Tehdään yhdessä sinivalkoinen joulu – “Nyt on aika tukea kotimaista työntekijää ja vastuullisesti toimivia yrityksiä”

Carccu
Sastamalan Karkussa toimiva yritys Carccu tunnetaan muun muassa lahjapapereista. Kuva: Carccu.

Suomalainen marraskuu on täynnä harmautta. Koronaviruksen aiheuttama tilanne on ajanut monet työntekijät irtisanotuiksi tai lomautetuiksi ja yritykset kamppailevat tulevaisuudestaan.

Tällä viikolla jotkut viettävät Black Fridayta, toiset taas Älä osta mitään -päivää. Joulu on monelle yritykselle todellista sesonkia ja tällaisena vuonna joulumyynnin onnistuminen on ratkaisevaa yritysten ja työntekijöiden kohtalon kannalta.

Mitä jos tänä vuonna tehtäisiin yhteisvoimin sinivalkoinen joulu?

Tässä muutama vinkki sinivalkoisen joulun tekemiseen:

1. Nyt on viimeistään aika unohtaa kaiken maailman krääsän tilailu ’’kiinakaupoista’’. Meiltä Suomesta löytyy runsaasti laadukkaita ja vastuullisesti tuotettuja lahjoja moneen makuun.

2. Lahjan ei aina tarvitse olla esine. Ehkä voisit ilahduttaa ystävääsi, vanhempiasi tai ketä haluatkaan, elämyksellä? Tue vaikka jotain sellaista alaa, jota koronakriisi on koetellut rankasti. Esim. ravintola-alalla tammikuu on hiljaista aikaa, joten myöhäisen jouluillallisen voinee viettää rauhassa ja turvallisesti. Elämyksen lisäksi saat hyvää mieltä antaessasi ravintoloille syyn pitää ovensa auki ja työllistää ihmisiä.

3. Kinkkua, kalaa, laatikoita. Niitä löytyy monesta joulupöydästä. Monet kotimaiset tuotteet ovat kalliimpia kuin ulkomaiset, ja siksi jäävät usein kaupanhyllylle – opiskelijana en itsekään aina pysty ostamaan kotimaista niin paljon kuin haluaisin. Yhdenkin ulkomaisen tuotteen vaihtaminen kotimaiseen on kuitenkin merkityksellistä, koska on parempi ottaa pieni askel kohti parempaa kuin olla tekemättä mitään. Jos jokainen saa kaverinsa mukaan tähän muutokseen niin pienestä muutoksesta tuleekin suuren suuri.

Nyt on aika tukea kotimaista työntekijää ja vastuullisesti toimivia yrityksiä, sillä vuoden päästä se voi monen osalta olla jo liian myöhäistä. Tehdään siis yhdessä sinivalkoinen joulu!

Leevi Karisalmi
historianopiskelija (HuK), työntekijä, kuntavaaliehdokas (sd.)

Jätä kommentti