Kiikan hallitalon tilanne on saanut julkisuutta viime päivinä, kun kiinteistössä toimivan lounaskahvilan yrittäjä kertoi ongelmistaan. Yrittäjän mukaan ongelmat alkoivat kasautua kiinteistön uusimpien toimitilakauppojen myötä. Kaikki kiinteistön tiloissa toimivat eivät ole maksaneet vastikemaksujaan, ja maksut ovat kaatuneet muiden osakkaiden – kuten kahvilayrittäjän – kontolle.
Sastamalan kaupunki oli aiemmin osaomistajana kiinteistössä, ja sen omistamissa tiloissa toimi Kiikan uimahalli. Kaupunki myi osakkeensa 100 eurolla.
Kysyimme Sastamalan kaupungin tekniseltä johtajalta Kimmo Toukoniemeltä Kiikan hallitalon kaupoista.
”Ei kaupungilla ole tässä mitään salattavaa. Myyntiprosessi tapahtui avoimesti, ja kaikki on tehty julkisuusperiaatteita noudattaen”, Toukoniemi sanoo.
Toukoniemi korostaa, että kaupungin kiinteistöomaisuus toimii lähtökohtaisesti oman palvelutuotannon järjestämisen ja tuottamisen välineenä ja ylläpitäjänä. Koska kaupungin toiminta Kiinteistö Oy Kiikan hallitalossa loppui vuonna 2018, päätettiin tiloista vakiintuneen käytännön mukaisesti luopua.
”Tällaisessa tapauksessa kunta joko myy tai purkaa kohteen. Tällä kertaa myytiin. Asiasta päätti keväällä 2020 ensin konserni- ja elinvoimajaosto ja sitten kaupunginhallitus”, Toukoniemi kertaa.
Osakkeiden julkinen myynti-ilmoitus julkaistiin kahdesti syksyllä 2020 Kiertonet.fi:ssä, joka on julkisen sektorin huutokauppasivusto. Viimeisin myyntiaika päättyi saman vuoden marraskuussa, ja parhaan tarjouksen, 100 euroa, teki Pia Starck.
Myyntiä koskeva viranhaltijapäätös oli muutoksenhakuohjeineen julkisesti nähtävillä kaupungin tietoverkossa alkaen marraskuun 24. päivä siten, että oikaisuvaatimusaika päättyi 15. joulukuuta. Oikaisuvaatimusmahdollisuus on koskenut myös kiinteistöyhtiötä.
Toukoniemi toteaa, että ostaja esitti tarjouksen yhteydessä Sastamalan kaupungille myös pätevän liiketoimintasuunnitelman tilojen käyttöön liittyen.
”Kaupunki ei voi kommentoida esimerkiksi yksityishenkilön luottotietoihin liittyviä asioita.”
Kaupungilta tilat ostaneella toimijalla on jäänyt vastikkeita maksamatta, mikä kuormittaa koko kiinteistöyhtiön taloutta. Voiko kaupunki tässä tilanteessa jotenkin auttaa tai korjata asiaa?
”Kaupunki ei voi antaa osakeyhtiölle suoraa taloudellista tukea. Kaupungin puolelta voidaan kuitenkin yhteistyössä kiinteistöyhtiön ja tilojen omistajien kanssa pyrkiä löytämään yhtiön tiloihin toimijoita”, Toukoniemi vastaa.
Teknisen johtajan kommentit pohjaavat kaupungin viestinnän yhdessä koostamiin vastauksiin.
Lue mitä taloudelliseen ahdinkoon joutunut yrittäjä sanoo:
Ei mikään yllätys siinähän lukee ”Toukoniemi”
Miljoona euroa on pikku summa mikäli saaja on Vammalassa kuten miljoonan euron sorvi.