“Nyt saadaan jotain paljon enemmän kuin se, mitä meillä oli aiemmin” – Suunnittelukilpailun voittanut Niekku lähtee seuraavaksi kustannuslaskentaan

Tältä hyppytorni näytti tänä kesänä. Arkistokuva: Pauliina Vilenius.

Näyttävä, moderni ratkaisu, silti melko kevyen oloinen rakennelma. Avoin kirja sopii hyvin Suomen kirjapääkaupunkiin, tyylikäs valaistus ja toiminnallisuutta mukavasti.

Muun muassa näin kuvailtiin Kaalisaaren hyppytornin ja aktivointilaiturin suunnittelukilpailun voittajatyö Niemennokkaa eli Niekkua. Se on Tampereen ammattikorkeakoulun rakennusarkkitehtiopiskelija Ida Korsimon käsialaa.

Voittajatyö julkistettiin perjantaina Tamkissa pidetyssä tilaisuudessa, johon osallistuivat myös Sastamalan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tiina Haronoja, matkailu- ja tapahtumatuottaja Teresa Vidfelt sekä Kalssu ry:n puheenjohtaja Mikko Joona.

”Kiitos laadukkaasta, innovatiivisesta työstä. Kilpailun sato yllätti todella positiivisesti, ja ehdotuksissa oli uusia ideoita ja leikkimielisyyttä, jota kaivattiin”, kiitteli Haronoja arkkitehti- ja rakennusarkkitehtiopiskelijoille suunnatun kisan tuotoksia.

Voittaneen Niekku-työn lisäksi Sastamala lunasti kaksi muuta työtä, Uppo- ja Kaisla-nimiset. Haronojan mukaan lunastaminen tarkoittaa sitä, että töistä voidaan käyttää osia.

Tässä on voittaja. Ida Korsimon suunnittelema Niekku eli Niemennokka luo vaikutelmaa rakastetusta vanhasta tornista korkealla massallaan. Runkorakenteet on aseteltu muistuttamaan avointa kirjaa, joka avaa hyppysuuntaa ja luo turvallisuutta. Kuva: Sastamalan kaupunki.

Kilpailu tuotti yhteensä 24 ehdotusta uudeksi ”Kaalisaaren kruunuksi”. Niistä neljä parasta valikoi jatkoon esiraati, ja lopullisen valinnan voittajasta tekivät Sastamalan nuoret.

Haronojan mukaan esiraati kiinnitti huomiota erityisesti siihen, kuinka toteutettavissa olevia ja turvallisia suunnitelmat olivat sekä sitä, millaisia rakennusmateriaaleja ja -ratkaisuja niissä oli käytetty. Jonkin verran vaakakupissa painoivat myös kustannukset.

”Töiden läpikäymiseen käytettiin paljon aikaa. Hyppytornin pitää olla hauska ja tuoda virikkeitä kaikille hyppääjille, mutta erityisesti nuorille”, toteaa esiraadissa istunut Teresa Vidfelt.

Oppilaskuntia ja nuorisovaltuustoa pyydettiin arvioimaan muun muassa sitä, miten hyppytorni sopii maisemaan, millainen on sen toiminnallisuus ja millaisille käyttäjäryhmille se on suunniteltu.

”Nuoret ottivat tehtävän innostuneina vastaan, ja Sylväältä jopa vierailtiin Kaalisaaressa tutustumassa ja arvioimassa, miten ehdotukset paikkaan istuisivat. Tämä oli mielekäs ja osallistava tehtävä nuorille”, Haronoja sanoo.

Hyppytorni entisessä komeudessaan. Arkistokuva: Minna Isotalo.

Kalssu ry:n puheenjohtaja Mikko Joona tunnustaa mietteidensä hyppytornin suhteen muuttuneen matkan varrella. Yhdistyksen alkuperäinen tavoite oli vanhan tornin pelastaminen ja rannan ruoppaaminen niin, että yli neljästä metristä olisi ollut mahdollista hyppiä jatkossakin.

”Kun sitten sain ehdotukset eräänä sunnuntaina itselleni, niiden parissa meni koko loppupäivä. Silloin ymmärsin, että ainoa oikea ratkaisu on rakentaa uusi torni. Nyt saadaan jotain paljon enemmän kuin se, mitä meillä oli aiemmin. Uskon, että uudesta tornista tulee mahtava maamerkki.”

Kaikista hienointa prosessissa on Joonan mukaan ollut nuorten osallistaminen. Mies uskoo, että nuorten ottaminen mukaan päätöksentekoon vaikuttaa siihen, miten he uutta tornia aikanaan käyttävät.

”Seuraavaksi lobataan sitten päättäjiä ja kirstunvartijoita, että saadaan tarpeeksi rahaa ja päästään toteuttamaan suunnitelmia.”

Nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tiina Haronojan mukaan voittajatyö Niekku lähtee seuraavaksi kustannuslaskentaan. Tavoitteena on, että uusi hyppytorni saataisiin talousarviosuunnitelmaan ja rakentaminen päästäisiin aloittamaan ensi keväänä.

”Voi olla, että joitain muutoksia esimerkiksi rakenteiden kantavuuteen tai tukirakenteisiin joudutaan tekemään, mutta niihin osaa ottaa paremmin kantaa tekninen puoli. Voittajatyön tekijän kanssa keskustellaan, haluaako hän olla jatkosuunnittelussa mukana niin, että yhdessä tehdään lopullinen versio tornista.”

Niemennokka - Niekku
Niemennokka – Niekku.
  • avatar vanhakoira

    Ei minulla ole mitään vastaan hyppytornia jota nyt ollaan kovasti rakentamassa kaupungin rantaan. Mutta, mutta ja mutta montako viikkoa vuodessa sille on käyttöä? jättäkää ne kilpailupiirustukset sinne alalaatikkoon ja tehdään viimein se uimahalli. Jolle on käyttöä koko vuoden. Sen jälkeen vaikka kolme hyppytornia vierekkäin.

Jätä kommentti