Yhdistykset talkoilivat yhteiseksi hyväksi – Entistä ehompi Pääskysaari kutsuu nyt virkistäytymään

Antti Soini, Jouko Viitanen, Leena Myllyniemi, Airi Viitanen ja Seija Kuukka ovat tyytyväisiä Pääskysaaren uudesta ilmeestä.

Houhajärven pohjoispäässä sijaitseva Pirttisaari – tai Pääskysaari, kuten alueen asukkaat paikkaa kutsuvat – sai viime vuonna julkisuutta, kun Sastamalan kaupungin aikeet vuokrata sieltä maata ulkopuoliselle yrittäjälle tulivat ilmi.

Yrittäjä kaavaili pienimuotoista ja satunnaista telttamajoitusta, johon olisivat liittyneet myös perävaunulla kulkeneet sauna ja palju. Alueen asukkaat lukivat kaupungin suunnitelmista lehdestä ja nousivat vastarintaan.

”Hämmennys ja epäusko, ne taisivat olla tuolloin päällimmäisenä mielessä”, summaavat vuoden takaisia tuntojaan Houhajärvi ry:n puheenjohtaja Antti Soini, sihteeri Airi Viitanen, hänen puolisonsa Jouko Viitanen sekä Tapiolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Seija Kuukka ja hallituksen jäsen Leena Myllyniemi.

Pukukoppi sai punaista pintaansa.

Aikeiden tultua julki molemmat yhdistykset saivat useita yhteydenottoja asiasta huolestuneilta paikkakuntalaisilta. Voimat yhdistettiin, ja kaupungille toimitettiin kaksi vuokrausta vastustavaa oikaisuvaatimusta, joiden takana oli yhteensä yli 130 hengen allekirjoittamat adressit.

Ympäristölautakunnan puheenjohtaja ja maankäyttöjohtaja suorittivat alueella katselmuksen ja totesivat, että Pääskysaaressa on ollut paljon kävijöitä. Alue oli myös varsin siisti ja sitä oli hoidettu. Niinpä suunnitelmat kariutuivat.

”Kaupunki ei ehkä ollut tietoinen, kuinka aktiivisessa käytössä alue oikeasti on, tai kuinka paljon tässä on ympärillä asutusta. Meidän mielestämme vuokrausvaihtoehto ei ollut millään mittarilla mitattuna hyvä”, porukka toteaa.

Houhajärven rannoilla on noin 300 vapaa-ajan asuntoa ja ääni kantaa hyvin veden yli. Asukkaat kokevat, että majoitustoiminnasta olisi aiheutunut meluhaittaa ympäristöön.

Yrittäjä olisi vienyt telttansa ja perävaununsa välillä pois alueelta, jolloin ranta olisi ollut kaikkien vapaassa käytössä. Tämäkään yhtälö ei vaikuttanut toimivalta.

”Eihän sitä kukaan olisi tiennyt, milloin uimaan olisi saanut mennä”, Kuukka toteaa.

Jouko Viitanen tarkistaa, että uusi huussi on pysynyt siistinä.

Nyt hämmennys ja epäusko ovat vaihtuneet tyytyväisyyteen ja yhdessä tekemiseen, ja viime kesän jälkeen Pääskysaaressa on tapahtunut paljon. Kun lähiseudun yhdistykset olivat löytäneet toisensa, oli yhteistyötä virkistysalueen hyväksi helppo jatkaa.

Siitä osoituksena toukokuussa pidettiin talkoot, joiden ansiosta vehreä alue on nyt entistä viihtyisämpi uima- ja ajanviettopaikka. Toukokuussa rannan grillikatos ja pukukoppi saivat uuden katon, ja uusi kompostikäymälä helpottaa nyt kävijöiden hätää parkkipaikan nurkassa.

”Lisäksi ranta on niitetty ja aiemmin kovin kuoppainen ja huono tie korjattu. Siitä kiitos Mauri Peltoselle, joka kaatoi tien reunoilta puut sekä Risto Sepälle, joka hoiti tien kunnostuksen”, Antti Soini kiittelee.

Sastamalan kaupunki suhtautui talkoisiin suopeasti ja korvasi kustannukset.

Grillikatoksen katto uusittiin ja rakenteet tuettiin.

Pääskysaari on ollut kautta aikain suosittu retki- ja ulkoilupaikka.

”Nuoriso viettää täällä aikaa grillaten ja koiranulkoiluttajat käyvät ulkoilemassa lemmikkiensä kanssa. Toisella alueen nykyisistä uimapaikoista oli aikanaan kaupungin virallinen uimaranta. Siellä pidettiin uimakouluja vielä ainakin 90-luvulla ja lisäksi täällä oli pitkään myös matonpesupaikka”, muistelee Leena Myllyniemi.

Nyt rapistumaan päässyt alue on jälleen arvoisessaan kunnossa, ja odottaa ahkeraa käyttöä.

”Yhteisöllisyyttä, sitä me paikalta toivomme. Meillä on ollut tosi hauskaa talkoissa ja hienoa olisi, jos myös tulevat käyttäjät viihtyisivät. Sitä edesauttaa se, että pidämme yhdessä paikat siistinä eli jokainen vie roskansa pois lähtiessään”, Soini summaa.