Ylistenrannan leirikeskus pois käytöstä – kuntotutkimuksessa löytyi kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja

Ylistenrannan leirikeskuken asuntolatilat on remontoitu vuonna 1999. Uusi ruokala valmistui 2012.

Huittisten seurakunnan kirkkoneuvosto on päättänyt, ettei seurakunta käytä Ylistenrannan leirikeskusta omaan toimintaansa, eikä vuokraa sitä ulkopuolisille toistaiseksi.

Syynä ovat tiloista kuntotutkimuksen yhteydessä löytyneet, kosteusvaurioon viittaavat mikrobit.

Ylistenrannan leirikeskuksessa huhti-toukokuussa tehdyn kuntotutkimuksen loppuraportti ei ole vielä valmistunut, mutta tutkimuksen tehneen Sitowise Oy:n lähettämästä tulosraportista käy ilmi, että näytteissä sieni-itiöpitoisuudet, bakteeripitoisuudet ja aktinomykeettipitoisuudet ylittyvät joko yhden tai useamman raja-arvon osalta ja näytteissä on havaittu kosteusvaurioon viittaavia mikrobeja.

Tämä ei automaattisesti tarkoita, että rakennukset tulisi poistaa käytöstä, sillä tutkimuksen tekijöiden mukaan lyhytaikainen, vain muutamia viikkoja kestävä oleskelu tiloissa on turvallista järjestää.

Sen sijaan herkistyneille henkilöille jo lyhyt oleskelu tiloissa saattaa aiheuttaa oireita.

”Rakenteissa on paikallisia mikrobikasvustoja, mutta niiden laajuus voidaan arvioida olevan rakennetyyppi ja rakennuksen ikä huomioiden tyypillisellä tasolla”, Sitowise Oy:stä todetaan.

Seurakunnan tulee kuitenkin varautua rakennusten peruskorjauksiin melko pikaisesti.

”Asuntolassa sisäilman laatua tulee parantaa asentamalla huoneisiin korvausilmaventtiilit”, Sitowise Oy:ltä neuvotaan.

Luopuminen yksi vaihtoehto

Sekä Aluehallintoviraston työsuojeluvaltuutettu että Terveystalon työterveyslääkäri ohjeistivat seurakuntaa laittamaan leirikeskuksen tilat kuntoon ennen kuin niiden käyttöä jatketaan.

”Sen pohjalta kirkkoneuvosto päätti, että leirikeskus otetaan varmuuden vuoksi pois käytöstä toistaiseksi”, sanoo Huittisten seurakunnan talousjohtaja Sanna Kemppi.

Leirikeskuksen kohtalosta päätetään tarkemmin loppuraportin perusteella. Talousjohtajan mukaan kaikki vaihtoehdot tullaan käymään läpi.

”Leirikeskuksesta luopuminen on yksi vaihtoehto muiden joukossa. Tässä vaiheessa mikään vaihtoehto ei ole poissulettu, vaan asia selvitetään ja valmistellaan huolella.”

Lopullisen päätöksen asiasta tekee aikanaan kirkkoneuvosto.

”Sinänsä en halua ottaa kantaa siihen, mikä lopputulos tulee olemaan. Leirikeskuksen jatkon kannalta asia on vielä keskeneräinen, enkä minä viranhaltijana tee päätöstä, vaan se on aikanaan seurakunnan päättävien elinten tehtävä”, Kemppi sanoo.

Rippikoulut korona vuoksi joka tapauksessa muualla

Tänä kesänä rippileirejä ei Ylistenrannassa olisi koronatilanteen vuoksi järjestetty muutenkaan.
Kaikki kolme rippileiriä toteutetaan lähiopetuksena seurakuntakeskuksessa.

”Tämä perustuu piispojen ja tuomiokapitulin ohjeistukseen, jonka mukaan ennen juhannusta ei tule järjestää leiritoimintaa. Huittisissa kaksi kolmesta rippileiristä ajoittui juhannusta edeltävälle ajalle ja rippikoululaisten yhdenvertaisen aseman vuoksi mitään leireistä ei järjestetä.”

Vuoden 2021 rippikoulujen osalta seurakunta tekee tilavarauksen muualle kuin Ylistenrantaan.

”Mahdollisten paikkojen selvitys on vasta käynnistynyt, joten vielä ei tiedetä, missä leirit ensi vuonna pidetään”, Kemppi sanoo.

Leirikeskusta on vuokrattu myös ulkopuolisille tahoille. Kempin mukaan viime vuonna muiden käyttäjien maksullisia käyttövuorokausia oli yhteensä 10.

Lisäksi Huittisten eläkejärjestöt käyttivät tiloja viiden maksuttoman vuorokauden verran.