“Fanipaidat tekeillä, kaiken varalta” – Kiikkalainen Aurotar pitää Pirkanmaan lippua korkealla Kuninkuusraveissa

Aurotar. Kuva: Nelli Saari.

Sastamalalaisen Matti Koskisen valmentama Aurotar pitää Pirkanmaan lippua korkealla reilun viikon päästä Seinäjoella ravattavissa Kuninkuusraveissa. 

10-vuotias tamma on tehnyt väkeviä esityksiä viime aikoina, ja ne palkittiin keskiviikkona, kun Aurotar valittiin 12 hevosen joukossa Kuninkuusravien tammojen pääkilpailuun.

Kiikassa asuva hevonen on laittanut alkuvuoden aikana ennätyksensä uusiksi ja se kuuluu nykyään aikaan 22,6 aly. Tämän vuoden seitsemästä startistaan Aurotar on ollut vain kerran mitalisijojen ulkopuolella.

“Kun pari viimeistä kilpailua oli juostu, osasin uumoilla että paikka Kuninkuusraveihin aukeaa. Aurotar on yksi Suomen nopeimpia tammoja lyhyellä matkalla”, toteaa Koskinen, joka on myös hevosen omistaja sekä kasvattaja.

Esiintyminen kuningatarkilpailussa on tamman uran ensimmäinen. Suuria voittohaaveita Koskinen ei Aurottaren ensiesiintymiselle ole asettanut. 

“Kyseessä on uusi ja ihan erilainen kilpailu, kun kahden päivän aikana juostaan kolme matkaa. Siihen ollaan jo tyytyväisiä, jos hevonen juoksee kaikki matkat hyvin läpi. Fanipaidat ovat kyllä tyttären toimesta tekeillä, kaiken varalta”, mies naurahtaa.

Koskiselle itselleen Kuninkuusravit on tuttu kilpailu, sillä hänen oriinsa Veeran Turo juoksi niissä kesällä 2017. Nyt jo edesmennyt hevonen sijoittui seitsemänneksi.

Aurotarta ohjastaa Veeran Turonkin rattailta tuttu porilainen Tuomo Ojanperä.

Paras yhteisaika ratkaisee kruunattavat

Kuninkuusravit on suomalaisen ravikesän suuri kohokohta, jonka aikana paremmuudestaan mittelevät suomenhevoset.

Kilpailuun osallistuvat hevoset on valittu Kuninkuusravien päätoimikunnan toimesta Suomen Hippoksen suurkilpailukarsintaperiaatteiden mukaisesti.

Hevoset laitetaan järjestykseen kuluvan kilpailuvuoden ja edellisen vuoden voittosumman mukaan, sekä hevosten saavuttamien ennätysten mukaan kilpailuajankohtaa edeltävän vuoden ajalta. Mukaan lasketaan myös edellisen vuoden Kuninkuusravit.

Lisäksi vertaillaan hevosten keskinäisiä kilpailuja kilpailuajankohdasta vuosi taaksepäin sekä hevosen sopivuutta sarjaan ja nykykuntoa.

Kuninkaaksi ja kuningattareksi kruunataan hevoset, jotka saavuttavat parhaan yhteisajan kahden päivän aikana ajetuissa kolmessa kilpailussa. Kilpailujen matkat ovat ensimmäisen päivän 2 100 metriä ja toisen päivän 1 609 ja 3 100 metriä.

Kuninkuusravit Seinäjoella 31.7. – 2.8.