Huittisten ensi vuoden talousarvio ei sisällä veronkorotuksia, palveluiden karsimista tai lomautuksia

Jyrki Peltomaan ilme on vakava, mutta suoranainen huoli ei paista kaupunginjohtajan kasvoilta, kun hän avaa Huittisten kaupungin tulevan vuoden talousarviota.

Kuntien talous on tiukalla, mutta kuluvasta vuodesta on Huittisissa tulossa huomattavasti ennakoitua parempi. Arvio parin miljoonan alijäämästä on kääntymässä nollatulokseksi.

”Valtion koronatuet parantavat taloutta tuntuvasti tämän vuoden osalta. Valitettavasti tämä korjaa tilannetta vain kuluvan vuoden ajan ja sekä ensi vuoden talousarvio, että tulevat suunnitelmavuodet näyttävät jälleen huomattavasti alijäämäisiltä”, Peltomaa sanoo.

Kuvana vuonna koronatukia on tullut Huittisiin valtionosuuksina noin 2,5 miljoonan euron verran. Ensi vuonna summa pienenee ainakin tämän hetkisen tiedon mukaan noin puoleen miljoonaan.
Koronan vaikutukset tulevat kuitenkin heijastumaan Huittisten talouteen vielä pitkään.

”Yritysten vaikeudet näkyvät verotuloissa pitkään. Lisäksi nyt otettavat velat on joskus maksettava takaisin”, kaupunginjohtaja tietää.

Myös väestön ikääntymien ja vähentyminen lisäävät kuntien kustannuksia tulevaisuudessa.

Kunnallisverojen ennakoidaan tipahtavan ensi vuonna yli puolella miljoonalla, pientä kompensaatiota tilanteeseen tuo yhteisöverokorotus, joka lisää kaupungin kassaan reilut 400 000 euroa.

Kokonaisuudessaan verotulojen arvioidaan laskevan kuluvasta vuodesta noin 0,5 prosentilla, mikä tarkoittaa reilua 180 000 euroa.

Investoiva ja elvyttävä

Talousarvion mukaan Huittisten ensi vuoden alijäämä on 2,3 miljoonaa euroa. Myös suunnitelmavuodet 2022 ja 2023 painuvat pahasti pakkaselle.

Lainakanta asukasta kohden nousee viime vuoden lopun 2756 eurosta 4101 euroon vuoden 2023 loppuun.
Toimintakulut nousevat 0,9 prosentilla, mikä johtuu kahdesta isosta purkuhankkeesta.

”Purkaminen on kallista, ilman niitä toimintakulut laskisivat. Kulupuoli on meillä hyvin hallinnassa”, Peltomaa tietää.

Kaupunginjohtaja luonnehtii talousarviota investoivaksi ja elvyttäväksi.

”Se ei pidä sisällään veronkorotuksia, palveluiden lakkauttamisia tai irtisanomisia ja lomautuksia.”

Palvelurakennetyöryhmän toimesta säästöjä on kerätty kasaan 900 000 euron edestä.

”Ainut työryhmän esitys, jonka päätimme jättää käyttämättä, on Loiman koulun lakkauttaminen. Budjetti pitää sisällään kaikkien Huittisten koulujen jatkumisen”, Peltomaa kertoo.

Uusi koulu vaikuttaa merkittävästi talouteen

Huittisten tulevien vuosien investointiohjelmaa voi pitää vähintäänkin merkittävänä. Suurin summa sekä ensi että parin seuraavan vuoden ajan kuluu uuden alakoulun rakentamiseen.

Rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi kesänä. Tulevalle vuodelle koulua varten varataan 2,5 miljoonaa euroa, vuonna 2022 6,5 miljoonaa ja vuonna 2023, jolloin koulun on tarkoitus valmistua, 2 miljoonaa euroa.

”Uusi koulu on ainakin euroajan Huittisten suurin investointi. Se on välttämätön tehdä, sillä vaikka väistötilat ovat palvelleet hyvin, 10 vuotta niissä riittää”, Peltomaa sanoo.

Ensi vuoden investointiohjelmaan kuuluvat myös hammashoitolan peruskorjauksen loppuun vienti 190 000 eurolla ja nuorisoklubin julkisivun korjaus 300 000 eurolla.

Tulevana vuonna käynnistyy Kuninkaisten koulutus- ja kulttuurikeskuksen saneeraus, jonka yhteydessä Risto Ryti -salin lämpiö kunnostetaan ja siihen rakennetaan uusi sisäänkäynti. Rakennuksen vanha siipi puretaan. Hanke jatkuu suunnitelmavuosina 2022 ja 2023 ja tulee kustantamaan yhteensä noin 700 000 euroa.

Vanhaa kunnalliskotia remontoidaan muun muassa musiikkiopiston tarpeisiin ensi ja seuraavan vuoden aikana, myös tähän on arvioitu kuluvan yhteensä noin 700 000 euroa.

”Tämä yksi kaupungin upeimmista rakennuksista on sellainen, joka halutaan pitää kunnossa, kun sinne voidaan sijoittaa järkevää toimintaa. Musiikkiopiston lisäksi tiloissa tulee tulevaisuudessa toimimaan Taitokeskus sekä eläinlääkäri”, Peltomaa kertoo.

Kaupungintalon peruskorjauksessa ensi vuosi pidetään huilia ja Kuninkaisten päiväkodin kunnostus näkyy vuodella 2023.

WPK:n rannan kunnostus jatkuu suunnitelman mukaisesti vielä parin seuraavan vuoden ajan.
”Tämän jälkeen paikat alkavat ollakin aika hyvässä mallissa”, Peltomaa ennustaa.

Kaupungin hallitus käsittelee talousarviota ensimmäisen kerran ensi maanantaina ja äänestää siitä 9. marraskuuta. Valtuusto saa talousarvion nuijittavakseen 16. marraskuuta