Lauttakylän koulun oppilaat: Asioista pitää puhua selkeästi ja niin, että myös lapset ymmärtävät

Lauttakylän koulun oppilaat osoittivat mieltään Huittisten keskustassa perjantaina aamupäivällä. Itse tekemillään julisteilla oppilaat halusivat muistuttaa aikuisia muun muassa kuuntelemaan lapsia.

“Huomaa lapset”, lukee kirkkaankeltaisessa kartongissa, joka on nostettu korkealle ilmaan.

Tänään aamupäivällä Huittisten keskustassa liikkuvien oli silkka mahdottomuus olla huomaamatta. Sen verran näyttävä letka muodostui, kun Lauttakylän koulun kaikki noin 300 oppilasta järjestäytyivät Lauttakylänkadun varteen hiljaiseen Hyvän mielen osoitukseen puoli kymmeneltä.

“Olemme täällä muistuttamassa, että lapsia pitää kunnioittaa ja heidät tulee huomioida kaikessa. Ajatus mielenosoitukseen tuli opettajilta, mutta plakaattien tekstit olemme päättäneet itse”, Kiira Järvenpää ja Eetu Ojapelto kertovat.

Järvenpään kartonkiin on kirjoitettu “Kuuntele lasta”, Ojalan banderollissa komeilee teksti “Muista lapsia”.

“Nämä viestit koskevat tasapuolisesti kaikkia lapsia sekä täällä Suomessa että maailmalla. Tärkeintä on ottaa lapset huomioon”, Järvenpää perustelee.

“Lasten oikeudet toteutuvat, kun lasten mielipiteitä kuullaan ja heidän olonsa tehdään mahdollisimman mukavaksi”, Ojapelto jatkaa.

Ellinoora Survonen, Kiira Järvenpää, Eetu Ojapelto ja Luka Innanmaa painottavat, että jokaista lasta pitää kunnioittaa.

Tärkeintä on puhua ja kuunnella

Mieltään osoittavat lapset ovat sitä mieltä, että Suomessa lapset saavat äänensä kuuluviin varsin hyvin. Silti parantamisenvaraakin olisi.

“Joskus lapsilla voisi olla hyviä ideoita ihan koko maailmaa koskettaviin tilanteisiin. Aikuisten kannattaisi kysyä asioita myös lapsilta”, Ojapelto pohtii.

“Suomessa asiat ovat kuitenkin paljon paremmin kuin esimerkiksi kehitysmaissa. Täällä lapsilla on paljon suurempi mahdollisuus vaikuttaa omiin asioihinsa”, Luka Innanmaa muistuttaa.

Yhdessä tilanteessa myös suomalaisia lapsia tulisi kuunnella vielä nykyistäkin paremmin.

“Jos lapsella on kotiasiat huonosti, niin sellainen pitäisi kuulla heti ja tarkasti. Sen jälkeen asia pitäisi laittaa eteenpäin ja hoitaa kuntoon”, Ojapelto painottaa.

Kuuntelemisen lisäksi tärkeää on myös puhuminen. Ojapelto ja Innanmaa huomauttavat, että myös lapsille tulisi puhua avoimesti asioista.

“Lapsetkin tarvitsevat tietoa. On tärkeää, että meille puhutaan selkeästi ja sillä tavalla, että meillä on mahdollisuus ymmärtää.”

Varsinkin korona-aikana lapset ovat kokeneet tilanteensa välillä epäselväksi, mikä on aiheuttanut huolta ja turvatonta oloa.

“Päätöksien pitäisi olla selkeämpiä ja tulla nopeasti. On vaikeaa, kun ei ole varmuutta, mitä pitäisi tehdä ja koska. Tälläkin hetkellä elämme epävarmuudessa siitä, siirrytäänkö jossain vaiheessa taas etäopetukseen”, Ojapelto murehtii.

Noin 300 koululaista muistutti omilla viesteillään lasten tärkeydestä.

Ilmastonmuutos suurin huolenaihe

Koronan lisäksi lapset ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Kiira Järvenpää ja Ellinoora Survonen nostavat sen ehdottomasti suurimmaksi huolenaiheekseen.

“Se on niin iso ja pelottava juttu. Varsinkin se mietityttää, että jossain vaiheessa maailma muuttuu sellaiseksi, ettei täällä pysty enää elämään”, tytöt sanovat.

Ojapelto ja Innanmaa pohtivat enemmän koronan seurauksia.

“Pelottaa, että meneekö kaikki pian kiinni ja avautuuko mikään enää uudestaan” he surevat.

Mieltä osoitettiin myös Sammun, Loiman sekä Sallilan alakouluissa.

Noin 300 lapsen letka kiinnitti huomiota lapsille tärkeisiin asioihin.

Jätä kommentti