskuu mukaan lukien, oli asuntomarkkinoilla vilkasta aikaa.

”Koko Sp-Koti-ketjulla kauppamäärä kasvoi maaliskuussa 30 prosenttia edellisen vuoden maaliskuuhun verrattuna, mutta huhtikuussa asuntomarkkina muuttui. Ihmiset varmasti säikähtivät. Nyt kysyntä on kuitenkin taas lisääntynyt, ja kauppaa käydään jo vilkkaasti”, Hurri luonnehtii.

Hän näkee, että suuren joukon suomalaisia tehdessä etätöitä kotona, halu hankkia toinen koti viihtyvyyden lisäämiseksi on lisääntynyt. Toinen syy on se, että nyt ja jatkossa vapaa-ajanvietto tulee keskittymään suurelta osin kotimaahan.

”Kesämökkejä on tullut meille vähän myyntiin. Kysyntää olisi erityisesti kohtuuhintaisista, omarantaisista kohteista.”

Hurrin mukaan maalle muutto on jonkun verran lisääntynyt trendi, mutta vielä enemmän hänen mukaansa on kasvanut omakotitalojen kysyntä.

”Halutaan ympärille lisää tilaa ja avaruutta. Kaupungeista koronankriisin takia maalle muuttoa suunnittelevia ei ole vielä näkynyt. Ehkä maalle muuton suunnittelijat aktivoituvat, kun koronakriisin epävarmuus poistuu ja voidaan lähteä enemmän liikkeelle tutustumaan myytäviin kohteisiin”, Hurri miettii.

Huittisten Pappilanniemessä sijaitsevasta omakotitalosta pyyntihinta on 150 000 euroa.

OP Koti Satakunnan kiinteistönvälittäjä Annika Tuomisen mukaan koronaepidemia on näkynyt asuntokaupassa kohtuullisen vähän. Vaikka alkuvaiheessa esittelyjen määrä väheni, eikä uusia kohteita tullut myyntiin entiseen tapaan, tilanne kuitenkin normalisoitui melko pian ja kauppamäärät ovat pysyneet hyvällä tasolla.

”Nyt kohteita on alkanut tulla taas myyntiin normaaliin tapaan”, hän kertoo.

Tuomisen mukaan ainakin osa myyntiin tulleista edullisista vapaa-ajan asunnoista on löytänyt uudet omistajat hyvinkin nopeasti ja kiinnostusta on ollut runsaasti.

”Tällä hetkellä löytyy vapaa-ajan asuntoja vesistöjen rannoilta. Myös edulliset ja hyvin hoidetut kuivanmaan mökit tekevät lähes aina kauppansa näin keväisin.”

Tuominen uskoo, että lisääntynyt etätyömahdollisuus ja maalla asumisen turvallisuus erityisesti näin poikkeusaikoina houkuttelee, ja saa ihmiset harkitsemaan maalle muuttoa kasvukeskuksien sijaan.