Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä: “Lapsille sallittava täysipainoista elämää”

Leikkipuistossa
Leikkipuistossa. Kuvituskuva.

Koronan vakavia tautimuotoja esiintyy lähes pelkästään aikuisilla, joten lasten ja nuorten elämän rajoittaminen heitä selvästi haittaavalla tavalla ei ole tässä epidemiatilanteessa tarkoituksenmukaista. Lapset sairastavat koronainfektion yleensä lievänä. Jälkitauteja ja sairaalahoidon tarvetta koronainfektion vuoksi ilmenee heillä erittäin harvoin, toteaa tiistaina koolla ollut Pirkanmaan pandemiaohjausryhmä.

“Lasten oman edun mukaista on sallia heidän jatkaa koulunkäyntiä ja harrastuksiaan sekä ylläpitää sosiaalisia kontaktejaan muihin lapsiin, jos he ovat terveitä. Kun alle 12-vuotiaille ei toistaiseksi ole tarjolla rokotteita ja koronaviruksen kiertäminen väestössä ei tule loppumaan, pitää lapsille sallia mahdollisimman täysipainoinen elämä”, korostaa ylilääkäri Jaana Syrjänen Taysista.

Koska tartuntoja on todettu yhä enemmän myös kouluikäisillä, alle 12-vuotiaiden lasten koronaohjeistus kouluissa on herättänyt kysymyksiä myös Pirkanmaalla.

“Koska heitä ei toistaiseksi ole rokotettu koronavirusta vastaan, ei ole yllättävää, että tässäkin ikäryhmässä todetaan tartuntoja. Kun tarkastelemme kaikkien rokottamattomien saamia tartuntoja, lasten ilmaantuvuus edelleen pienempi kuin rokottamattomien aikuisten ilmaantuvuus.”

Alle 12-vuotiaita testataan ensisijaisesti oireisena

Pirkanmaalla sovittiin jo epidemian alussa koulujen koronatiedottamisesta eri viestikanavien välityksellä, jos tartunnan saanut on oleskellut tartuttavuusaikana koulussa eikä tästä ole luovuttu. Koronaa on nyt paljon liikkeellä ja tartunnan voi saada nyt mistä tahansa – koulut eivät ole erityisen riskin paikkoja.

Lasten testaamisessa Pirkanmaalla noudatetaan STM.n julkaisemaa testausstrategiaa. Alle 12-vuotiaita lapsia testataan ensisijaisesti oireisena, varsinkin altistumisen jälkeen tai jos perheessä on rokottamattomia yli 16-vuotiaita. Muulloinkin lapsen voi viedä koronavirustestiin vanhempien niin halutessa, mutta lapsen itsensä kannalta se ei ole aina välttämätöntä.

“Sairaana ei pidä oleskella koulussa eikä työpaikalla, tavata perheen ulkopuolisia henkilöitä eikä käydä sukulaisvierailuilla riippumatta siitä, mitä virusta kantaa”, Syrjänen muistuttaa.

Jätä kommentti