Moni koira rakastaa lunta, mutta kovassa pakkasessa on riskinsä – “Paleltumat ovat onneksi harvinaisia”, sanoo Viksun eläinlääkäri

Moni koira tykkää talvesta ja lumesta, mutta liian kovassa pakkasessa on riskinsä. Kuvituskuva: Pixabay.

Pakkanen paukkuu tänään ja huomenna ympäri maata. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan elohopea voi painua perjantaiaamuna Sastamalassa jopa -24 asteeseen.

Moni koira rakastaa lunta, mutta miten kovat pakkaset sopivat yhteen lenkkeilyn kanssa?

Mitään yleispätevää pakkasrajaa koiran kanssa ulkoilulle ei voi antaa, vaan eri rodut sietävät kylmää eri tavoin, toteaa eläinlääkäri Aino Lehtinen sastamalalaisesta Eläinklinikka Viksusta.

“Yleisesti ottaen lyhytkarvaiset, pohjavillattomat sekä karvattomat koirarodut tarvitsevat lisälämpöä kylmällä säällä ulkoillessa.”

Koirien kehon lämmönsäätelyä tapahtuu tassujen, korvien ja hengitysteiden kautta, mutta näiden merkitys korostuu enemmän lämpimillä säillä.

“Kylmässä tulee ottaa huomioon, että kehosta haihtuu lämpöä kaikkialta”, Lehtinen muistuttaa.

Paleltumat onneksi harvinaisia

Koiraa kannattaa tarkkailla pakkassäässä lenkkeillessä. Merkkejä palelusta ovat esimerkiksi tärinä, tassujen nostelu sekä haluttomuus liikkua. Jos koira palelee kovasti, lienee viisainta kääntyä takaisin kotiin päin.

Jotta paleltumisvammoilta vältyttäisiin, tulisi ulkoilutukset pitää lyhyinä ja huolehtia ulkona asuvien eläinten asiallisista ja lämpimistä tiloista.

Lääkärin konsultointia vaativia pakkasen aiheuttamia tilanteita ovat ihovauriot sekä eläimen poikkeava käytös.

Viime vuosina talvet ovat olleet leutoja. Tuleeko mieleen, että Viksussa olisi joskus hoidettu paleltumia?

“Paleltumat ovat onneksi harvinaisia, kiitos hyvän ennaltaehkäisyn”, toteaa Aino Lehtinen.

Jätä kommentti