“Ei liian iso eikä liian pieni” – 72 prosenttia kasiluokkalaisista ylpeitä Sastamalasta

Nuoria. Kuvituskuva: Pixabay.

Sastamalan kahdeksasluokkalaisilta kysyttiin keväällä uratoiveista ja kaupungin tarjoamista mahdollisuuksista.

Vastausten perusteella noin kaksi kolmasosaa nuorista opiskelisi Sastamalassa unelmiensa ammattiin, jos kotikaupungista löytyisi toivottu ammattikoulun ja/tai korkeakoulun linja.

Nuoria kiinnostavia aloja olisivat esimerkiksi sosiaali- ja terveysala, palvelu-, matkailu- ja ravintola-ala, viestintä ja media-ala, prosessiteollisuus, kuljetus ja logistiikka sekä turvallisuusala.

Ammateista nousivat esiin muun muassa fysioterapeutti, lentäjä, asianajaja, kondiittori, öljyinsinööri, näyttelijä, kääntäjä, tulkki, poliisi ja arkkitehti.

Neljännes vastaajista on löytänyt Sastamalasta yrityksen, jossa haluaisi tulevaisuudessa työskennellä. Niin ikään neljännes nuorista on kiinnostunut yrittäjyydestä paikkakunnalla.

Nuorilta kysyttiin myös, haluaisivatko he aikuisena asua nykyisessä kotikaupungissaan. Ei-vastauksen antoi 55 prosenttia vastaajista ja kyllä-vastauksen 45 prosenttia. Oletko ylpeä omasta kotikaupungistasi? -kysymykseen 72 prosenttia vastasi myöntävästi ja 28 prosenttia kieltävästi.

Parhaiksi puoliksi Sastamalassa nuoret listasivat muun muassa rauhallisuuden, luonnon, kauneuden, pienuuden, turvallisuuden ja hiljaisuuden.

“Järvi on ihan keskustan lähellä ja järven rannalla on tosi kaunista”, “Täällä on rauhallista ja kaikki tuntee kaikki”, “Vaikka paikka on pieni täällä on paljon työpaikkoja ja kauppoja ja tämä kehittyy koko ajan nopeasti”, “Ei liian täysi tai ruuhkainen”, “Se että se ei ole liian iso eikä liian pieni”, olivat kommentteja, jotka nuoret Sastamalasta antoivat.

Kehittämiskohteiksi nousivat esimerkiksi uimahalli, kaupat ja palvelut, nuorisopaikat, vaatekaupat, urheilu- ja harrastusmahdollisuudet sekä kesätyöt.

Kysely toteutettiin Saskyn Joustavat koulutusmallit yhdessä yrityselämän kanssa -hankkeessa jo toisena keväänä peräkkäin. Vastauksia tuli yhteensä 225.

Jätä kommentti