Huittisissa käynnissä tiukka taistelu koronavirusta vastaan – “Korona ei ole kenenkään vika, mutta tilanteen vakavuus ymmärrettävä”

Huittisten terveyskeskuksen vs. ylilääkäri Tiia Levonen on huolissaan Huittisten tämän hetken koronatilanteesta, mutta rokotusten myötä valoakin on jo näkyvissä tunnelin päässä. ”Sitä ei kuitenkaan voi vielä luvata, että rajoituksia päästäisiin purkamaan ensi kuussa tai seuraavassakaan”, hän sanoo. Levonen sai Huittisten ensimmäisen koronarokotteen tammikuun puolivälissä.

Viime viikon aikana tapahtui se, mitä vs. ylilääkäri Tiia Levonen ja kaupunginjohtaja Jyrki Peltomaa olivat ehtineet pelolla odottaa. Huittisten koronatilanne keikahti poikkeuksellisen hyvästä poikkeuksellisen huonoksi.

“Pitkään Huittinen oli suoranainen ihmetyksen aihe lähes nollatuloksella. Tällainen nopea käänne oli kuitenkin pelättävissä”, Peltomaa sanoo.

Ennen viime viikkoa Huittisissa oli todettu yhteensä 6 koronatapausta. Viime viikon aikana uusia positiivisia näytteitä kirjattiin 21 kappaletta. Myös tämän viikon maanantaina paljastui yksi positiivinen tulos.

Viime viikolla saaduista positiivisista tuloksista lähes kaikki ovat peräisin samasta lähteestä.

“Koko rumba sai alkunsa kahdesta, Turun seudulta peräisin olevasta, saman seurueen positiivisesta tuloksesta. Yhtä positiivista tulosta lukuun ottamatta kaikki Huittisten viime viikon tapaukset ovat lähtöisin näistä tartunnoista”, Levonen kertoo.

Ylilääkärin mukaan koronavirus on levinnyt Huittisissa todella herkästi.

“Osassa tapauksista taudin saaminen on ollut erittäin pienestä kiinni. Näytteet on otettu, mutta vielä ei ole tiedossa, onko Huittisten ketjussa kyse muuntoviruksesta”, hän kertoo.

Henkilöt jopa itse ilmoittautuneet

Levosen mukaan kaupungin tietoon on tullut useita tapauksia, jossa karanteeniin määrätyt henkilöt eivät ole noudattaneet ohjeistusta.

“Henkilöt ovat jopa itse ilmoittaneet rikkoneensa karanteenia. Karanteeniin määrätyt ovat kokoontuneet yhteen viettämään aikaa. Tällainen on ehdottomasti kiellettyä.”

Ylilääkäri epäilee, että karanteenin rikkomisen taustalla on koronaväsymys. Huittisissa sairastuneet ovat toistaiseksi olleet pääasiassa nuoria aikuisia, joille kulunut vuosi on ollut pitkä.

“Lisäksi taustalla on varmasti myös ymmärtämättömyyttä. Nuoret sairastavat koronan lievänä, eikä oireita välttämättä juurikaan ole. Ei yksinkertaisesti ymmärretä sitä, että ikäihmiselle tai riskiryhmään kuuluvalle tämä on oikeasti todella vakava riski”, Levonen sanoo.

Kaupunginjohtaja ja ylilääkäri painottavat, että karanteenimääräysten rikkomista ei hyväksytä keneltäkään kuntalaiselta.

Samaan aikaan kaksikko kuitenkin muistuttaa, että tilanteesta ei tule syyttää ketään.

“Korona ei ole kenenkään vika. Nyt pitää vain ymmärtää, että tilanne on todella vakava ja noudatettava omalta osaltaan niitä ohjeita, joita on saanut”, Levonen sanoo.

Huittisten testimäärät huimassa kasvussa

Tällä hetkellä Huittisissa on koronakaranteenissa 90 henkilöä. Lisäksi Huittisten tapausten johdosta karanteeniin on määrätty lukuisia ulkopaikkakuntalaisia henkilöitä.

“Tarkka määrä ei ole tiedossa, sillä näitä emme tilastoi meidän tilastoihin. Puhutaan kuitenkin kymmenistä henkilöistä”, Levonen kertoo.

Tartuntaryppään johdosta myös Huittisten testauskapasiteettia on nostettu.

“Testiajan voi varata kaupungin nettisivuilta ilman pankkitunnuksia. Ei siis vaadita puhelinsoittoa, vaan varaamisesta on tehty mahdollisimman nopeaa ja yksinkertaista”, Levonen kertoo.

Ennen viime viikolla paljastuneita tapauksia Huittisissa tehtiin keskimäärin 20 koronatestiä päivässä. Viime perjantaina ja maanantain välissä koronatestissä kävi 262 henkilöä.

Levosen mukaan Huittisten tapauksissa oireet ovat olleet pääsääntöisesti lieviä, lähinnä pientä päänsärkyä tai kurkun karheutta.

“Tästä syystä testeihin on edelleen syytä hakeutua matalalla kynnyksellä, vähäisistäkin oireista”, hän painottaa.

Hyvä yhteishenki auttaa jaksamaan

Koronarypäs on ollut melkoinen ponnistus myös Huittisten terveyskeskukselle.

Ylilääkärin mukaan tilanteesta on kuitenkin ainakin toistaiseksi selvitty hyvin.

“Koko organisaatio tekee töitä hyvällä yhteishengellä ja ihmiset ovat ilmoittautuneet vapaaehtoisesti ylitöihin. Olen todella kiitollinen siitä, miten nopeasti tilanteeseen on reagoitu riippumatta siitä, onko fysioterapeuttien pitänyt vaihtaa toimenkuvansa näytteenottajiksi tai atk-puolen ihmisten saada ajanvarasjärjestelmä toimimaan. Tässä taistelussa juuri tällainen joustavuus ja nopea reagointi on tärkeää.”

Peltomaan mukaan kaupunki on myös lisännyt määräaikaista työvoimaa tilanteen vuoksi.

“Tämä on sellainen hetki, kun ylimääräisiä käsipareja ehdottomasti tarvitaan.”

Huittisissa on parhaillaan käynnissä hiihtoloma. Levonen ja Peltomaa vetoavat kuntalaisiin, että lomallakin jäätäisiin kotiin ja vapaapäivät käytettäisiin esimerkiksi ulkoillen.

“Nyt vietetään aikaa vain niiden ihmisten kanssa, joiden kanssa arki muutenkin kuluu”, Peltomaa neuvoo.

Levonen lisää tutun ohjeen:

“Turvavälit, maskit ja käsienpesu. Ne pitää edelleen muistaa.”

Jätä kommentti