Jaatsinkadun tykit toviksi kaupungintalon kulmille – palaavat katukuvaan entistä ehompina

Tykit ovat nyt kaupungintalon ulkorakennuksen edustalla. Kuva: Simo Mäkinen.

Joku on saattanut hieraista silmiään Pappilan Kivinavetan kulmilla Vammalassa liikkuessaan ja miettiä: jotain olennaista miljööstä puuttuu.

Totta se on, toteaa Sastamalan kaupungin tilakeskuksen huoltotyönjohtaja Simo Mäkinen, Vammalan veteraanimuistomerkin tykit ovat kadonneet. Vaan eivät sentään kaupungintalon pihamaata kauemmaksi.

”Haimme ne torstaina aamulla kunnostettavaksi. Kolmen tykin kaikki kuusi pyörää irrotetaan, tarkistetaan perusteellisesti ja kunnostetaan. Ainakin yksi kokonaan uusi pyörä on pakko tehdä”, Mäkinen kertaa.

Kunnostus tehdään kaupungin omana työnä muiden tehtävien niin salliessa, joten Mäkinen ei osaa sanoa milloin on valmista ja milloin Tyrvään patteriston talvi- ja jatkosodassa käyttämät tykit tarkalleen ottaen palaavat katukuvaan.

”Ensi viikolla valamme muistomerkille betonialustan, joten siltäkin osin kokonaisuus uudistuu.”

Tykit saavat betonisen pedin lisäksi alleen teräsrakenteiset pukit. Tämän ansiosta tykkien pyörät eivät ole jatkossa enää kiinni maassa, vaan muutaman sentin ilmassa. Mäkisen mukaan se on tärkeää pyörien huollon kannalta, sillä niitä on hyvä välillä pyöräyttää.

Tykit ovat osa vuonna 1989 paljastettua Vammalan veteraanimuistomerkkiä. Tuolloin tuli kuluneeksi 50 vuotta talvisodan syttymisestä ja sotaveteraanit päättivät hankkia yhteisen muistomerkin kaikille sotiemme veteraaneille.