Radio- ja tv-toimittaja Olli-Pekka Kursi: “Lapsuuteni parhaat muistot sijoittuvat Nälkälänmäkeen”

Kokemäenjoen vesistö on Olli-Pekka Kursille rakas. Pääkaupunkiseudulla hän nauttii veneilystä ja leppoisista päivistä saaristossa. Kuva: Pasi Heiskanen.

1. Kuka olet? 

Olli-Pekka Kursi, 40, juontaja-toimittaja, Porissa syntynyt ja Vammalassa varttunut, avoliitossa. Harrastan meressä uimista, lukemista ja kulttuuririentoja.”

2. Sinua on voinut kuulla juontajana ja toimittajana useilla radiokanavilla, muun muassa Yle Radio Suomessa. Miten sinusta tuli toimittaja?

”Opiskelin ensin sosionomiksi. Kolmikymppisenä päätin silloisen kämppikseni Eevan kannustamana toteuttaa haaveeni radio-opinnoista ja hakeuduin Laajasalon opistoon opiskelemaan ja seuraavaksi Metropolia Ammattikorkeakouluun, josta valmistuin medianomiksi. Pääsin jo opiskeluaikana kiinni työelämään ja sain tehdä hommia useammalle radiokanavalle. Olen iloinen sosionomikoulutuksestani ja sen alan työkokemuksesta, sillä se on vahvistanut ihmistuntemustani ja luonut hyvän pohjan kaikenlaisten ihmisten kohtaamiseen. Se on oman toimittajuuteni ydintä.”

3. Aloitat piakkoin Ylen Puoli seitsemän -televisio-ohjelman perjantain lähetysten juontajana. Millä mielellä tartut uuteen pestiin?

”Minut voi nähdä ohjelmassa ensimmäisen kerran marraskuun 6. päivä. Odotan innolla kaikkea sitä uutta, mitä tällaisen tv-ohjelman tekeminen elämääni tuo. Olen superkiitollinen Yleisradiolle tästä mahdollisuudesta. Olen aina halunnut oppia uutta. Olen onnekas, sillä olen saanut työurallani kokeilla ja tehdä kaikenlaista – aina Ateneumin kahvilan pyörittämisestä Big Brother -ohjelman nettitoimittajan hommaan.”

4. Olet varttunut Vammalassa. Kertoisitko meille jonkun tänne sijoittuvan mukavan lapsuus- ja nuoruusmuiston?

”Lapsuuteni parhaat muistot sijoittuvat Nälkälänmäkeen. Se oli huoletonta, onnellista ja turvallista aikaa. Meitä asui siellä monta saman ikäluokan lasta, ja aina oli paljon tekemistä. 1980-luvulla ei vielä kökitty ruutujen ääressä, vaan olimme aina ulkona pelaamassa erilaisia pallopelejä. Suosikkiajanviete oli nurkkajussi. Media-alasta kiinnostuin jo nuorena, varmasti teini-ikäisen Olli-Pekan huippuhetkiä oli harjoittelu Radio Mantassa.

5. Muutama vuosi sitten olit mukana järjestämässä luokkakokousta Sylväälle. Oliko onnistunut tapaaminen, mitä siitä jäi erityisesti mieleen?

”Se oli mahtava, ainutlaatuinen tapaaminen, 200:sta silloisesta ysiluokkalaisesta noin puolet tuli paikalle. Oli kiva nähdä vanhoja tuttuja. Kävimme ensin verestämässä muistoja koululla ja sitten menimme Seurahuoneelle viettämään iltaa.”

6. Parasta Sastamalassa ennen ja nyt?

”Lyhyet välimatkat. Pyöräilin kaikkialle, ja talvella liikuin potkukelkalla Nälkälänmäen ja keskustan väliä. Sastamalalla oli tarjota monipuolisesti harrastustoimintaa. Muistelen lämmöllä partiovuosiani ja Kasken Ailaa, joka oli ihan paras ohjaaja. Nuorena plussaa olivat lyhyet välimatkat Poriin ja Tampereelle. Ellivuoren laskettelurinteissä viihdyin ja viihdyn edelleen. Harvalla pienellä paikkakunnalla samoilla leveysasteilla on oma laskettelukeskus. Nykyään arvostan Sastamalan luontoa ja upeaa vesistöä, kiehtovaa historiaa ja vanhoja kirkkoja.”

7. Ketä henkilöä arvostat? Miksi?

”Arvostan kaikkia ihmisiä, jotka uskaltavat elää omannäköistään elämää. Täällä ollaan vain kerran, ei kannata elää ja tehdä asioita vain sen vuoksi, että joku toinen odottaa sinun tekevän niin.”

8. Suosittele jotakin kirjaa, joka on tehnyt sinuun vaikutuksen. Mitä se kokijalleen tarjoaa?

Hanya Yanagiharan tiiliskiviromaani Pieni elämä jätti pysyvän jäljen. Se kuvaa useamman vuosikymmenen ajan ystäväporukan elämää New Yorkissa. Teos sukeltaa henkilöhahmojensa kautta todella tummiin vesiin ja siinä on traagisuutta, mutta myös valoa ja lämpöä, läsnä elämän monet sävyt.”

9. Mistä ilahdut, mikä saa sinut hyvälle tuulelle?

”Kaikki pienet yllätykset ja kivat, yllättävät kohtaamiset. Huonokin päivä pelastuu, jos saan syödä kermaista lohikeittoa, se auttaa aina.”

10. Terveisesi kuntapäättäjille:

”Olen jo tovin kummastellut, miten epätasapainoisesti Vammalaa kehitetään. Kaikki keskitetään keskustan eteläpuolelle. Ydinkeskusta näivettyy, eikä pohjoispuolella ei ole tapahtunut mitään pitkään aikaan.”

Kenen ajatuksista sinä haluaisit kuulla? Vinkkaa meille: toimitus@alueviesti.fi

Jätä kommentti