Kysymys Sastamalan seurakunnalle: “Miksi vuoden 2020 rippikoululaisia kohdeltiin epäreilusti?”

Kuvituskuvassa rippikoululaisia. Kuva: evl.fi.

Sastamalan seurakunnan rippikoululaisille 17.4.2020 lähettämässä kirjeessä (luettavissa kokonaisuudessaan seurakunnan sivuilta) todetaan seuraavasti:

”Poikkeusolot, COVID19-pandemia ja tavalla tai toisella kuukausia jatkuvat kokoontumisrajoitukset pakottavat Sastamalan seurakunnan muuttamaan kaikkien kesän 2020 rippikoulujen järjestelyjä. Tärkeitä, monesti unohtumattomia ovat rippikoululeirien kokemukset, mutta vielä tärkeämpää on nuortemme ja heidän perheidensä terveys ja turvallisuus.

Kirkkohallitus antoi 3. huhtikuuta ohjeet rippikoulujen soveltavan toteuttamisen mahdollisuuksista: Osa rippikoulusta voi olla etänä, osan tulee olla leirinä. Piispainkokous hyväksyi ohjeet kokouksessaan 14. huhtikuuta 2020. Näitä ohjeita me Sastamalan seurakunnassa noudatamme.

Jos pandemia ei myöhemmin kokoontumisia rajoita, rippikoulut jatkuvat vielä syksyllä, jolloin pidetään pitkän viikonlopun leirijakso leirikeskuksessa ja konfirmaatiojuhla on sitten vielä erikseen, myöhempänä ajankohtana.

Seurakunnalta on kysytty: Eikö kuitenkin kesällä voisi yrittää järjestää rippikoulua mahdollisimman normaalisti? Lapissa, Virossa tai edes seurakunnan leirikeskuksessa täällä Sastamalassa?

Ei. Tätä emme voi luvata.

Yhden rippikoululaisen elämä on tärkeämpi kuin koko ryhmän rippikoulukokemus.

Koronavirus ja pandemia eivät ole häviämässä Suomesta lähiviikkoina, eivät liioin tänä kesänä. Olisi vastuutonta tällaisessa tilanteessa alkaa koota nuoria eri puolilta Sastamalaa leirille tai kutsua heidän läheisiään eri maakunnista rippijuhliin.

Tarvitsemme työntekijämme koko kesäksi, paitsi rippikouluopetukseen, myös moniin muihin tehtäviin, kuten hautajaisiin ja vihkimisiin. Työntekijöiden kesän työt ja lomat on jaettu ja suunniteltu niin, ettei leirien ajankohtia pysty muuttamaan tai vaihtamaan enää kesän alussa tai kesän mittaan.”

Kirjeessä on myös mainittu jokaisen rippikoulun aikataulu oheisen esimerkin mukaan:

Kesälappi, Kittilä
Alkuperäinen, suunniteltu ajankohta 6.-13.6.
Etärippikoulu, toteutuva ajankohta 8.-12.6.
Syksyn leiriviikonlopun ajankohta18.-20.9.
Konfirmaatio, jos ei ole kokoontumisrajoituksia 27.9. Tyrvään kirkko

Sastamalan seurakunnan kirkkoneuvosto on kokouksessaan 27.5.2020 käsitellyt aloitteen selvittää matkarippikouluihin ilmoittautuneiden nuorten ja heidän perheidensä toiveet leirien järjestämispaikan ja -ajankohdan suhteen vallitsevissa poikkeusoloissa. Samalla selvitetään mahdollisuudet siirtää matkaleirien ajankohdat myöhempään kesään tai syksyyn.

Aloitteen pohjalta on tehty päätös toteuttaa kesän 2020 rippikoulut seuraavasti: Seurakunnassa jokaisen rippikoulun ohjaajaryhmä kuuntelee rippikoululaistensa ja heidän perheiden mielipidettä kesän rippikoulun turvallisesta järjestämisestä ja tekee yhteistyössä perheiden kanssa päätöksiä. Juhannuksen jälkeen pidettävien rippikoulujen toteutuksessa perheiden mielipidettä tulee kuulla siinä, toteutetaanko rippikoulu leirimuotoisena, etärippikouluna vai yksittäisiä leiripäiviä (tai vast.) sisältävänä.

Päätöksen mukaista mielipiteen kuulemista ei ainakaan Leiriaho II ryhmän suhteen ole tapahtunut. Seurakunta on kuitenkin tarjonnut ns. matkarippikoululaisille (Lapin ja Viron leirit) mahdollisuutta osallistua viikolla 32 järjestettävälle Lapin rippileirille.

Miksi muilta rippikoululaisilta ei ole tiedusteltu halukkuutta osallistua esimerkiksi seurakunnan leirikeskuksessa järjestettävälle leirille? Seurakunnan sivuilla ei myöskään ole järjestetystä Lapin leiristä mitään mainitaan / tietoa. Mielestäni seurakunnan toiminta ei ollut avointa eikä reilua rippikoululaisia kohtaan. Matkarippikoululaisia pidetään Sastamalan seurakunnassa ilmeisesti jotenkin muita parempina ja tärkeämpinä rippikoululaisina, koska heille kyseinen leiri järjestettiin kertomatta siitä reilusti ja avoimesti muille.

Tuntuu myös jotenkin hassulta, että seurakunnan omat leirikeskukset ammottavat tyhjyyttään ja rippikoululaisia on varaa kuljettaa leirille Lappiin – seurakunnalla taitaa mennä taloudellisesti liian hyvin. Lisäksi täytyy ihmetellä, onko Kesälappi rippikouluryhmän oppisisältö jotenkin laajempi kuin muiden, koska heidän etärippikoulunsa on jo toteutunut 8.-12.6.2020 ja nyt heille järjestetään vielä leirikin.

Toivon, että seurakunta vastaa rehellisesti ja avoimesti seuraaviin kysymyksiin:

  • Miksi vuoden 2020 rippikoululaisia kohdeltiin epäreilusti sen perusteella minkä rippileirin he alun perin olivat valinneet? Ovatko nämä ns. matkarippikoulut seurakunnan mielestä jotenkin muita rippikouluja parempia / arvokkaampia, koska vain näille nuorille rippileirimahdollisuus järjestettiin?
  • Miksi tästä toteutuneesta Lapin rippileiristä ei tiedotettu avoimesti kaikille rippikoululaisille?

Hannu Lehtimäki

seurakuntalainen, pettyneen rippikoululaisen isä

Jätä kommentti