Pirkanmaan koronatilanne kehittynyt myönteisesti, maskisuositus jatkuu – Sairaalahoidossa eniten rokottamattomia


Pirkanmaan koronatilanne on kehittynyt myönteisesti ja sairaanhoitopiirin alue siirtyy leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen. Sairaalahoidon tarve on hiukan vähentynyt. Koronaviruksen taudinkuva ei ole muuttunut ja vakavia tautitapauksia esiintyy edelleen myös Pirkanmaalla.

Eniten sairaalahoitoa ovat elo-syyskuussa tarvinneet rokottamattomat 40-59-vuotiaat. Rokottaminen vähentää kaikissa ikäryhmissä oireiseen koronatautiin sairastumista. Jo ensimmäinen rokote lähes puolittaa sairastuvuuden ja toinen rokote tuo tehokkaan ja pitkäaikaisen suojan. 83,6 prosenttia pirkanmaalaisista yli 12-vuotiaista on nyt ottanut ensimmäisen koronarokotteen. Viikon aikana ykkösrokotteen rokotusprosentti on noussut vain 0,6 prosenttiyksikköä. Toisen rokotteen on saanut 63,6 prosenttia yli 12-vuotiaista.

Lokakuun alusta THL:n riskiluokituksen mukaisissa matalan riskin yleisötapahtumissa, kuten teatterissa ja konserteissa, joissa on omat paikat, voidaan ottaa korkein sallittu asiakasmäärä. Esimerkiksi naulakoilla ja ravintolapalveluissa tulee kuitenkin välttää ruuhkien syntymistä.

Maskisuositus jatkuu Pirkanmaalla edelleen.

Näytemäärät vähenevät

Koronan ilmaantuvuus Pirkanmaalla on kahden viime viikon ajalta 91 tartuntaa 100 000 asukasta kohden. Positiivisten testitulosten osuus testatuista on viime viikon ajalta 2,6 prosenttia.

Testausta on nyt suunnattu kohderyhmälle, jolla on aiempaa todennäköisemmin positiivinen tulos. Näytemäärät ovat vähentyneet noin kolmanneksella edellisviikosta.

Viime viikolla Pirkanmaalla todettiin 185 koronatartuntaa. Niistä selvitettiin 125:n tartunnan lähde. Samasta perheestä tai taloudesta tartunnan sai 77 henkilöä. Sukulaisten ja ystävien tapaamisista kertyi 24 tartuntaa. Ulkomailta tuli 11 tartuntaa. Kuudelta eri työpaikalta tuli yhteensä kuusi tartuntaa. Kouluista tuli kaksi tartuntaa. Lisäksi yksittäiset tartunnat saatiin hoivalaitoksesta, päiväkodista, yksityisistä juhlista, vapaa-ajan harrastuksesta ja liikennevälineestä.