Miksi Lauttakylän koulun rakentamista olisi pitänyt lykätä? – Huittisten Perussuomalaiset perustelee valtuustoaloitettaan

Lauttakylän koulun oppilaiden opiskelu jatkuu väistötiloissa ainakin vuoteen 2023.

Päätös Huittisten kaupungin palveluverkkoselvityksestä 2030 on tehty, mutta haluan selventää valtuustoaloitteemme taustoja. Esitimme uuden koulun hankinnan siirtämistä kymmenellä vuodella. Me Perussuomalaiset olemme sitoutuneet kyläkoulujen säilyttämiseen niin kauan, kuin se suinkin on taloudellisesti mahdollista ja järkevää. Ymmärrämme Lauttakylän koulun oppilaiden vanhempien ja opettajien tuskan liittyen pitkittyneeseen opinahjoprojektiin ja tuntui varmasti kohtuuttomalta, että esitimme edelleen investoinnin lykkäämistä.

Siitä huolimatta, että vs. sivistysjohtaja kirjoitti Lauttakylä-lehdessä 4.11.2020 että on aivan tarpeettomasti rakennettu vastakkainasettelua uuden koulun ja kyläkoulujen välille, on huomioitava, että samassa kirjoituksessa todettiin seuraavasti: ”Hienoa varmasti olisi, jos pystyisimme pitämään kaikki koulut, mutta siihen tuskin loppumattomiin varamme riittävät.” Samaan viittasi kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa myös Huittisten kaupunginvaltuuston kokouksessa 16.11.2020.

Perussuomalaisten valtuustoaloitteen tarkoitus ei ole ollut olla uutta Lauttakylän koulua vastaan, vaan nykyisten koulukiinteistöjen ”loppuunkäyttämisen” puolesta, koska haluamme välttää kriisikunnaksi ajautumisen muun muassa järkevällä kiinteistöpolitiikalla. Haluamme säilyttää kylien veto- ja elinvoimaisuuden ja helpottaa pitkäjänteisempien päätösten tekemistä ostamalla lisäaikaa syntyvyyslukujen ennustettavuuden selvitessä.

Tausta-ajatuksenamme on myös nostaa keskusteluun uuden rakennettavan koulun koko, koska nykyisellään syntyvyyslukujen painuessa 60-70 lapsen vuositasolle, johtaa se vääjäämättä siihen, että rakentaessamme 396 oppilaan koulun, emme tarvitse mitään muuta alakoulurakennusta Huittisten alueella. Mikä enää puoltaisi muiden koulujen ylläpitoa, kun kaikki Huittisten alakouluikäiset voitaisiin koota samojen seinien sisälle? Ainoana pelastavana tekijänä voisi olla koulukuljetuskustannusten kohtuuton hintalappu.

Päättäjinä meidän on otettava kantaa myös kyläkoulujen tilanteeseen ja kannettava vastuu kaupungin taloustilanteesta, joihin palveluverkkoselvityksen kautta osin välillisesti vaikutetaan. Suurimmat säästöt tulevat joka tapauksessa oppilasmäärän vähenemisestä, kuten vs. sivistysjohtajakin totesi (kv 16.11.20).

Näillä perusteilla teimme avauksemme. Joulukuussa koulun paikkaa päätettäessä olemme tyytyväisiä siitä, että vähitellen olosuhteiden ohjaamana voinemme valtuustossa kaikki asettua päätöksenteossa yhtenäiseen linjaan.

Huittisten Perussuomalaisten valtuustoryhmän puolesta

Niina Immonen,
kaupunginvaltuutettu