Äiti luuli Emmin Junior Taito -voittoa aprillipilaksi – ”Neulominen on vaan niin kivaa!” sanoo 14-vuotias kiikkalainen

Emmi Pouru on neulonut paljon sukkia, pipoja ja huiveja. Monet niistä ovat olleet tilaustöitä.

”Arvaa mitä, voitin tonnin!” hihkaisi Emmi Pouru muutama viikko sitten äidilleen. Äiti Niina Pouru hämmästeli ja totesi, että aprillipäivä meni jo. Vaan totta se oli.

14-vuotias Sastamalan Kiikassa asuva Emmi valittiin Taitoliiton Junior Taito -palkinnon saajaksi, ja Käsi- ja taideteollisuuden edistämissäätiön lahjoittama palkintosumma on 1000 euroa.

Kahdeksatta luokkaa Äetsän koulussa käyvä Emmi innostui neulomisesta vuosi sitten. Ensimmäiset sukat syntyivät koulun käsityötunnilla, ja sen jälkeen nuoren taitajan käsissä on valmistunut paljon erilaisia, sukkia, pipoja ja tuubihuiveja. Onpa hän neulonut itselleen myös villapaidan.

Käsityöinnostus ei tullut ihan tyhjästä, sillä aiemmin Emmi ompeli ompelukoneella trikoopipoja. Koneen hän sai lahjaksi 10-vuotiaana. Nyt kankaat ovat jääneet ja tilalle tulleet puikot.

”Neuloessa voi haastaa itsensä ja oppia aina uusia taitoja. Siinä myös näkee oman kädenjälkensä”, Emmi perustelee hurahdustaan.

Tässä ensimmäinen neulepaita. Tulevaisuudessa Emmi haluaisi keskittyä juuri paidan kaltaisiin suurempiin töihin.

Neuleita 4H-yrityksen kautta

”Neuloosi” on poikinut Emmin töille Instagram-tilin @knitsbyemmi sekä oman 4H-yrityksen, jonka kautta nuori taituri tekee neuleita tilaustöinä. Tilauksia on tullut niin sosiaalisen median kautta kuin läheisiltä.

”Kavereille en ole tilaustöitä tehnyt, mutta yhdelle kaverin äidille kyllä”, hän paljastaa.

Niina-äiti on seurannut tyttärensä innostusta vierestä ylpeänä.

”Ihailen Emmin sitkeyttä. Kun hän opetteli neulomaan kantapäätä, hän istui pitkät ajat YouTube-videoita katsellen. Nyt Emmi osaa jo monia erilaisia kantapäämalleja.”

Emmin mukaan videoista on paljon hyötyä. Neulomisesta kiinnostuneille hänellä onkin vinkiksi pari asiaa: ”Kannattaa opetella ensin nurja ja oikea silmukka ja sen jälkeen katsella ohjevideoita. Sitten vaan rohkeasti kokeilemaan.”

Erilaiset tekniikat ovat Emmillä hyvin hallussa, kuten pitsikuvioisesta tuubihuivista voi huomata.

Palkintorahoille jo sijoituskohde

Emmin ja Niinan mukaan käsityögeeni on perheessä hypännyt äidin yli suoraan tyttärelle. Sen sijaan, että Niina olisi opettanut Emmiä neulomaan, on Pouruilla käynyt toisin päin.

”On äiti nyt yhdet sukat neulonut, kun neuvoin”, Emmi naurahtaa.

Vaikka innostus on kova, ei Emmi ole kaavaillut käsitöistä itselleen ammattia, vaan aikoo pitää neulomisen harrastuksena. Nyt puikkojen kilkuttamisen vastapainona toimivat lenkkeily ja toiminnallinen treeni.

Tulevaisuudessa Emmi haaveilee tekevänsä enemmän isompia neuletöitä, kuten paitoja. Nyt puikoilla on syntynyt paljolti sukkia ja huiveja.

”Enää en vaan osaa olla neulomatta, neulominen on ihan parasta!”

Tuhannen euron palkintopotti on iso. Emmi Pouru on jo tehnyt suunnitelmat sen käyttämiseksi.

”Suurimman osan laita säästöön, mutta ajattelin kyllä ostaa vähän lankoja ja muita tarvikkeita”, hän tuumii.

Opettaja ehdotti

Junior Taito -palkintoon pyydettiin esityksiä yleisöltä. Ehdotuksia 13-24 -vuotiaista käsitöistä innostuneista taitureista tuli yhteensä 39. Emmiä ehdotti palkittavaksi hänen käsityönopettajansa Leena Salmi, joka on seurannut Emmin neuleinnostusta koulussa.

”Emmi on oiva esimerkki siitä, mitä tapahtuu, kun nuori löytää itselleen mieluisan harrastuksen. Neuletöidensä avulla hän luo hyvää mieltä eteenpäin muillekin”, opettaja toteaa.

Palkintoraati kiinnitti huomiota Emmin erityisen huolelliseen ja taidokkaaseen käsityön jälkeen.

Taitoliitto jakoi palkinnon nyt kolmannen kerran.

Poimintoja