Kuntalaisaloite: Äetsän koulun tulevaisuus käsiteltävä uudelleen – “Koulu on korjattava ja koulun täytyy jatkua”

Äetsän koulu
Äetsän koulu on Kiikassa Länsitien varrella.

Ehdotan, että Sastamalan valtuusto ottaa uudelleen käsittelyyn Äetsän koulun toiminnan, päättää jatkaa koulua vuoden 2024 jälkeenkin normaalisti ja varaa seuraavien vuosien talousarvioon määrärahan rakennuksen kunnostamiseen.

Jätin edellä mainitun kuntalaisaloitteen Sastamalan kaupunginvaltuustolle. Tämä on niin suuri ja kauaskantoinen asia, että se täytyy vielä uudestaan perin juurin käsitellä. Viime vuoden maaliskuulla kun valtuusto käsitteli sivistystoimen palveluverkkoselvitystä tuli mm. Äetsän koulun osalta päätökseksi että se yhdistetään Sylvään kouluun. Joulukuussa, vuoden 2021 talousarvio käsittelyn yhteydessä valtuusto vahvisti yhdistymisen vuonna 2024. Tätä on hyvin vaikea ymmärtää.

Kiikan nuoriseuran aloitteesta, kerättiin 1500 henkilön allekirjoittama nimilista läntisen osavastuun alueelta Keikyä, Kiikka, Kiikoinen, koulun säilymisen puolesta. Näin isoa kansalaismielipidettä ei voi ohittaa noin vaan.

Läntinen osavastuualue tarvitsee oman yläkoulun, oppilasmäärät riittävät hyvin omaan kouluun. On pitkä matka äärirajoilta kuljettaa lapsia Vammalaan asti, menee aikaa, maksaa autokuljetuskin. Paljon puhuttu hiilijalanjälkikin täytyy ottaa huomioon.

Äetsän koulun kunnostaminen ei ole suuri kustannus, kun ajatellaan, että saadaan kunnon koulu moneksi vuodeksi. Etenkin Kiikassa on nyt myönteinen henki päällä, väkiluku lisääntyy, ja koko läntisellä osavastuualueella Kiikka, Keikyä, Kiikoinen vapaehtoinen työ ja toiminta on saanut väen liikkeelle ja se työ on noussut suureen arvoon paikkakunnan elinvoimaisuuden ja viihtyvyyden lisäämiseksi. Olisi aikamoinen takaisku jos nyt koulu loppuisi. Lapsiperhe kun valitsee asuinpaikkaa, ottaa se aina huomioon koulun sijainnin, koulu on vetovoimatekijä.

Äetsän koululle tehtiin kuntotarveselvitys muutama vuosi sitten kosteusepäilyjen vuoksi ja todettiin, että ei kannata korjata. Tilattiin siirto- tai vuokrakoulu, kuinka halutaan nimittää. Tästä tulee suuret kustannukset, mutta näin päättäjät sen päättivät. Tässä olisi ollut toinenkin mahdollisuus, nimittäin tällä rahalla mikä menee nyt tämän koulun vuokriin, olisi Äetsän koulu korjattu varmasti hyvään kuntoon ja alkuperäinen koulu jäänyt koulu ja muuhun käyttöön.

Täytyy ymmärtää, että tämä vanhempi osa, Kiikan aikana tehty, vaatii jotain, mutta tämä nuorempi rakennus, Äetsän aikana tehty, on hyvässä kunnossa. Ikävä tapaus, jos näin hieno rakennus jää käyttämättömäksi. Koulun liikuntasali, sekä eri aineiden opetustilat ovat olleet eri ikäryhmillä kovassa käytössä iltaisin ja viikonloppuisin. Suuri hakelämpökeskus toimii koulun yhteydessä.

Koulu on korjattava ja koulun täytyy jatkua.

Pauli Pietilä, kuntavaaliehdokas (kesk.)

 

  • avatar Sirkka Nummi

    Kannatamme lämpimästi! Siis Reino myöskin, Muistamme hyvin, kun iso liike oli koulun perustamisen takana, että kiikkalaiset lapset saatiin opintielle. Reino on ensimmäisiä oppilaita Kiikan-Keikyän yhteiskoulussa. Eikä se perustettu koulu ihan tehoton ollu, saavutti erinomaisia tuloksia ja tunnustetusti hyvää oppinutta väkeä lähti Kiikasta.

Kommentointi ei ole käytössä.