Heijastin ja oikea tilannenopeus tuovat turvaa pimeisiin aamuihin – ”Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti”

Pimeällä heijastimia käyttävä jalkankulkija näkyy useiden satojen metrien päähän, toisin kuin yllättäen pimeästä esimerkiksi suojatielle putkahtava kävelijä. Kuvituskuva Liikenneturva / Nina Mönkkönen.

Sisä-Suomen poliisi muistuttaa heijastimen merkityksestä pimeinä syysaamuina. Muistettavaa riittää myös aamuliikenteessä autoilevilla:

”Autoilija, muista tilannenopeus, aja riittävän hitaasti erityisesti koulujen läheisyydessä, jotta havaitset lapset ja koululaiset”, poliisi huomauttaa tiedotteessaan. 

Koululaisten, pienten ja isompien, tulee heijastimen käytön lisäksi muistaa käyttää suojateitä ja varmistaa että autot ovat havainneet kulkijan. Tielle ei saa syöksyä.

Toisten huomioon ottaminen, näkyminen ja varovaisuus koskee kaikkia tielläliikkujia, myös pyöräilijöitä. Päälleajo-oikeutta ei ole missään olosuhteissa. Jokaisella on velvollisuus omalla toiminnallaan pyrkiä estämään mahdollinen onnettomuus, poliisi toteaa. 

”Jos vaaratilanne tai onnettomuus sattuu kaikesta huolimatta, ilmoita siitä poliisille soittamalla hätänumeroon 112. Jos esimerkiksi autoilija on ajanut liikennesäännöistä piittaamatta ja on meinannut ajaa jonkun päälle, laita auton rekisterinumero muistiin ja ilmoita se samalla. Vaarallisista tilanteista kuuluu ilmoittaa heti hätänumeroon, ei ilmoittaa jälkikäteen esimerkiksi palautepostilla”, muistuttaa komisario Jari Lindholm.