Nyt pääsee pulkkamäkeen – Lumitykki laulaa Kännölässä

Kännölään kohonnut lumikinos houkuttelee mäenlaskijoita lumileikkeihin. Lumitykki tupruttaa kekoon lisää korkeutta ympäri vuorokauden.

Huittisten Kännölän nurmikolle on parin viime vuorokauden aikana ilmestynyt komea lumikeko. Huittisten talviliikunnan kannatus ry:n puheenjohtaja Antti Hirvineva kertoo, että yhdistys laittoi tykin laulamaan tiistaina.

”Heti alettiin tykittää, kun pakkasasteita tuli riittävästi. Yksi tai kaksi astetta ei vielä tahdo riittää, vaan pakkasasteita pitää olla useampia, jotta tykki toimii.”

Kylmimmilläänkin mittari on painunut tänä talvena Kännölässä vain seitsemään pakkasasteeseen. Hirvinevan mukaan tykki toimiikin edelleen puoliteholla.

”Jos pakkasta olisi sellainen 13 astetta, lumikeko olisi puolet suurempi tai jopa kolme kertaa sen kokoinen mitä nyt.”

Kovia pakkasia ei ennusteiden mukaan ole lähitulevaisuudessa odotettavissa. Yhdistys onkin varautunut tykittämään lunta hitaasti, mutta sitkeästi pitkälle ensi viikkoon.

”Kaikki on kiinni siitä, mihin suuntaan säätila kääntyy, mutta jos pakkaset pysyvät tällaisina kuin nyt, Kännölässä tykitetään ympäri vuorokauden pitkälle toista viikkoa”, Hirvineva ennakoi.

Jos pakkasjakso jatkuu vielä sen jälkeen, tykki on tarkoitus siirtää Vampulan Sallilaan.

”Sielläkin on putkisto valmiina, jotta koulun taakse pystytään tekemään pieni latu”, Hirvineva kertoo.

Tavoitteena 1,3 kilometrin latu

Innokkaimmat mäenlaskijat pyyhälsivät lumikinosta alas heti kun se oli mahdollista.

”Juuri äsken piipahdin paikalla ja nytkin mäessä oli toistakymmentä lasta vanhempiensa kanssa. Siitä tuli itsellenikin todella iloinen mieli”, Hirvineva kertoo.

Todenteolla mäkeä päästään laskemaan viikonloppuna, kun yhdistys levittää lunta pulkkamäkeen.

”Mäki on tarkoitus laittaa kuntoon lauantaina”, Hirvineva suunnittelee.

Sen jälkeen lunta tykitetään hiihtolatua varten. Tavoitteena on saada riittävästi lunta 1,3 kilometrin latua varten.

”Lumi levitetään Kännölästä lähtevän 1,4 kilometrin reitin takasuoralle. Varjoisa paikka on havaittu hyväksi etenkin sen puolesta, että lumi säilyy siellä erinomaisesti.”

Tykkilunta tarvitaan myös lasten hiihtokoulualueelle.

Kaikki lähtee halusta päästä hiihtämään

Lumitykkiä hoidetaan Huittisissa talkoovoimin, eikä tykkiä voi jättää valvomatta yöaikaankaan. Mikä innostaa tällaiseen vapaaehtoistoimintaan?

”Kyllä kaikki lähtee omasta halusta päästä hiihtämään. Mielestäni se on paras mahdollinen liikuntamuoto”, Hirvineva pohtii.

Lumettomina talvina tykki on päässyt osoittamaan tarpeellisuutensa.

”Viimeiset talvet ovat olleet lumettomia. Vaikka pakkasta on ollut muutama aste, lunta ei kuitenkaan ole näkynyt. Kaikki lapset eivät enää tiedä, mikä liukuri on. Nytkään Huittisissa ei olisi mitään mahdollisuutta päästä hiihtämään luonnonlumella. Tässä kohtaa tykki todella näyttää tarpeellisuutensa, kun se mahdollistaa edes jonkinlaisen talviliikunnan harrastamisen”, Hirvineva toteaa.