Onko Kärppälässä Suomen lännenratsastuksen mekka? – Isäntä Jarmo Nieminen nousi ratsaille yli viisikymppisenä

Jarmo Nieminen ja Forrester, joka vie isäntänsä ratsastamaan.

Kärppälänraitille on noussut parin vuoden aikana hevosurheilukeskus. Kärppälän Ratsutila lisää sastamalalaista hevosurheilutarjontaa, joka varmasti tuo vireyttä niin Kärppälään kuin koko Sastamalaankin.

Taustalla on Partnos Oy, jonka tuotosta ovat myös Tyrvään pappilan ja funkkistalon ehostus Vammalassa. Yhtiön moottoreita ovat Kirsi-Marja ja Jarmo Nieminen.

”Tämä ratsutilahanke lähti oikeastaan liikkeelle tyttären ratsastusharrastuksesta. Kävimme täällä jo Ilkka Ryhäsen aikana. Mietimme asiaa ja päädyimme yrittämään”, muistelee Jarmo Nieminen.

Ratsutilalla ovat tietenkin tallit, ulkoalueet, maneesi ja majatalo.

”Tilan koko on 25 hehtaaria. Maat ostettiin kaupungilta. Tavoitteena oli heti alkuun täyden palvelun paikka.”

Forrester taitaa kaikki temput

Perheen tytär, Saana, harrastaa matkaratsastusta. Matkaratsastus on hevosen nopeus- ja kestävyyskilpailu, jossa testataan samalla ratsastajan taitoja.

”Lajissa viehättää se, että hevosen ja ratsastajan pitää tehdä saumatonta yhteistyötä.”

Tytär nosti harrastuksensa myötä isän satulaan. Nyt ratsailla ovat Saana, Kirsi-Marja ja Jarmo.

”Olin yli viisikymppinen, kun nousin ensimmäisen kerran hevosen selkään. Se oli uusi, mutta hieno kokemus. Ensimmäisen hevoseni ostin Ryhäsen Ilkalta. Nyt käyn muutaman kerran viikossa ratsastamassa”, sanoo Jarmo.

Viime viikonloppuna ratsutilalla pidettiin Tampereen ratsastusseuran järjestämät lännenratsastuskilpailut. Laji on myös tuttu Jarmolle, jonka nykyinen hevonen, seitsemänvuotias ruuna Forrester on lajiin koulutettu.

”Forrester osaa kaikki temput ja opettaa minua.”

Lännenratsastus on parhaimmillaan vauhdikas laji. Tässä ratsastetaan Kärppälän Ratsutilan maneesilla.

Jokseenkin nollista liikkeelle

Ihan yksinään Jarmo ei ole ratsastamaan opetellut. Apuna on tilalla kerran viikossa käyvä hevostalouden agrologi Meeri Simula Harjavallasta.

”Jarmo lähti jokseenkin nollista liikkeelle. Mutta on oppinut aika hyvin.”

Kun Meeri on paikalla, niin silloin keskitytään enemmän juuri lännenratsastukseen.

”Tällä tilalla on kaikki mahdollisuudet kehittyä Suomen lännenratsastuksen mekaksi. Täällä on kaikki majoitus mukaan lukien”, toteaa Meeri.

Ratsutilaa täydentää piakkoin valmistuva uusi viidentoista hevosen talli. Sinne tulee kunnolliset hevosten pesutilat ja solarium kuivatteluun ja lämmittelyyn. Vanha talli jää vieraskäyttöön.

”Uusi talli herätti jonkin verran keskustelua. Joidenkin ei sastamalalaisten viranomaisten lausunnot olivat hieman merkillisiä. Kyläläiset ovat mielestäni ottaneet tilan hyvin vastaan”, pohtii Jarmo.

”Uusia suunnitelmia ei nyt ole”

Viimeinen Partnoksen investointi funkkistaloon Marttilankadulla on valmistumassa. Tyrvään Pappila on ottanut paikkansa ja ratsutila on hakemaassa sijaansa.

”Sinne funkkistaloon tulee galleria, kahvila ja noin sadan hengen kamarimusiikkisali. Kun on valmista, niin on aika vetää happea. Nämä kolme paikkaa pitää saada liiketaloudellisesti hyvään kuntoon. Uusia suunnitelmia ei nyt ole”, toteaa Jarmo.

Hän on entinen teollisuusmies ja vaimo on lääkäri. Nyt molemmat ovat Jarmon mukaan täysipainoisesti mukana näissä kolmessa hankkeessa.

”Taustalla on se, että olemme halunneet tuoda Sastamalaan omalta osaltamme vireyttä, kun siihen on ollut mahdollisuus.”

Jossakin vaiheessa on ollut huhuja hotellin rakentamisesta pappilan kivinavetan yhteyteen.

”Joskus on aiheesta keskusteltu, mutta ei kuitenkaan vakavasti. Totta on, että keskusta kaipaa lisää majoitustilaa, jotta isommat tapahtumat ovat mahdollisia. Mutta sen ei mitenkään tarvitse olla Partnoksen hanke”, muistuttaa Jarmo.