”Yrityksiä voi perustaa uusia, mutta menetettyä terveyttä ei saa takaisin”

Mikko Vanha-Kuitti (keskellä) osti Suomen Konehuolto Oy:n Jarkko ja Kaisa Luomalta lokakuun alussa.

4,5 vuotta ennättivät Jarkko ja Kaisa Luoma luotsata Huittisten Kaharilassa maatalouskoneita huoltavaa Suomen Konehuolto Oy:tä ennen kuin lokakuun alussa myivät yrityksensä Mikko Vanha-Kuitille.

Aktiivinen yrittäjäpariskunta kertoo, että luopumispäätöksen taustalla painoivat ennen kaikkea terveydelliset syyt, Kaisalla uupumus ja Jarkolla sydänoireet.

”Tilanne lähti purkautumaan työterveyshuollossa, kun sairaanhoitaja kysyi, miten jaksan. Vastasin, että en jaksa. Töitä oli yksinkertaisesti liikaa”, Kaisa taustoittaa.

Jarkko puolestaan sai lääkäriltä tiukat ohjeet, että tahtia on höllättävä.

”Pumppu on reistaillut ja jouduttu operoimaan. Välillä olen ollut todella huonossa kunnossa”, hän kertoo.

Kesän aikana pariskunnan mielissä kypsyi päätös myydä Konehuolto pois.

”Niin se vaan on, että yrityksiä voi aina perustaa uusia, mutta menetettyä terveyttä ei saa millään keinolla takaisin”, Jarkko perustelee.

Tästä eteenpäin kaksikko jatkaa toisen yrityksensä Suomen Realisoinnin parissa.

”Mutta ihan ensin laitamme molemmat terveytemme kuntoon”, Kaisa sanoo.

Muutos ei näy asiakkaille

Uusi yrittäjä löytyi Konehuollolle lopulta varsin helposti. Punkalaitumelainen Vanha-Kuitti oli ennättänyt miettiä oman korjaustoimintansa laajentamista jo jonkin aikaa.

”Minulle tarjottiin vähän aiemmin konekorjaamoa Loimaalta, mutta jotenkin matka sinne tuntui liian pitkältä ja pohdinnan jälkeen hylkäsin ajatuksen. Yritystoiminnan laajentaminen jäi kuitenkin kutkuttelemaan ja kun sain yhteydenoton Konehuollon tiimoilta, kiinnostuin heti.”

Yrityskauppa vietiin läpi parissa kuukaudessa.

Asiakkaille yrittäjän vaihtuminen ei tule Vanha-Kuitin mukaan näkymään juuri mitenkään.

”Konehuollossa on erinomainen henkilökunta, joka jatkaa vanhoina työntekijöinä. Tosiasia on, että ilman hyviä työntekijöitä yrityksellä ei tee mitään ja tällä alalla hyvät tekijät ovat kiven alla. Tästä syystä olen erittäin tyytyväinen, että täällä on töissä näin päteviä miehiä.”

”Me olemme todella iloisia, että Konehuollossa säilyy pienyrittäjyys, eikä sitä tarvinnut myydä isolle ketjulle”, Luomat sanovat.

Henkilökohtaiset syyt painoivat vaakakupissa

Huittinen näyttäytyy Vanha-Kuitille hyvänä paikkana yrittää, eikä yrityksen ostaminen aikana, jolloin yrittämistä pidetään yleisesti ottaen haasteellisena, pelota miestä.

”Tämä on onneksi sellainen ala, johon korona ei ole päässyt vaikuttamaan isosti”, hän toteaa.
Jarkko Luoma sen sijaan lähettää eduskuntaan terveisiä, etteivät viimeaikaiset päätökset ole helpottaneet maatalousyrittäjien elämää.

”Sitä ei tunnuta ollenkaan miettivän, miten paljon maatalous välillisesti työllistää. Ymmärrän, että ympäristöpolitiikkaa pitää tehdä, mutta maatalousyrittäjien työllisyyteen nähden viimeaikainen päätöksenteko on ollut haitallista”, hän toteaa.

Vanha-Kuitilla on paitsi korjaamo-, myös maanviljelytaustaa. Yrityskaupan myötä omat pellot menevät vuokralle.

”Se oli tässä ylivoimaisesti raskain päätös. Kun aiemmat sukupolvet ovat viljelleet omia maita, on siitä perinteestä vaikea luopua. Minun ratkaisuni on kuitenkin panostaa nyt tähän puoleen.”

Jatkossa yrittäjä tullaan näkemään ennen kaikkea haalareissa hallin puolella.

”Mieluummin tekisin enemmän sitä korjaushommaa ja vähemmän paperitöitä. Eniten kehitettävää ja opeteltavaa minulla on toimistopuolen hommissa”, hän naurahtaa.

Yrittäminen Huittisissa tarjoaa Vanha-Kuitille myös mahdollisuuden viettää enemmän aikaa yhdessä Huittisissa asuvan tyttären kanssa.

”Lopulta tytär oli syy, joka painoi vaakakupissa kaikkein eniten.”

Jätä kommentti