Pelastuslaitos varoittaa: Pirkanmaan vesistöt edelleen vaarallisia

Kuvituskuva Pixabay.

Pirkanmaan pelastuslaitos varoittaa ihmisiä edelleen heikoista jäistä.

Toini-myrskyn mukanaan tuoma lumi on tuonut uusia vaaratekijöitä jäillä liikkuville. Vaikka luvassa on kipakkaa pakkasta, niin ohuen jään pinnalle kertynyt lumi hidastaa vahvan jään syntymistä. Järvien pinnat ovat poikkeuksellisen ylhäällä ja juoksutukset tuovat virtauksia paikkoihin, joissa normaalitalvena jää on kantanut.

Turvallisuuteen heikoilla jäillä voidaan valmistautua. Monet pilkkionkijat käyttävät kelluntahaalareita ja pelastautumispukuja, mutta niiden käyttöä pitää ensin harjoitella oikeissa olosuhteissa, sillä ilman harjoittelua voi käydä yhtä huonosti kuin ilman pukuja. Myös jäänaskalit kuuluvat jokaisen jäällä liikkujan varusteisiin.

Jäihin pudottua ja sieltä selvitäkseen tarvitaan hyvät fyysiset voimat ja ripaus onnea. Apu saattaa olla kaukana ja ongelma on, miten pystyy yleensäkään hälyttämään apua. Varsinkin jos on yksin liikkeellä, pelastuslaitoksen tiedotteessa todetaan. 

Jätä kommentti