Lukija muistuttaa: ”Hyvät hiirten myrkyttäjät, pitäkää huoli etteivät kissat saa niitä myrkkyjä!”

Hiirien ja rottien myrkyttäjän tulee muistaa, että myrkky voi joutua myös kissan suuhun. Kuvituskuva.

Luulisin, että me kissaihmiset jakannumme kahteen ryhmään. Kaupungeissa kissa on lemmikki, jota pidetään sisällä. Maalla kissa on useimmiten ”työläinen”, jonka tehtävänä on pyydystää hiiriä, mutta on se myös koko perheen lemmikki.

Maalla kun on tuotantoeläimiä, kalkkunoita, kanoja, lehmiä ynnä muita, usein hiiret tulevat osingoille eli syömään eläinten ruokinnassa lattialle tippuneita tähteitä. Sitten on peltohiiret, jotka asuvat viljapelloilla, mutta syksyisin kun viljat korjataan pelloilta, hiiret lähtevät hakemaan ihmisten asunnoista ruokaa.

Minä tiedän mitä on asua maalla peltojen ja eläintalon naapurina. Joka syksy alkaa hiirien vaellus asuntooni. Eräänäkin syksynä pyydystin 103 hiirtä ajalla syyskuu-marraskuu. Pidin kirjaa joka hiirestä. Sitten naapuriini otettiin kolme kissaa. Mikä helpotus meille naapureille! Kissoista tuli kaikkien naapureiden lemmikkejä, johtuen heidän ”työstään” pyytää hiiriä.

Tänä syksynä yksi naapurin kissoista sai hiiren/rotan myrkkyä. Myrkky aiheutti kissalle kovat kärsimykset ja hoidot. Kissa pelastettiin henkiin, mutta joutui olemaan pieneläinklinikalla letkuissa, ja kaiken lisäksi pari päivää sokeana. Mutta selvisi ja on taasen terve.

Hyvät hiirten myrkyttäjät, pitäkää huoli, etteivät naapurin kissat saa niitä myrkkyjä!

Kirsti Kärki Vampulasta

PS. Pihallani on lintuja ja linnunpoikasia yhtä paljon kuin ennen kissoja. Oravat ja isommat linnut rikkovat enemmän pikkulintujen pesiä kuin kissat.

Poimintoja