“Kissa voi kulkea vapaana, mutta ei valvomatta” – Mira Ekholm-Martikainen suosittelee asiallista keskustelua, jos kissoista tulee sanomista

Kiikoisten löytöeläinpalvelussa syntyneet kissanpennut tulevat luovutusikään elokuun alussa.

Alueviestin toimitukseen on tullut useampikin yhteydenotto koskien vapaana liikkuvia kissoja. Eräs soittaja kertoi, että sama kissa pyörii hänen pihamaallaan päivittäin, ja tulee jopa sisälle taloon, jos ovi on avoinna. Kissa oli myös hävittänyt soittajan pihapiirissä olevan linnunpesän.

Kysyimme Kiikoisten löytöeläinpalvelun pitäjä Mira Ekholm-Martikaiselta, miten laki ohjeistaa kissanomistajia ja miten vapaana olevien kissojen suhteen pitäisi toimia.

Ekholm-Martikaisen mukaan Sastamalan seudulta on tullut alkuvuoden aikana heille noin 70 kissaa. Tällä hetkellä löytöpalvelussa on kirjoilla 13 kissaa, joista kesyille löytökissoille syntyneitä pentuja seitsemän kappaletta.

Kissanomistajan on Ekholm-Martikaisen mukaan syytä huomioida sekä eläinsuojelulaki, että järjestyslaki.

“Järjestyslaki ei toki kiellä pitämästä kissaa vapaana, mutta eläinsuojelulaissa säädetään, että eläimen pitopaikan tulee olla turvallinen, ja eläimen hyvinvointi on tarkastettava kerran vuorokaudessa. Käytännössä kissa voi siis kulkea vapaana, mutta ei valvomatta. Tämä taas tarkoittaa sitä, että omistajan tulisi kulkea perässä valvomassa, ettei kissa joudu vaaraan liikeenteen tai muun vastaavan vuoksi tai mene kiellettyihin paikkoihin”, hän ohjeistaa. 

Järjestyslain rikkomisesta voi poliisi sakottaa, ja eläinsuojelulain rikkomiseen voi puuttua eläinsuojeluviranomainen.

“Mikäli sama kissa otetaan talteen useamman kerran esimerkiksi liikenteen seasta, voi omistaja pahimmassa tapauksessa menettää lemmikkinsä eläinsuojeluviranomaisen päätöksellä”, Ekholm-Martikainen muistuttaa.

“Leikkaus ja sirutus itsestäänselvyyksiä”

Kissalle voi järjestää turvallisen ja naapureitakin miellyttävän hiirestysmahdollisuuden aitaamalla pihansa kokonaan tai osittain kissanpitäväksi.

“Myös leikkauksen ja sirutuksen tulisi olla itsestäänselvyys ulkoilevalle kissalle.”

Löytöeläinpalvelun pitäjä toivoisi ihmisiltä ymmärrystä heitä kohtaan, jotka eivät syystä tai toisesta halua toisen lemmikkiä pihaansa.

“Heillä on siihen täysi oikeus ja tällöin lemmikin omistajan tulee järjestää asia niin, ettei haittaa ole. Toki on paljon niitäkin ihmisiä, joita ulkoileva kissa omalla pihalla ei haittaa”, hän tietää.

Mikäli kissoista tulee kismaa naapurusten välille, suosittelee Ekholm-Martikainen avuksi asiallista keskustelua.

“Näin saadaan yleensä asiat ratkaistua parhaiten, ja naapurisopu säilytettyä. Jos asia ei korjaannu, saa naapurin kissankin ottaa kiinni ja toimittaa joko löytöeläinpaikkaan, tai takaisin kotiinsa. Tappaa sitä ei saa.”

Kissanpentua harkitsevaa Ekholm-Martikainen kehottaa huomioimaan korkeimman hallinto-oikeuden linjauksen.

“Jatkossa alle 12 viikkoa vanhan kissanpennun luovuttaminen tai ottaminen on eläinsuojelulain vastaista. Tämä ikäraja sitoo kaikkia kissanpentuja luovuttavia”, Mira Ekholm-Martikainen korostaa. 

Löytökissa Onni tuli Mira Ekholm-Martikaisen hoiviin erittäin huonokuntoisena, ja tarvitsi välitöntä eläinlääkärinkin hoitoa. Pitkän toipumisjakson ansiosta kissa kuntoutui ja nyt se on saanut uuden, hyvän kodin.