Berberitanssista mummumuskariin – opistot tarjoavat jälleen jokaiselle jotakin

Arkistokuvassa valtakunnallisena Nenäpäivänä hulluttelevat Miikka Mäkelä ja Mervi Haapanen Sastamalan Opistosta. Kuva: Sastamalan opisto.

Kysyimme Sataopistolta, Sastamalan Opistolta sekä Säkylän ja Kokemäen kansalaisopistoilta, millaisin eväin syyskausi pyörähtää käyntiin.

1. Kuinka monta kurssia opistossanne tänä syksynä pyörähtää käyntiin?
2. Alkaako kokonaan uusia kursseja, jos niin mitä?
3. Minkä kursseista nostaisit itse esiin? Se voi olla joko erikoisin, suosituin, toivotuin tai vaikkapa teillä harvinainen kurssi.
4. Milloin ilmoittautuminen kursseillenne alkaa?
5. Entä onko kurssien tarkoitus toteutua normaalina lähiopetuksena? Onko mahdollisen koronapandemian toisen aallon vuoksi tehty varasuunnitelmia?

Virpi Havia,  Sataopisto:
1. Syksyllä alkaa noin 470 kurssia ja luentoa. Myös keväälle on suunniteltu lisää uusia kursseja ja luentoja. Kurssit ovat kestoltaan yhdestä päivästä/illasta (esim. ruokakurssit) koko lukuvuoden kestäviin kursseihin.
2. Kyllä, syksyllä alkaa noin 200 uutta kurssia. Huittisissa ja Punkalaitumella näitä ovat muutama mainitakseni erilaiset verkkokurssit (aiheina liikunta, musiikki, kielet ja käsityö), ruokakurssit (muun muassa sushikurssi), musiikin tekeminen iPadilla -kurssi, erilaiset liikuntakurssit (esimerkiksi tehomuokkaus ja Yin-jooga), erityisesti lapsille slimentekokurssit, teatterikurssit, kuvataidekurssit, animaatiokurssi ja satujumpat. Jokaiselle siis jotakin!
3. Vaikea nostaa vain yhtä. Erikoisin ja harvinaisin lienee Eurassa toteutettava kurssi, jossa tehdään alusta asti Euran muinaispuku (vastaava puku on nähty muun muassa Tarja Halosen päällä). Huittisissa harvinainen kurssi on esimerkiksi Venäläistä poppia -kurssi, Punkalaitumella Kokeilevaa käsityötä -kurssi ja Harjavallassa Mummu- ja vaarimuskari ja curling tutuksi -kurssi.
4. Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 19.8. klo 15.30. Ohjelma jaetaan to 6.8. Huittisiin, Punkalaitumelle, Euraan ja Harjavaltaan. Kurssit löytyvät jo netistä osoitteesta www.huittinen.fi/sataopisto
5. Elämme toivossa, että kurssit toteutuisivat lähiopetuksena. Mikäli toinen aalto tulee, arvioimme tällöin kurssien etäopetusmahdollisuudet kurssikohtaisesti.

Sini-Mari Lepistö, Sastamalan opisto:
1. Sastamalan Opiston syyskauden ohjelmassa on tarjolla lähes 600 kurssia.
2. Täysin uusia kursseja on tarjolla tänäkin vuonna kymmenittäin ja ne on merkitty painettuun oppaaseen vihreällä apilanlehdellä.
3. Haluan nostaa esiin useita uusia kursseja. Arvokas muutos tarjoaa työkaluja ja tukea elämän pieniin ja suuriin muutoksiin.
Liikettä lihaksiin ja digiloikka yli 65-vuotiaille innostaa liikkumaan ja hyödyntämään rohkeasti digilaitteita ja soveluksia. Tämä maksuton kurssi on osa EU-rahoitteista Live eLearn -hanketta.
Kielistä ja viestinnästä nostan esiin Kehity paremmaksi viestijäksi sekä Elviksestä Ed Sheeraniin – opetellaan englantia laulun sanojen avulla. Venäjän media -kurssilla tutustutaan venäjän kieleen seuraamalla venäläistä ajankohtaismediaa.
Lapsille ja nuorille uutuutena on tarjolla Cosplay -rooliasujen valmistusta sekä iloinen tanssiliikuntatunti Minisumpa 5-7 -vuotiaille. Suosittu Ruudsonit 9-11 -vuotiaille palaa ohjelmaan parin vuoden tarjoten vauhdikasta liikuntaa, temppuja ja parkouria.
Kehitysvammaisille on uutuutena VPK-henkistä toimintaa tarjoava Special Rescue ja Oivatanssit.
Aikuisille uusina tanssilajeina esitellään berberitanssit ja reggeaton. Käsitöissä uutuutena on harvinainen köysityökurssi.
4. Ilmoittautuminen alkaa keskiviikkona 12.8. klo 12.30. Ilmoittautua voi netissä, puhelimitse tai käymällä toimistossa.
5. Suurin osa kursseista on suunniteltu lähiopetukseksi, mutta ohjelmassa on myös verkkokursseja. Ryhmäkokoja tullaan tarpeen mukaan pienentämään, jotta turvavälit voidaan säilyttää. Haluamme, että kursseille voi tulla rauhallisin mielin. Jos epidemiatilanne estää lähiopetuksen, siirrymme etäopetukseen sulavasti viimekeväisestä kokemukseta oppineina. Tarjoamme opiskelijoillemme maksutonta koulutusta etäopiskelun alkuun pääsemiseksi, sillä emme halua että kukaan tippuu harratamisen ja oppimisen kärryiltä, jos opetus taas siirretään verkkoon.

