Oletko nähnyt espanjansiruetanoita? – Sastamalan ympäristöyhdistys toivoo tietoa ja kehottaa tappamaan

Espanjansiruetana on komea, mutta haitallinen. Kuva: Vesa Salonen.

Suomen luonnonsuojeluliittoon kuuluva Sastamalan ympäristöyhdistys kerää tietoa espanjansiruetanan esiintymisestä Sastamalassa. Yhdistys toivookin saavansa tietää, jos espanjansiruetanasta on tehty havaintoja paikkakunnalla.

Tärkein tieto on havaintopaikka, havaittujen espanjansiruetanoiden määrä ja esiintymisalueen laajuus ovat arvokkaita lisätietoja.

Espanjansiruetana on komea, jopa kymmensenttinen etana. Väriltään se on yleensä ruskehtava, punaruskea tai tummanruskea. Kotoperäisistä lajeista ukkoetana on samaa kokoluokkaa kuin espanjansiruetana, mutta yleensä harmaanmusta.

Espanjansiruetanan tapaa todennäköisimmin teiden vierillä, pihoissa tai puutarhoissa, kun taas ukkoetanan näkee yleensä metsässä. 

Suomeen espanjansiruetana on tullut ihmisen tuomana vahingossa. Viime vuosina tämä huomiota herättävän kookas etanalaji on laajentanut esiintymisaluettaan Suomessa. Sitä pidetään haitallisena vieraslajina, joka valtaa elintilaa kotoperäisiltä lajeilta.

Espanjansiruetanalla ei ole runsastumista rajoittavia niin sanottuja luonnollisia vihollisia, ja se suositellaankin tapettavaksi tavattaessa.

Mahdolliset havainnot espanjansiruetanasta toivotaan joko palautteena tähän artikkeliin, sähköpostiosoitteeseen Sastamalan.yy@gmail.com tai puhelimella numeroon 044 240 5648.

Oletko nähnyt tällaisia, jopa kymmensenttisiä etanoita? Ilmoita havainnoistasi Sastamalan ympäristöyhdistykselle ja tapa yksilöt. Kuva: Vesa Salonen.

Jätä kommentti