Nyt riittää viivyttely! – “Lauttakylän uutta koulua ei voida enää odotuttaa”

Kaisu Eklund ja Heli Lehtoranta (oikealla) luovuttivat Lauttakylän koulun vanhempainyhdistyksen adressin Jyrki Peltomaalle ja Timo Mäkiselle.

Lauttakylän koulun vanhempainyhdistyksen edustajat luovuttivat maanantaina Huittisten kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaalle ja vs. sivistysjohtaja Timo Mäkiselle adressin, jonka 240 allekirjoittajaa vaativat, että Huittisten uuden alakoulun rakentaminen aloitetaan viipymättä.

”Lauttakylän uutta koulua ei voida enää odotuttaa. Huittislaiset lapset ansaitsevat uuden koulun ja sen luoman avoimen oppimisympäristön, jossa on monenlaisia ja -kokoisia oppimispaikkoja”, adressissa todetaan.

Adressissa toivotaan yhteistä koulua, jossa perusopetuksessa olevien lasten lisäksi samoissa tiloissa toimivat myös esiopetus, pidennetyn oppivelvollisuuden Lautta 1 ja Lautta 2 -ryhmät sekä valmistava koulu maahanmuuttajille.

Allekirjoittaneet haluavat Huittisiin koulun, jossa tasa-arvoisuus ja YK:n vammaissopimuksen suositukset on huomioitu.

Adressia luovuttamassa olleiden Kaisu Eklundin ja Heli Lehtorannan mukaan uuden koulun hankesuunnitelmassa nämä asiat on otettu huomioon.

”Lauttakylän koulu toimii edelleen hajallaan, sillä oppilaat on ripoteltu neljään eri toimipisteeseen. Lauttaryhmien opetustilat ovat tiensä päässä, joten jo senkin puolesta uudet tilat on saatava nopeasti”, Eklund sanoo.

Vanhemmat muistuttavat, että huittislaisista lapsista yli puolet on Lauttakylän koulun oppilaita, minkä vuoksi asia koskettaa merkittävää osaa kuntalaisista.

”Omista lapsistani kaksi on käynyt koko alakoulunsa väistötiloissa. Väistämättä tässä miettii, miten moni muu lapsi tulee vielä käymään”, Eklund pohtii.

Onko kouluaiheeseen jo kyllästytty? 

Lauttakylän koulun vanhempainyhdistys avasi adressin Lauttakylän koulun puolesta adressit.comiin lokakuun puolivälissä. Lisäksi nimiä kerättiin kirjastossa.

Lähes 250 allekirjoituksen määrä tuntuu Eklundista ja Lehtorannasta pieneltä.

”Surullista, että koulun puolesta tuli näin vähän nimiä. Toivoimme selvästi isompaa määrää, mutta tämän voi ehkä tulkita myös tietynlaisena viestinä siitä, että ihmiset ovat jo kyllästyneet koko kouluaiheeseen”, Eklund toteaa.

Uutta alakoulua on odotettu Huittisiin nyt seitsemän vuoden ajan.

Lehtoranta ja Eklund nostivat esiin myös harmituksen siitä, että keskustelu uuden koulun ympärillä on vuosien varrella kääntynyt vastakkainasetteluksi uuden Lauttakylän koulun rakentamisen ja kyläkoulujen säilyttämisen välillä.

”Me emme ota kantaa kyläkoulujen tilanteeseen, vaan siihen, että uusi koulu on rakennettava ensitilassa, eikä esimerkiksi 10 vuoden päästä.”

Naiset ottavat kantaa myös keskusteluun, jonka mukaan väistötilat toimisivat sopivana oppimisympäristönä tulevaisuudessakin.

”Tilat ovat palvelleet hyvin ja täyttävät varmasti lain edellytykset, mutta koulu on rakennettu väliaikaiseksi ja sieltä puuttuvat esimerkiksi ruokala ja juhlasali. Lisäksi koulussa on auttamatta liian ahdasta, vaikka viralliset rajat ja määräykset juuri ja juuri täyttyisivät”, Eklund sanoo.

Parhaassa tapauksessa rakentamaan ensi vuonna

Peltomaa ja Mäkinen vakuuttivat Eklundille ja Lehtorannalle, että sekä virkamiesjohdossa että luottamushenkilöiden keskuudessa on selkeä tahtotila viedä kouluhanketta mahdollisimman nopeasti eteenpäin.

”Alkuvaiheessa koulun rakentamista myöhästettiin tarkoituksella. Meillä oli yhtä aikaa rakennettavana myös Tahto Areena, johon oli sillä hetkellä mahdollista saada merkittävää valtionavustusta. Sen sijaan nämä paikanvaihdoksesta tulleet viivästykset ovat olleet tiedostamattomia, eikä hanke ole sen vuoksi edennyt suunnitelmien mukaan”, Peltomaa avasi.

Joulukuussa kokoontuvalle valtuustolle esitetään, että uusi koulu rakennetaan vanhan kivikoulun paikalle.

”Siihen on olemassa valmis kaava, joten viimeisin paikkavaihdos ei viivästytä hanketta merkittävästi. Parhaassa tapauksessa uutta koulua päästään rakentamaan jo ensi vuoden lopulla”, Peltomaa uskoo.

Jätä kommentti