Lukijat kysyvät koronarokotuksista: ”Toteutuuko kuntalaisten yhdenvertaisuus nettiajanvarauksissa?”

Kuvituskuva Pixabay.

Kuluvalla viikolla Sastamalassa päästiin aloittamaan joukkorokotukset koronavirusta vastaan. Joukkorotuksia järjestetään Vinkin vapaa-aikakeskuksessa Vammalassa sekä Mouhijärven terveysasemalla.

Alueviestin toimitukseen on tullut rokotuksia koskevia lukijan kysymyksiä. Varsinkin puhelimitse yhteyttä on ottanut useampi ihminen samasta aiheesta. Heitä mietityttää rokotusten ajanvaraus.

”Minusta on kohtuutonta, että vanhoilta ihmisiltä edellytetään nettiasiointia. Luin Sotesin ilmoituksen Alueviestistä. Siinä lukee : Puhelinajanvaraus 1.3. alkaen. Numero on auki ainoastaan silloin, kun aikoja on varattavissa. Milloin vanha ihminen voi tietää, milloin niitä aikoja on varattavissa, että milloin sinne kannattaa soittaa? Pitäisikö minun joka päivä varmuuden vuoksi yrittää soitella” eräskin iäkkäämpi, selvästi tuohtunut nainen kysyi.

Sastamalan kaupungin rokotustoiminnasta vastaavan lääkärin Nelli Valkaman mukaan edellä mainitusta puhelinnumerosta vastaa nauhoite, jos rokotusaikoja ei ole varattavissa. Nauhoitteeseen pyritään laittamaan tieto siitä, milloin ajanvaraus seuraavan kerran aukeaa. Eli nauhoitteen ilmoittamana ajankohtana kannattaa taas koittaa varata aikaa.

Lukijoitamme on pohdituttanut myös se, pääsevätkö nettitaidoiltaan osaavammat aiemmin rokotukseen kuin ne, jotka eivät syystä tai toisesta kykene varaamaan rokotusaikaa netissä.

”Minusta on kuntalaisten yhdenvertaisuuden näkökulmasta epäilyttävää, että 83-vuotiaan vanhuksen pitäisi pystyä varaamaan aika netissä. Eikö yli 85-vuotiaille soitettu aikaa? Onko se kaksi vuotta iässä jotenkin ratkaiseva asia? Kaikki iäkkäät ihmiset eivät osaa varata aikaa netissä, eikä kaikilla ole sellaista läheistä ihmistä, joka sen voisi heidän puolestaan tehdä. Voisiko Alueviesti nyt kysyä tästä asiasta”, eräskin toimitukseen soittanut jutteli.

Lääkäri Valkama vastaa:

”Puhelinajanvaraus aukeaa ensi viikolla, numero on 040 730 3183 ja sähköinen ajanvaraus on järjestetty niin, että omainen, naapuri tai vaikka ystävä voi varata iäkkäälle henkilölle ajan. Ajan varaajan täytyy tietää henkilön nimi, henkilötunnus ja puhelinnumero.”

Toimituksen s-postiin tulleessa viestissä puolestaan kysellään yleisemmin rokotusten järjestämisestä:

”Kysykää kaupungilta, onko edelleen niin, että rokotuksen voi saada myös muualla kuin joukkorokotuspaikoissa? Eli Vammalan neuvolassa ja Punkalaitumella? Ja mistä tietää, miten rokotus omalla kohdalla hoidetaan?”

Valkaman mukaan rokotuksia annetaan tällä hetkellä Vammalassa Vinkissä ja satunnaisesti erikseen kutsuttuna Vammalan neuvolassa. Neuvolaan varatut ajat ovat lähinnä peruutusaikoja. Lisäksi rokotuksia annetaan Mouhijärven ja Punkalaitumen neuvoloissa, myös näihin rokotuspisteisiin saatetaan kutsua erikseen peruuntuneiden rokotusaikojen tiimoilta.

”Rokotuksia annetaan vain ajanvarauksella. Nettiajanvarauksessa on rokotuslinjat VAMMALA 1-5, jotka tarkoittavat Vinkin rokotuslinjoja ja MOUHIJÄRVI tarkoittaa Mouhijärven neuvolaa ja PUNKALAIDUN Punkalaitumen neuvolaa. Rokotusvuorossa oleva henkilö voi varata mistä tahansa rokotuspisteestä”, Valkama selvittää.