Pentti Hiirijoki, 71, testasi Emmanmäen kuntoportaat: “Kun vähän viilenee, vedän kilometrin ylämäkeen”

Perjantaina iltapäivällä aurinko porottaa kirkkaalta taivaalta, hikeä pukkaa ihan vain kävellessä, eikä tee mieli kuin lillua järvessä. Mutta jotkut jaksavat treenata helteelläkin.

Sastamalan supermies Pentti Hiirijoki, 71, on käynyt jo aamuvarhaisella ensimmäisen kerran juoksemassa ylös ja alas Emmanmäen uusia kuntoportaita. Ja nyt on pienen iltapäiväharjoituksen aika.

”Ihan loistava paikka porrastreeneihin tässä kuntoradan vieressä. Tällä helteellä paikka on myös sopivan suojainen, ei räkitä aurinko suoraan rinteeseen”, hän tuumailee.

”Helpot portaat tällaiselle vanhukselle, kun askel ei enää nouse niin kovin korkealle. Rasitusta saa silti ihan tarpeeksi, kun ottaa toistoja riittävästi”, hän virnuilee.

Hopun urheilupuiston harjoitusmahdollisuuksia täydentävillä kuntoportailla on mittaa 45 metriä ja ne nousevat rinnettä 13,8 asteen kulmassa. Askelmia on 80.

Suomen halki edellistalvena hiihtänyt mies, entinen poliisi ja himourheilija hakee aina uusia haasteita. Hiirijoki on mielissään, kun ei mäkitreenejä varten ole enää pakko lähteä etsimään sopivia maastoja milloin mistäkin. Ja haastekin on tietty jo valmiiksi mietitty.

”Ensimmäisellä kerralla en juossut kuin 25 kertaa ylös ja alas. Kun ilma vähän viilenee, aion vetää koko tonnin vertikaalinousun eli kilometrin verran kohtisuoraa ylöspäin”, hän suunnittelee.

”Taidankin tässä haastaa kaikki yli seitsemänkymppiset vetreät nuorukaiset mukaan pieneen mäkihölkkään.”

Pentti Hiirijoen viikonloppuun kuluu kuntoilun lisäksi kirjallisuuden merkeissä. Poliisimiehen muistelmat ilmestyivät juuri.

Yhteistyöllä liikunnan iloa

Emmanmäen kuntoportaista sopii Sastamalan kaupungin lisäksi kiittää Vammalan Retkeilijöitä sekä urakkaa sponsoroinutta OP Sastamalaa. Urheilutietämyksensä ja kokemuksensa laittoi peliin myös suunnitteluprosessiin osallistunut kaupunginvaltuutettu Antti Lepistö (vihr.)

Kaupungin liikuntapalvelupäällikkö Jari Aho on niin ikään ehtinyt testata portaat ja on lopputulemaan tyytyväinen.

”Vammalan Retkeilijät tekivät upeaa työtä ja todella reippaalla otteella. He ahersivat Hopulla muutaman viikon ajan ja valmista tuli etuajassa, sillä tavoitteena oli heinäkuun puoliväli.”

Ahon mukaan portaat kevensivät liikuntatoimen budjettia vain muutamalla tuhannella eurolla. Kaupunki kustansi hankkeen materiaalit.

”Tämä projekti on loistava esimerkki siitä, miten voimme yhdessä saada hienoja asioita aikaan”, Aho sanoo.

Kuntoportaiden vihkiäisiä on tarkoitus viettää syksymmällä. Siihen mennessä portaiden ylätasanteelle saadaan penkki, portaiden viertä kulkevalle polulle lisää hiekkaa ja portaiden juurelle toiminnan pariin ohjaava infokyltti.

Vammalan Retkeilijät talkoilivat Emmanmäen kuntoportaat kuntalaisten iloksi. Kuva: Vammalan Retkeilijöiden Facebook-julkaisusta.

Miten sujuu Pentti Hiirijoen porrasjuoksu? Katso Alueviestin Facebook-sivulla eilen julkaistu videoklippi tästä:

https://www.facebook.com/watch/?v=2733015186974203