Päivi Åberg, Säkylän kansalaisopisto:
1. Säkylän kansalaisopiston ohjelmassa on tarjolla yhteensä noin 200 kurssia ja luentoa.
2. Täysin uusia kursseja on noin 50. Uusi kursseja on kaikissa aineryhmissä ja kaikenikäisille.
3. Musiikista Äänenhuoltokurssi, joka sopii kaikille ”äänityöläisille” ja laulajille, jossa opitaan oikeaoppista äänenkäyttöä sekä teorian että erilaisten hengitys- ja äänenmuodostusharjoitusten avulla.
Näyttämötaiteissa on tarjolla neljä sirkusaiheista kurssia, joista Perhesirkus -kursseilla sekä lapsi että aikuinen voivat osallistua yhdessä.
Erikoisin kurssimme on varmasti nuorille ja aikuisille soveltuva Eläinten täyttö – varislintu -kurssi, jonka aikana tavoitteena on työstää varis tai harakka täyttämistä varten ja oppia täyttämään alustalla seisova lintu.
Psykologian ja hyvinvoinnin uusia aiheita ovat kaksi Muistijumppa aikuisille -kurssia ja vain naisille suunnattu Kotihierontakurssi, jossa opitaan hieromaan omaa läheistä hoitavasti turvallisella ja miellyttävällä tavalla.
Kotitalouskursseista syksyn uutuuksia ovat mm. Sushi – japanilaisen keittiön parhaat palat, Alkoholittomat juhlajuomat, Liikuntakursseista uutuuksia ovat 20-65-vuotitaille tarkoitettu UKK 2 km -kävelytesti, monta FasciaMethod -kehonhuoltotunti -kurssia ja kaikkiaan neljä uutta miehille suunnattua kuntoliikuntakurssia: Miesten toiminnallinen kiertoharjoittelu, Ohjattu kuntosaliharjoittelu miehille -kurssi ja sekä syksyllä että keväällä Miesten ohjattu kuntosaliharjoittelu -kurssit.
4. Ilmoittautuminen alkaa ti 25.8. klo 10.30 netissä ja puhelimitse. Netti-ilmoittautuminen on kasvattanut suosiotaan joka vuosi.
5. Pääosin olemme suunnitelleet kurssit toteutettavaksi normaaliin tapaan lähiopetuksena huomioiden turvavälit, yskimishygienian, käsien pesun, käsineiden käytön ja yhteiskäytössä olevien opetusvälineiden puhdistamisen. Seuraamme koronatilanteen kehittymistä ja tulemme tarvittaessa muuttamaan ryhmäkokoja ja noudattamaan opetuksen järjestämisessä viranomaisten ohjeistuksia ja määräyksiä. Olemme lisänneet kurssitarjontaamme muutamia verkkokursseja ja niiden lisäksi verkkovälitteisiä luentoja. Tilanteen niin vaatiessa tulemme mahdollisuuksiemme mukaan siirtymään verkko-opetukseen.

Virpi Vallimäki, Kokemäen kansalaisopisto:
1. 73 kurssia.
2. Uusia kursseja ovat muun muassa golfkurssit, matalan kynnyksen painonhallintaryhmä, Mind-Body Bridging -menetelmän perusteet ja jatkokurssi, kehitysvammaisten musiikkiliikunta sekä digitaalinen järjestelmäkamera tutuksi -kurssi.
3. Kokemäen kansalaisopistossa on paljon mielenkiintoisia kursseja; tuttuja ja toivottuja sekä uusia kursseja, joita järjestämme ensi kertaa. Tässä yhteydessä voisin mainita liikunnan ja hyvinvoinnin kokonaisuuden. Liikunnassa on ryhmiä, jotka ovat kokoontuneet useiden vuosien ajan, ja joiden toiminnan jatkuvuutta harrastajat pitävät erittäin tärkeänä, kuten vesiliikunta, kuntoliikunta ja senioritanssi. Lisäksi pyrimme tarjoamaan uusia liikuntaan ja hyvinvointiin liittyviä harrastusmahdollisuuksia. Tänä lukuvuonna tällaisia ovat esimerkiksi edellä mainitut uudet liikuntakurssit ja golfkurssit.
4. Ilmoittautuminen alkaa 20.8.2020.
5. Opetusohjelma on laadittu siitä lähtökohdasta, että toiminta voidaan aloittaa normaalisti. Seuraamme tilannetta ja toimimme viranomaisten ohjeiden mukaisesti.
Mahdollisista opetusohjelman muutoksista tiedotamme muun muassa Kokemäen kaupungin kotisivuilla. Lisäksi olemme tarvittaessa yhteydessä opiskelijoihin esimerkiksi tekstiviesteillä.

Jätä kommentti